'Marttan sonra soluğu IMF kapısında alacaklar'

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK sonrası yaptığı açıklamada, ekonomideki kötü gidişe dikkat çekti.

Yayınlanma: 05.11.2018 - 20:51
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1128639,1115597>

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, açıklanan ekim ayın enflasyon rakamlarına ilişkin olarak Türkiye’nin dünyanın en yüksek enflasyona sahip 10 ülkesinden birisi olduğunu söyledi. Öztrak, bu şartlar altında Türkiye’nin mart ayından sonra IMF’ye gitmek zorunda kalacağını açıkladı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısına ilişkin Genel Merkez’de yaptığı açıklamada eski Başbakan Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümünü andı.

Öztrak, özetle şunları dile getirdi:

Kumpasın çökeceğini söylemiştik: Parti Meclisi üyemiz Eren Erdem’in yargılandığı davanın kumpas olduğunu, kumpas davasının çökeceğini söylemiştim. Davanın gizliği tanığı ifadelerini reddetti. Amerikalı bir rahibi Türkiye’deki hapishaneden Beyaz Saray’daki oval ofise 24 saatte gönderen iktidar, anlaşılıyor ki arkadaşımızı içeride tutmak istiyor. Benzer şekilde Sayın Osman Kavala bir yıldır tutuklu. İddianamesi bile yazılmadı. Hukuk devletinde insanların özgürlüğü bu kadar kolay kısıtlanmamalı.

Bizimle uğraşma, milletin derdini çöz: AKP Genel Başkanı Erdoğan, “Andımız” kararı üzerinden CHP’ye hücum etti. Milletimiz artık bunların karın doyurmadığını gayet iyi biliyor. Ekonomide büyüyen yangının tartışılmasını istemiyorlar. Millet hayat pahalılığı altında eziliyor, o ise muhalefetle uğraşıyor.
n Enflasyon yeni bir rekor kırdı: Daha krizin başında kendisine 13 madde önermiştik. Bu 13 maddeyle ilgili somut bir adım atılmamıştır. Ekim ayı enflasyonları açıklandı. Enflasyon aylık yüzde 2.7’nin altında düşmedi. Bu da 2011’den bu yana ekim aylarında en yüksek enflasyon oranı oldu. İlk 10 ayda gerçekleşen enflasyon ise yüzde 23’e dayandı. Bu yeni bir rekor. Bu rakamlarla dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 10. ekonomisi oldu.

Gençleri borca batırmak istiyor: Erdoğan gençlere, “Burs değil, kredi alın. Bedavacılığa alışmayın” dedi. Saray gençleri de borca batırmaya, faiz lobilerinin eline düşürmeye ahdetmiş. Bunların ekonomiden anladıkları tek şey var: Borçlanmak. Anneler, babalar çocuklarını okutuyor ama devlet onlara iş imkânı sağlayamıyor.

Marttan sonra IMF kapısında soluğu alacaklar: Her fiyat artışından sonra Albayrak enflasyon düşecek diye açıklama yapıyor. Ne yapıyorsunuz da düşecek. Vergi indirerek enflasyonu düşürmek mümkün değil. Tedbir alın diyoruz. İnsanların güven katsayısını artırın diyoruz. Son bir ayda fiyatı düşen ürün sayısı 37. Buna karşın fiyatı artan ürün sayısı 360 civarında. Bu kadar zabıta, bakanlık kontrolü... Ama tablo bu. Ne yapılıyor da Türkiye’nin bu borçluluğu çözülüyor. Bunu çözen hiçbir şey yok. Marta kadar bu işi idare edelim diyorlar. Marttan sonra IMF’nin kapısında soluğu alırlar.
n Meclis Başkanı bunu durdurmalı: (SP Milletvekili Cihangir İslam hakkında başlatılan soruşturma üzerine) Çok açıkça ifade edeyim. Meclis kürsüsünden ifade edilen görüşler tam dokunulmazlığa sahiptir. Bu görüşleri dışarıda da açıklanmışsa ve aksine alınmış bir karar yoksa bu sorumsuzluk kapsamına girer. Soruşturma açılması milletvekillerinin dokunulmazlık hakkına müdahaledir. Meclis Başkanı’nın bunu derhal durdurması lazımdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler