Bakliyat bile yurtdışından

Türkiye’de son 15 yılda kuru fasulyede yüzde 50, nohutta yüzde 46, börülcede yüzde 40 oranında üretim alanı azaldı.

Yayınlanma: 10.12.2017 - 21:17
Abone Ol google-news

Türkiye’de var olan tarım arazileri yıllar içinde daralırken, ithal ürünler için gidilen vergi sıfırlaması uygulamalarıyla tarımda dışa bağımlılık artarak devam ediyor. En son toplam 200 ineği bulunan Singapur’dan yapılacak et ithalatı için vergi sıfırlamasına giden hükümet, geçen hafta da kuru baklagil ithalatında verginin sıfırlandığını duyurmuştu. Yükselen gıda fiyatlarının çaresinin ithalatta bulunmasını yanlış bulan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, hem ithalatı hem de vergi sıfırlanmasını eleştirerek, “Bu durum üreteni de bitiriyor. Tarım politikası her alanda iflas etti” dedi.

Üretim azaldı

Son 15 yılda 3 bin dekar büyüklüğünde nohut üretim alanının, 898 dekar büyüklüğünde kuru fasulye üretim alanının işlemez hale geldiğini ifade eden Atalık, “Türkiye, ihtiyaç duyduğu kuru baklagilin yüzde 95’ini üretilebilecek potansiyele sahip ancak, buna rağmen son 15 yılda kuru fasulyede yüzde 50, nohutta yüzde 46, börülcede yüzde 40 oranında üretim alanı azaldı” dedi.

Türkiye, 2002’den itibaren kuru fasulyede; 2012’den itibaren de nohutta ithalatçı ülke konumunda bulunuyor. Atalık, AKP’nin iktidara geldiği 2002’de nohut ekim alanının 6 milyon 600 bin dönüm, üretime ise 650 bin ton olduğunu; sonrasındaki 15 yılda gerilemenin daha da hızlanarak 2016’da üretimin alanının 3 milyon 595 bin dönüme, üretim ise 455 bin tona düştüğünü anlattı. “Buna karşılık üretim, piyasaya sürülen nohut miktarını karşılayamaz oldu ve ithalat artış gösterdi” diyen Atalık, “2011 - 2015 yılları aralığında piyasaya yılda ortalama 517 bin ton nohut verilirken, aynı yıllar için yılda ortalama 484 bin ton nohut ancak üretilebildi. Türkiye 2011’e kadar nohutta net ihracatçı iken, 2012’den itibaren durum tersine döndü” dedi.

Üretici yok oluyor

Türkiye’nin 2003 - 2011 yılları arasındaki toplam nohut ihracatı 882 bin ton (619 milyon dolar), ithalatı ise sadece 37 bin ton (37 milyon dolar) iken, 2012’den Ekim 2017 tarihine kadar ise, toplam ihracat 127 bin tonda (149 milyon dolar) kalırken, ithalat ise 265 bin tona (338 milyon dolar) yükseldi. Türkiye’nin karkas etten sonra her türlü gıda ürününde ithalat yolunu seçtiğini belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Bu politikalar, üreticimizi iflas ettirmekten başka bir şey değildir. Yerli üretici gitgide yok oluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler