‘Yayıncılık bir mirastır’

Yayıncılık Konferansı’na çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, çevirmen katıldı.

Yayınlanma: 21.10.2018 - 23:33
Abone Ol google-news

 

Önceki gün Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Konferansı yayın dünyasını ve edebiyatçıları bir araya getirdi. Konferansa çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, çevirmen, tasarımcı, illüstratör, telif ajansı, kitapçı, dağıtımcı ve akademisyenin yanı sıra, basından, resmi ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililer katıldı. Edebiyat günü, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2018 Ödül Töreni’ne de ev sahipliği yaptı.

Konferansın açılışında konuşan şair ve yayıncı Turgay Fişekçi, “Yaptığımız işin bence iki unsuru var; bir gönül unsuru, öbürü kültür unsuru. Yayıncılığı bu iki alandan soyutlarsak, pazarda domates satan bir satıcıdan farkımız kalmaz. Yayıncılığın daha yüce yanları var, büyük bir birikim ve mirastır yayıncı olabilmek,” dedi. Kapanış konuşması ise edebiyatımızın usta kalemi Pınar Kür’den geldi. Yıllar önce ilk kitabının yayımlanma öyküsünü ve yazarlık deneyimini paylaşan Kür, “Yayıncılık ve yazarlık, birbirine kesinkes mecbur, birbirini karşılama ve destekleme sorumluluğu olan iki meslektir” ifadesini kullandı.

Gazetemiz yazarlarından, yazar Mine Söğüt de konferansta konuşanlardandı. Gazetecilik ve edebiyat alanında hep sert şeylere eğilip, genelde acımasız davrandığına işaret eden Söğüt, “Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlara varmamız mümkün değil. Umutlarımızda da aynı şeyleri tekrarlıyoruz. Bu kabullenişin ikliminde, kendimizi devamlı kurcalamalıyız. Kendimize ait yeni bir dil aramalıyız” dedi.

Sabit fiyatla kalite ve rekabet

Günün dikkati çeken söyleşilerinden biri olan “Üretimden Okura Kitap Piyasası Sorunlarımız”da Günışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Banu Ünal izleyicilerin sorularını yanıtladı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, sabit fiyat yasasını, “Sadece fiyattan söz etmiyoruz. Bir kültür endüstrisinin sürdürülebilirliğini sağlayan bir yasadan söz ediyoruz. Bunun ilk şartı da, kitabın, yayıncının belirlediği fiyat dışında satılmamasıdır” sözleriyle tanımladı. Kırmızı Kedi, Arasta ve Emek Kitap gibi firmaların sahibi Haluk Hepkon ise, sabit fiyatın, kitapçılardaki kitap çeşidinin memnun edici sayıda olması ve bağımsız kitapçıların hayatta kalabilmesi için öneminden söz etti.
Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni, yazar Cem Akaş; edebiyatımızın sevilen yazarlarından Müge İplikçi ve şair, eleştirmen Ömer Erdem, edebiyat yayıncılığımızın önemli türlerini masaya yatırdılar.

Binyazar’a ödül

Edebiyat Günü’nün sürprizlerinden biri de, gazetemiz yazarlarından, usta yazar Adnan Binyazar’ın Okul Kütüphanecileri Derneği’nin (OKD) verdiği 2018 Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü’nü Gülten Dayıoğlu’nun elinden alması oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler