Aziz Azmet yaşamını yitirdi

Moğollar topluluğunun vokal yapıp gitar ve bas çalan kurucu üyesi Aziz Azmet hayata gözlerini yumdu.

Yayınlanma: 02.11.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

Tuşlu çalgılar çalan Murat Ses ile birlikte 1963 yılında kurduğu Meteorlar adlı topluluk aslında Moğollar’ın temelini atmıştı. Ses ile Avustralya Lisesi’nden arkadaşlardı. Akrabalık ilişkileri olmamasına rağmen herkes kardeş sanırdı onları; Ses Bağlarbaşı, Azmet ise Selimiye çocuğuydu. Moğollar’a giden yolda önce davulcu Engin Yörükoğlu ile Altın Mikrofon Yarışması’nda tanışmış, birlikte yurtdışına açılma hayalleri kurmuşlardı.

Düzgün fiziği ve göz dolduran sahne şovuyla iyi bir topluluk üyesiydi Azmet. Ön adam olacak vasıfların tamamına sahip olmasına rağmen kendisini geride tutmayı yeğlemişti. Söylediği şarkıların en bilinenleri “Dağ ve Çocuk”, “Ilgaz” ve “Everlasting Love” idi. Sanki denizlerden gelen bir esintiyle nemlenmiş gibiydi sesi; hüznü, kederi, isyanı ve yaşama sevincini bir arada taşıyordu.

Ancak Moğollar Anadolu motiflerine yönelince türkü söylemek istememişti Azmet. Gönlü rock müziğindeydi; Cream, Eric Clapton ve Jimi Hendrix seviyor, hastası olduğu gitar sololarından vazgeçemiyordu. 1970 yılında Moğollar’dan ayrılmıştı.

1970 yılında Hey Dergisi okurları tarafından “yılın ümit veren erkek şarkıcısı” seçilmişti. Basın onun hep yakışıklılığının altını çizmiş, hatta aynı dergi bir yıl sonra bir markanın takım elbisesini giydiği zaman, afili bir resmiyle birlikte yazı konusu yapmıştı onu.

Ses ile birlikte 1967 yılında Silüetler’de yer almış, topluluğun ilk albümünde çalmışlardı. Ayrıca Moğollar sonrasında Grup Bunalım ile çalışmış, 3 Hürel ile de “Ve Ölüm” albümü için Anadolu turnesi yapmıştı.

Onun özellikle son dönem papyonlu, takım elbiseli, fötr şapkalı resimlerini görenler, hemen anlardı haza İstanbul beyefendisi olduğunu. Ama bu efendi görüntünün altında haylaz bir ruhu ilelebet barındırmış bir çocuk vardı; bilhassa sahne gösterilerinde izleyenler onun bu yüzüne yakından tanıklık etmişlerdi. Yetmişlerin ortasında özel sebeplerle müzik dünyasından koparak iş hayatına atılmış, kurduğu inşaat şirketinin patronu olmuştu. Profesyonel müzisyenlik hayatı çok kısa sürmüş, ama iz bırakmıştı. Şayet devam etseydi, önemli eserler vereceği muhakkaktı.

11 Eylül 1947 İstanbul doğumlu (İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu) olan Aziz Azmet, 71 yaşındaydı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon