İş insanı Abdullah Tivnikli yaşamını yitirdi

Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 11:48
Abone Ol google-news

Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü hastanede, 59 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye’de ve İngiltere’de aldığı lisans ve lisansüstü eğitimlerin ardından, genç yaşlarından itibaren önemli projelerde görev alan Abdullah Tivnikli, yöneticilik görevlerinin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında yaptığı hayırseverlik işleriyle de tanınıyordu.

25 Aralık ile ilgili soruşturmada gündeme gelmişti

Abdullah Tivnikli'nin ismi 25 Aralık ile ilgili soruşturmada gündeme gelmişti. Dönemin savcılarına ifade veren Tivnikli, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın'ın kızının okul ücretini ise kendisinin ödediği kabul etmişti. Tivnikli o dönem Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "“İbrahim Bey'in çocuğunun okul taksitlerini ödedim. Sadece onu değil birçok öğrenciye de burs veriyoruz. İbrahim Kalın ile bize isnat ettikleri suç, Başbakanlık'taki bazı işlerin takibi. Son yıllarda yatırım kararları Başbakanlığın onayından geçiyor. Bu bazen öngörülemeyecek süreler oluyor. Biz de yenilenebilir enerjiyle ilgili çeşitli bölgelere rüzgar ölçüm direkleri dikiyoruz, yani 10 bin liralık ölçüm direkleri. Bu direklerin onayları dahi Başbakanlık'tan geçiyor. Mesela bazı onaylar 9 ay sonra çıkabiliyor. Bunların normal bekleme süreleri geçince sorduk. Bunlar için müsteşarlığa da müracaat ettik, sonuç alamayınca müsteşarı da aradık. Bir rüzgar ölçüm direğinin bu kadar beklemesi normal değil. Herhalde oradaki yoğun trafik nedeniyle oluyor. 10 bin liralık bir şey için zaten İbrahim Kalın Bey'in görev alanında olmayan bir şeyde 'gecikmenin sebebi nedir?' diye sormak ve bunu bursla ilişkilendirmek insanlığa sığmaz. Saçma şeyler. Buldukları şey de bu işte. Şu rüzgar direği için tapeler yapıyorlar. Bunlar, iş adamının teşebbüs arzusunu kırıyor. Ben bu ülkenin dağına, taşına, direğine para yatırıyorum, 'bu ülkenin enerjisi artsın ve enerji ithalatımız azalsın' diyorum. Birileri de dinlemelerden suçu tespit etmek değil, dinlemelerle suç isnat etmeye çalışıyor.”

Tivnikli'nin cenazesi toprağa verildi 

Ünlü iş insanı için Üsküdar'da bulunan Marmara İlahiyat Camii'nde cenaze töreni düzenledi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve Tivnikli'nin çok sayıda yakını katıldı.

Tivnikli ailesi taziyeleri kabul etti. Cenaze namazını ise İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz kıldırdı. Edilen duaların ve alınan helalliğin ardında Tivnikli'nin cenazesi toprağa verilmek üzere mezarlığa götürüldü. Tivnikli'nin tabutuna Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül omuz verdi.

Tivnikli'nin bir vakıf insanı insanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Abdullah kardeşimiz bir vakıf insanı olarak, gelecekte de kendisinden sonra hakikaten bu hayırlarını devam ettirecek bir nesil bırakmanın gayreti içinde oldu. Bugün de bu anlamlı mekanda Marmara İlahiyat Camii'nde ki kendilerinin bir eseridir. Burada bu cenaze namazını kılmak suretiyle onu uğurluyor olmak ne kadar bu işin anlamlı olduğunu göstermesi bakamından çok şeyler ifade ediyor. Şu anda şu musalla taşı bir çok şeyi bizlere anlatıyor. Bizler de buradan nasibimizi alıyoruz diye düşünüyorum. Rabbimden niyazımız odur ki makamı cennet olsun. Ailesine sabırlar diliyoruz, camiamıza sabırlar diliyoruz" şeklinde konuştu.

Abdullah Tivnikli kimdir?

1959 yılında Erzurum’da doğan Abdullah Tivnikli, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede İşletme Master Programı’nı tamamladı. İngiltere’de eğitim için bulunduğu süreçte katılım bankacılığı modelinin dünyada nasıl uygulandığı konusunda akademik çalışmalarda bulundu. 1983 yılından itibaren Türkiye’de katılım bankacılığı modelinin hukuki altyapısının hazırlanmasında yer aldı. Bu sürecin sonunda, bu modeli Türkiye‘de ilk uygulayıcısı olan Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde aktif bir şekilde yer aldı.

1988 yılından itibaren Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürmekte olan Abdullah Tivnikli, 2001 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. 2005 yılından itibaren de İstanbul Bahreyn Fahri Konsolosu unvanını taşımaktaydı.

Abdullah Tivnikli, katılım bankacılığı alanındaki görevlerinin yanı sıra, aile şirketi olan Eksim Grubu’nun da yönetimindeydi. Eksim Grubu, tahıl ürünleri ticareti, enerji, gıda, madencilik sektörlerinde faaliyet gösteriyordu. 4 çocuk babası olan Tivnikli, İngilizce bilmekteydi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler