İşte Bayramda otoyol ve köprü tarifeleri: Pamuk eller ceplere

Bayram tatilinde AKP öncesinde yapılan köprü, tünel ve otoyollar ücretsiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi köprüsü ise ücretli olacak.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 21:15
Abone Ol google-news

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ramazan Bayramı tatili süresince, yap-işletdevret (YİD) modeliyle yapılanlar hariç Karayolları Genel Müdürlüğü’nce (KGM) işletilen otoyollar ile köprülerin ücretsiz olacağını açıkladı. Uygulamanın, bayram tatilinin başladığı 14 Haziran Perşembe gününden 18 Haziran Pazartesi günü saat 07.00’ye kadar süreceğini belirten Bakan Arslan, milyonlarca vatandaşın yollara çıkmasını beklediklerini söyledi.

67 proje var

Bayramlarda ücretsiz olan otoyol ve köprülerin oranı giderek düşüyor çünkü AKP hükümeti birçok projeyi YİD modeliyle yapıyor. Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, YİD modeliyle yapılan toplam 223 projenin 67’si karayolu projesi. Avrasya Tüneli’nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne İstanbul İzmir Otoyolu’ndan Osmangazi Köprüsü’ne kadar birçok karayolu projesi, kamu bankalarından uygun ödeme koşullarıyla kredi alan hükümete yakın müteahhitlerce YİD modeliyle yapıldı. Bu tünel, köprü ve otoyollar bu bayramda da ücretli olacak.

Geçen de geçmeyen de ödüyor

Osmangazi Köprüsü için verilen günlük araç geçiş garanti sayısı 40 bin ancak köprüden günde ortalama 20 bin araç geçiyor. 2008 tarihli sözleşmede araç başına geçiş garanti ücreti 35 dolar artı KDV. Bu ücret de yıllar içinde ABD’deki enflasyon oranında artıyor. Nitekim Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin sözleşmesinde, devletin yılda azami 750 milyon dolar garanti ödemesi yapacağı yazıyor. Hazine’nin 2017 yılı için işletmeci firmaya (Nurol, Makyol, Astaldi, Yüksel, Özaltın ve Güriş ortaklığı) ödeyeceği tutar 1.3 milyar lira. 2016’da Ramazan Bayramı sırasında açılan köprüden, ücretsiz olduğu için günde ortalama 100 bin araç geçmişti. Köprü bu bayramda da ücretsiz olsa, Hazine yine farkı ödeyecekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler