Kent borç batağında

İmamoğlu, İBB’nin bütçesi kadar borcu olduğunu söyledi. CHP adayı, seçildiğinde insana hizmet dışındaki alanlarda tasarruf edileceğini vurguladı.

Yayınlanma: 05.03.2019 - 21:18
Abone Ol google-news

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adayı Ekrem İmamoğlu, şu anda İstanbul’a simgesel, mega pjojeler yapmanın kente ihanet olacağını vurgulayarak, özellikle yapılaşma konusunda ciddi yanlışlar yapıldığını anlattı.

İstanbul’un uçurumun kenarında olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, mevcut yapılaşmaya ve var olan kentsel dönüşüme dur denmezse İstanbul’un daha kötü yere gideceğini anlattı. İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm adı altında saçma sapan yapılaşmaya gidildi. Kentsel dönüşümde asıl facia bittikten sonra ortaya çıkacak. Deprem toplanma merkezleri yok edildi. İstanbul depreminde 50 bine yakın bina ve 1 milyona yakın insan tehdit altında” dedi.

Gazetelerin ekonomi servisi yöneticileriyle bir araya gelen İmamoğlu, İstanbul’un kent yoksulluğunun en yoğun olduğu yerlerden biri olduğunu anlatarak, kentte, 242 bin kişinin okuma yazma bilmediğini, o yüzden ciddi bir eğitim seferberliğine ihtiyaç duyulduğunu, kadınların eve hapsedildiğini anlattı. İstanbul’da 1 milyon 200 bin çocuğun yaşadığını ancak bunlara yönelik kentte hiçbir şey yapılmadığını da dile getiren İmamoğlu’nun eleştirileri ve vaatleri şöyle:

-İBB’nin 20 milyar TL’ye yakın borcu var. Bütçesi kadar borcu var. Çoğunluğu döviz üzerinden. Ama bugünkü bütçesini iki katına çıkaracak bir şehir kurgusu var. Son 5 yılda milyarlarca lira uçmuş. Sadece 2019’da 1.3 milyar TL faiz ödemesi var. İBB’nin yeterince denetlenmediğine inanıyoruz.

-Biz seçildiğimizde birinci önlemimiz tasarruf olacak. Tasarruf etmeyeceğimiz tek kalem insana hizmettir. Sosyal yardımları 3 katına çıkaracağız. Ciddi kira giderlerinden bahsediliyor. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor. İstanbul’un mülkiyet raporu ortaya çıkarılacak.

-AKP özellikle metro inşatlarında sınıfta kaldı. 400 km. Hedefinden şu anda 170-180 km. yapmışlar. Metro inşaatları konusunda hızlanacağız. Yapılan ölü yatırımlar var. Mesela Olimpiyat Stadı. Formula 1 sahası. TOKİ eliyle çok fazla bina yapılmış. Bunları kente kazandıracağız.

-Özellikle İSPARK’ta ciddi hamleler yapılabilir. En kârlı, en fazla yatırım yapılan böyle bir kurum nasıl zarar eder anlamıyoruz.

-Hızlıca 100 bin araçlık otopark devreye alacağız. Sadece Şişli’de 31 noktada 10 bin araçlık otopark alanı belirledik.

-İstanbul’un hissedilen en acil sorunu otopark. Bir de hissedilmeyen ama çok büyük sorunları var. Deprem. Mülteci sorunu. Mülteci sorununu mutlaka gündemimize alacağız.
Herkesle arkadaş olacağım

-İBB’de ciddi bir yönetim sorunu var. 54 bine yakın çalışan var. İstanbul’un sorunlarının yüzde 20-25’i sekronize çalışmayla çözülebilir.

-5 yıldır Beylikdüzü Belediye Başkanıyım. Ama bu sürede bir kere bile İBB başkanı bizi ziyaret etmedi. Çok partizanca hareket ettiler. Ben 5 yıl boyunca CHP merkezinden asla talimat almadım. Ama onlar il başkanından tutun da herkesten direktifle kenti yönetiyor. Beylikdüzü’nde 3 bin konutun yüzde 90’ı çok riskli. Hayati tehlike saçıyor, yıkılmalı dedik. Ama 2 yıldır belediye meclisinden geçmiyor. Tek nedeni siyasi. Cami yaptırmamaya kadar varan kararlar söz konusu.

-Belediye başkanı olursam tüm ilçe belediyeleri yol arkadaşım olacak.

-25 yıldır bu kenti yönetiyorlar. Ama tek bir İstanbul markası yok. Artık insanı düşünmeyen bakış açısı miadını doldurdu. Biz öncelikle adil, yaratıcı ve yeşil bir kent diyoruz. Yeşil alanları hızlıca artıracağız

-Köy enstitüleri gibi kent enstütüleri kuracağız. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler