Sokak sanatına ceza kesildi

Sokak sanatçısı Erdal Çoban’a İzmir Alaçatı’da canlı heykel performansı sergilediği için zabıta ve polisler kabahatler kanununun ‘çevreye zarar verme’ maddesine istinaden para cezası kesildi.

Yayınlanma: 03.08.2018 - 21:04
Abone Ol google-news
Türkiye’de ve dünyada 2008’den bu yana gösterilere çıkan sokak sanatçısı Erdal Çoban’a İzmir Alaçatı’da canlı heykel performansı sergilediği için zabıta ve polisler kabahatler kanununun ‘çevreye zarar verme’ maddesine istinaden para cezası kesti. Gösteri yaptığı dükkanın önün için sahiplerinden izin alarak gösteriye başladığını ve kimsenin rahatsızlık duymadığını belirten Çoban, “Yaklaşık yarım saat gösteri yaptım. Sonrasında hem polisin hem zabıtanın müdahalesine maruz kaldım. Arkadaşlara sokak sanatının izne tabii olmayacağını şehirler için yaşayan kültür varlıkları olduğun söyledim. Para cezası keserek Alaçatı’dan yolladılar. Sokak sanatçıları olarak biz bu durumu kabullenmiyoruz. Sokaklarda halk sağlığına zarar veren birçok durum varken sokağı güzelleştiren sokağa anlam katan insanları mutlu eden ve mutlu etmek için çabalayan perpormans sanatçılarının böyle bir cezayla karşılaşması üzücü” dedi.  
 
‘Sanat izne tabii değil’
 
İzmir Alaçatı’da ara ara sokağa çıkıp performans sergileyen Erdal Çoban perşembe günü canlı heykel performansı sergilediği sırada zabıta ve polisin yaptırımıyla karşılaştı.  Alaçatı çarşı girişinde gösteriye başladığını dile getiren Çoban, “Sokak sanatları şehirler için yaşayan kültür varlıklarıdır. Renk ve değer katarlar. Bunları anlattım. Zabıta müdürüne ulaşmaya çalıştım ulaşamadım. Kültür müdürlüğüne ulaşamadım. Cezayı kesip beni Alaçatı’dan yolladılar. Sokak sanatı herhangi bir izne tabii değildir. Çünkü burdaki temel amaç zaten halkı mutlu etmektir. Belediyeler bunun için halktan vergi toparlarlar. Normalde sanatçılara destek olup alan yaratması gerekir” diye konuştu. 
 
‘Alaçatı’ya yakışmıyor’
 
Daha önceleri Türkiye’yi temsilen Barselona dahil bir çok ülkede performan gösterdiğine değinen Çoban şöyle devam etti: “ Performans alanları bellidir ve insanlar orada rahatça gösterilerini yaparlar. Rusya, Yunanistan ve Romanya’da da bununla ilgili gösterilere çıktım.  Dünya üzerinde canlı heykel performansı konusunda dünya rekoru bana ait 24 saat 34 dakika... Bana orada çok üzücü bir tavırla yaklaştılar. Hatta anlatmaya çalıştığım anda anlamamakta çok ciddi şekilde direndiler. Ben bu durumu kabul etmiyorum. Belediyedeki görevlilerle görüşmeye çalışıyorum. Alaçatı’ya yakışmayan bir durum.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler