OHAL fakirleştirdi

Hak ve Adalet Platformu’nun ikinci kez yayımladığı raporuna göre, mağdurların bireysel gelirleri yüzde 77 azaldı. Araştırma Türkiye’nin 81 ili ve 39 ülkede yapıldı.

Yayınlanma: 12.11.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Mağdurlar için Adalet Topluluğu, 2 yılın ardından son verilen OHAL uygulamasının “bireysel ve toplumsal maliyetini” araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre, OHAL mağdurlarının gelirleri yüzde 77 oranında azaldı, mağdurların yüzde 50’si hâlâ işsiz. Yüzde 47.7’si kendisini muhafazakâr olarak tanımlıyor, yüzde 60.4’i OHAL öncesindeki siyasi duruşlarının, yüzde 67.3’ü ise OHAL öncesindeki siyasi parti tercihlerinin değiştiğini dile getiriyor.

Hak ve Adalet Platformu tarafından geçen yıl yapılan OHAL mağdurları araştırmasının devamı niteliğinde olan “İkinci yılında, OHAL’in Getirdiği Bireysel ve Toplumsal Maliyetler Araştırması”, Mağdurlar için Adalet Topluluğu tarafından yayınlandı. Araştırma için Türkiye’nin 81 ilinden ve dünyanın 39 ülkesinden 3 bin 776 kişiyle anket yapıldı. Raporda dikkat çeken sonuçlar ve tespitler şöyle:

OHAL cepten yüzde 77 kesti: Yapılan detaylı analizlerde, OHAL mağduru katılımcıların mağduriyetleri öncesi ortalama aylık bireysel gelirleri 3 bin 500 TL iken, mağduriyetleri sonrasında ortaya bireysel gelirlerinin yüzde 77 oranında azalarak 800 TL’ye kadar düştüğü görüldü. Ancak bu düşüş oranı hesaplamaları, enflasyonun ortaya çıkardığı değer kayıplarını da dikkate alarak yeniden hesaplandığında, gelir kayıpları yüzde 90’ı aşıyor.
Yarısı hâlâ işsiz: 15 Temmuz 2016 sonrası işsiz bırakılan KHK veya OHAL mağdurlarının arasında şimdiki işsizlik oranı yüzde 50. Yüzde 30.7’si ise geçmiş birikimlerini harcıyor. Yüzde 23.6’sı ailesinin yanına sığındı. Yüzde 4.8’i sigortasız bir iş bulabildi ve sigortasız olarak çalışıyor. Yüzde 16.2’si ise işçilik, hamallık, temizlikçilik gibi gündelik işlerde çalışıyor.

Mağdurlar muhafazakâr ve demokrat: OHAL mağdurları arasında kendisini “muhafazakâr” olarak tanımlayanların oranının yüzde 47.7, “demokrat” olarak tanımlayanların yüzde 43.5, “sosyal demokrat” olarak tanımlayanların yüzde 17.8, “İslamcı” olarak tanımlayanların yüzde 7, “ülkücü” olarak tanımlayanların yüzde 4.7, “Kemalist” olarak tanımlayanların ise yüzde 4.4 olduğu görüldü. “Siyasetle ilgilenmediğini ve oy kullanmadığını” ifade edenlerin oranının yüzde 9.1 olması ise dikkat çekti.

Parti tercihleri değişti: Özellikle mağdur ve yakınlarının çok büyük oranlarda siyasal duruşlarını ve siyasi parti tercihlerini değiştirdikleri ve önemli ‘zihinsel dönüşümler’ yaşadıkları anlaşıldı. Katılımcıların yüzde 60.4’ü; 15 Temmuz sonrası yaşadıkları veya yaşananların daha önceki siyasi duruşlarını değiştirdiğini dile getirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler