Kitap yüzde 80 zamlandı

Kur krizi İstanbul Kitap Fuarı’nı etkiledi. Kitap fiyatlarındaki artışlar dikkat çekti.

Yayınlanma: 18.11.2018 - 23:09
Abone Ol google-news

Türkiye’nin kâğıtta ithalata bağımlı olması, yükselen kurla birlikte kitap fiyatlarının yüzde 60, kaynak kitapların ise yüzde 70-80 zamlanmasına yol açtı.

2017’de tonu 750 Avro olan kâğıt, bu yıl 900 Avroya çıkmış, yayıncıların maliyeti ise en az yüzde 60 artmıştı. Bu yıl 37’ncisi düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’na da, zamlar damga vurdu. Fuardaki bir yayınevi satış sorumlusu, “Fuara özel indirimlere rağmen satışlarımız yüzde 30 düştü. Artık fuara para kazanmak için gelmiyoruz. Maksat biz de buradayız diyebilmek” dedi. Yüksek maliyetlerden yakınan bir diğer satış sorumlusu ise, kitapların indirimli satılmasına rağmen geçen seneki cirolarını yakalayamadıklarını ifade etti.

Bütçeyi zorluyor

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, eğitim sistemindeki değişiklik nedeniyle kaynak kitaplarda yaşanan zammın yüzde 80’i bulduğunu belirtirken, fuarda konuştuğumuz bir veli ise, “Yalnızca bir ders kitabı 20 lira. Kaynak kitaplar için ise her sene 300 TL vermek zorunda kalıyoruz” dedi.
Roman ve hikâye türü eserlerde satışların her sene düştüğünü belirten satış temsilcileri ise, TYT, AYT, YDT, LGS gibi sınavların, kaynak kitaplarındaki satışları mecburiyetten dolayı artığını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler