Üretimde dev çöküş

Çarklar dört aydır kesintisiz yavaşlıyor. Aylık bazda sanayi üretimi yüzde 0.3 düştü. Türkiye ekonomisinin 2018 son çeyrekte büyüme ihtimali kalmadı.

Yayınlanma: 14.01.2019 - 22:46
Abone Ol google-news

Sanayi üretimi, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında düştü. Böylece sanayi üretimi dört ay üst üste gerilemiş oldu. Uzmanlar Türkiye ekonomisinin 2018’in son çeyreğinde küçüleceğine kesin gözüyle bakıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Kasım ayı Sanayi Üretim Endeksi verileri sanayi üretimindeki hızlı daralmanın devam ettiğini ortaya koydu. En büyük daralma, yüzde 7.1’le imalat sanayi sektöründe yaşandı. Ara malı üretimi yıllık bazda yüzde 11.9, orta düşük teknoloji üretimi de yüzde 14.2 düşüş gösterdi. Sermaye malı üretimindeki yıllık üretim düşüşü yüzde 8.3’ü orta yüksek teknoloji üretimi ise yüzde 7.6’yı buldu.

Yüzde 0.3 düşüş

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0.3 düşüş kaydetti. Beklenti ise aylık yüzde 0.2 artış, yıllık bazda ise yüzde 5.4 düşüştü.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım 2018’de madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.7, imalat sanayi sektörü yüzde 0.1 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksi değişmedi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, Kasım 2017’ye göre yüzde 1.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 18 azalış kaydetti.

Küçülme kesin

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, Kasım 2018’de bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 7.6 ile dayanıklı tüketim malı sektöründe gerçekleşirken, en fazla düşüş yüzde 3.5 ile yüksek teknoloji sektöründe oldu.

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, endeksin 2018 yılının son çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın hızlandığına dair öncü verileri doğruladığını söyleyerek, “Bu nedenle, GSYH büyümesinin son çeyrekte yıllık olarak yüzde 2 gibi önemli ölçüde negatife dönmesini, 2018 yılında büyümenin yüzde 3 civarında kalmasını bekliyoruz” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler