Sanayi 9 aydır ekside

Sanayi üretimi mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.3 azaldı. Çarklar son dokuz aydır ekside dönüyor.

Yayınlanma: 12.07.2019 - 22:24
Abone Ol google-news

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüksek teknoloji ürünleri ve sermaye mallarında pozitif katkının desteğiyle mayısta yıllık bazda yüzde 1.3 daraldı. Böylece son dokuz aydır sanayi çarkları ekside çalışıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi mayısta bir önceki aya göre yüzde 1.3 artış kaydetti. Sektörel olarak petrol ürünleri ve yatırımlara yönelik bileşenlerin pozitif etkisinin öne çıktığını söyleyen ekonomistler inşaat, metal ve otomotiv gibi sektörlerdeki zayıflıkların sürdürdüğüne dikkat çekiyorlar.

Yavaş toparlanma
Mayısta yıllık bazda diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı yüzde 17.5, ana metal sanayii yüzde 10.6, motorlu taşıt imalatı yüzde 10.7 daraldı. Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2.6 daralmıştı.
Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey, “Ekonomik toparlanmanın yavaş olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Takvim etkisinden arındırılmış olarak sanayinin alt sektörleri incelendiğinde mayısta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.5 ve imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 1.8 azaldı.
TÜİK’e göre, geçen yılın aynı dönemine göre ara malı üretimi mayısta yüzde 6.7, dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 2.1 daralırken (teşviklerin devam ettiği bir dönemde), dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 0.9, sermaye malı üretimi yüzde 3.4 arttı.

Yumurtada tek pazar krizi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Irak’ta, milletlerarası ticaret kurallarına aykırı bir şekilde alınan ithalat yasağının, Türkiye’de üretimin yaklaşık üçte birini ihraç eden yumurta sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Bayraktar, “Çünkü ihracatın yüzde 85’e yakını Irak’a yapılıyor. Sektör, maliyetin altında satış yapmaya çalışıyor. Bu durum sürdürülemez. Sadece tek pazar ağırlıklı ihracat, Irak’ta olduğu gibi, soruna neden oluyor” dedi.
Bayraktar, mayısta tavuk yumurtası üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 artarak 1 milyar 603 milyon adetten, 1 milyar 622 milyon adede yükseldiğini, buna karşın tavuk eti üretiminin yüzde 3.3 azalarak 200 bin tondan, 193 bin tona gerilediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler