Düşüşe inanmadılar

Yıllık enflasyon yüzde 25.2’den yüzde 21.6’ya düştü. Mahfi Eğilmez’in anketine katılanların 88’i enflasyondaki sonuca inanmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 22:53
Abone Ol google-news

 

Kasım ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE), önceki aya göre yüzde 1.44 düşmesi, yıllıkta da artışın yüzde 21.6’ya gerilemesi ekonomistleri de şaşkına çevirdi. Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, açıklamanın ardından anket yaptı. Katılanların yüzde 88’i sonuca inanmadığını aktardı. Prof. Aziz Konukman, petrol fiyatlarındaki düşüşler gibi dış konjonktürün fiyat artışlarını aşağıya çektiğini, kurda düşüş olduğunu, bütün bunlar bir araya gelince enflasyonda az da olsa düşüş yaşandığını söyledi. Ancak yine de üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında ciddi bir makas olduğuna dikkat çeken Konukman, “Makas biraz daraldı ancak yine de ciddi fark var. Bunun gecikmeli olarak TÜFE’ye yansıyacağını unutmayalım” dedi.

“Kötü geride kaldı” tezinin çürüdüğüne işaret eden Konukman, “Bunlar önünde sonunda tüketici fiyatlarına yansıyacak. Ciddi bir enflasyon stokuyla 2019’a gireceğiz. Yük ortadan kalkmadı. Geçenlerde perakende sektöründen bir açıklama oldu. Denildi ki: ‘Üretici fiyatlarındaki artışı etiketlere yansıtacağız ancak alım gücü düştüğü için malları satamayabiliriz. Kapanma noktasına geliriz.’ Üretici fiyatlarındaki artış biraz gecikmeli olarak da olsa mutlaka fiyatlara yansıyacak” diye konuştu. Konukman, enflasyonun aralık ayında da düşük çıkacağına dikkat çekerek, “Memur ve emekli maaşlarında daha düşük zam hedefleniyor. Bu apaçık ortaya çıktı. Gelir dağılımı bozuldu. TÜİK’in anketleri bunu göstermiyor. Doğru bir gösterge ile enflasyon yeniden hesaplanmalı” dedi.

Yüzde 12’si inanıyor

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, TÜİK’in verileri açıklamasının ardından sosyal medyada “TÜİK enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz ?” sorusu ile 1 saat süren anket yaptı. Ankete 17 bin 888 kişi katıldı. Katılanların yüzde 88’i “inanmıyorum”, yüzde 12’si de “inanıyorum” yanıtını verdi. Eğilmez, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları konusunda kuşku duyan insanlar üzerinde yaygın bir inanma sorunu yarattığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler