‘Tavuk satılacak’ dediler beyaz et sektörü karıştı

Japonya’nın 24 firmadan tavuk alacağına ilişkin yaptığı açıklama, sektörde karşılık bulamadı. BESD-BİR başkanına göre açıklamayı bakanlık yapmalı, Japonya değil.

Yayınlanma: 03.10.2017 - 22:31
Abone Ol google-news

Beyaz et ve kanatlı sektörü güne ihracat tartışması ile başladı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, 24 Türk firmasının Japonya’dan kanatlı eti ihraç etme yetkisi aldığını duyurdu. Buna göre, Japonya’ya kanatlı etini ihraç edebilecek Akdeniz Toros Et, Gedik Tavukçuluk, Keskinoğlu ve Erpiliç gibi firmaların Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandığı belirtildi. Türkiye’nin toplamda 336 bin 931 ton kanatlı eti ihraç ettiğini belirten Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca da, bu duyumun teyit edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan açıklama yapılmasını beklediklerini söyledi.

Denetleme sonrası onaylanması gereken, sağlık sertifikası gibi iki ülkenin de mutabık kaldığı belgelerin varlığına değinen Koca, “Japonya’nın ilgili bakanlığı gelir, kurumları gezip, denetleme yapar ya da bizim bakanlığımız gerekli onayı verir. Ancak, kendi bakanlığımızdan henüz açıklama yok. Böyle bir durum varsa, teyit edilmesini bekliyoruz” dedi.

Japonya önemli

Koca, Rusya’ya da ihracat yolunun tekrar açıldığını, ancak sağlık sertifikası alınamadığı için üretilen malların gönderilemediğine dikkat çekti.

Japonya’nın, Türkiye kanatlı sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu kaydeden Koca, Japonya’yla Türkiye’nin tavuk tüketimindeki farklılıklara da değindi. Japonya’nın satın aldığı ürünlerin, Türkiye’de tüketilenin aksine katma değeri yüksek ürünler olduğunu ifade eden Koca, Türkiye’nin ise bütün piliç sattığını anlattı. Koca, “Japonya, hem daha sağlıklı hem de daha az yağlı olduğu için göğüs eti gibi katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Türkiye’de tavuk butu rağbet görüyor” diye konuştu.

‘Habur kapanmasın

Türkiye, Irak’a 2016’da 171 bin 429 ton kanatlı eti ihracatı gerçekleştirmişti. Tavuk ihracatının yüzde 50’den fazlasının Irak’a yapıldığını belirten Sait Koca, bölgede yapılan referandumdan sonra ticaretin olumsuz etkilenmemesi için önlemler aldıklarını anlattı. Türkiye’nin ihraç ürünlerinin Habur’dan geçerek Irak’ın merkezine gittiğini dile getiren Koca, Habur kapanırsa ticaretin aksayarak yüzde 30- 40’lık kayıp yaşayacaklarına işaret etti. Koca, “Bu sebeple alternatif olarak altyapılar oluşturuldu. Bölgeye ihracat yapabilmek için deniz yolunu ve İran transit yolunu kullanıyoruz” dedi.

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nevaf Kılıç ise, “En önemli ticari partnerimiz Irak Kürdistan Bölgesel yönetimidir. Komşumuzu kendimize ‘ırak’laştırmamalıyız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler