Boratav: İktidar emperyalizme bağımlı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyo-nu’nun hazırladığı ‘Yerel Yönetimlerde Kamucu Tavır Sempozyumu’nda çok sayıda akademisyen yerel yönetimleri değerlendirdi.

Yayınlanma: 19.01.2019 - 23:49
Abone Ol google-news

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Korkut Boratav, AKP hükümetinin 31 Mart’a kadar ödemesi gereken borçlarının yığıldığını vurgulayarak “Çaresiz bir şekilde marta kadar idare etmeye çalışıyorlar. Marttan sonra ya açıkça IMF’ye başvuracaklar ya da kemer sıkma politikasını ağırlaştıracaklar” dedi. 

Sempozyumun birinci oturumunun başkanlığını yürüten Boratav, konuşmasına “Krize nasıl geldik” sorusunu sorarak başladı. Boratav, “Kendisine büyük işlevler yükleyen bir iktidarın söylemine kanmamak lazım. Bu iktidar, emperyalizme bağımlıdır” dedi. İstihdamın, üretimin düştüğü, işsizliğin tırmandığı bir ekonomi ile karşı karşıya olunduğunu belirten Boratav, hükümetin “çaktırmadan” IMF politikalarına girdiğine dikkat çekti.

Boratav, şunları kaydetti: “Faizleri ve kemer sıkmacı bir programı kabul ettiler. İsmine de ‘Yeni Ekonomi Politikası’ (YEP) dediler. O programı da bütçeye taşıdılar ve yabancı sermayeye 2019’un kemer sıkmayla geçeceğini taahhüt ettiler. Ama uygulamayı bir türlü başlatamıyorlar, erteleyecekler. 1 yıl içinde ödenmesi gereken dış finansman gereksinimi 182 milyara çıktı. Üstelik bu sadece dış borçların tutarı. Borçlar yığıldı. Çaresiz bir şekilde marta kadar idare etmeye çalışıyorlar. Marttan sonra ya açıkça IMF’ye başvuracaklar ya da kemer sıkma politikasını ağırlaştıracaklar” dedi.

‘Muhalifler kıskaçta’
Konuşmacılardan Prof. Dr. Oğuz Oyan da merkezi yönetim ile yerel yönetim arasındaki krizin derinleştiğini belirterek “Cumhurbaşkanı’nın her bir belediyeye dilediğince para aktarabilmesine imkan veren yasa ile muhalif partilerde olan yerel yönetim birimleri merkezi denetimin kıskacı içine sokuldu. Amaçları bütün illeri büyükşehir modeline göre dönüştürmek, ilçe belediyelerinin yetkilerini iyice budamak. Büyükşehirleri ‘şube’ gibi yönetecekleri bir kent yapısı kurmak istiyorlar” dedi.
Prof. Dr. Aziz Konukman ise “kriz koşulları”nın yalnızca ekonomik krizi değil “siyasi rejim krizini” de kapsadığını belirtti. Otoritenin artık yerel yönetimlerde de egemen olduğu bir sürece girildiğini kaydeden Konukman, “Her bir ilde ‘tek adamın’ temsilcisi var. Bunun adı parti devletidir” dedi.
Sempozyumda CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mansur Yavaş da söz alarak eleştirilerini ve projelerini dile getirdi.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde ise yerel yönetimlerin “halkçı, kamucu ve emekten yana” olması gerektiğinde uzlaşıldı. Bildirgede “Bu anlayışın, memleketteki mücadele birikimini sahipleniyoruz. Ve bu anlayışı memleketin her yerinde yeniden canlandırmayı hedefliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘Halkçı, kamucu, emekten yana’

Sempozyumda Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Aziz Konukman, Prof. Dr. Oğuz Oyan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen konuşma yaptı. Etkinliğe Tüm Yerel Sen Genel Başkanı Hakan Kıran, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener ve ilçe başkanları, sendika başkanları ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler