‘Kaynak’tan gelen...

Elif Uras’ın ilk monografisi ile mekâna özgü yerleştirmesi ‘Kaynak’, 30 Aralık’a kadar Galata’da görülebilir.

Yayınlanma: 27.11.2018 - 23:12
Abone Ol google-news

‘Kaynak’ adlı erleştirme Galata Rum Okulu’nun bitişiğindeki tarihi yapıda 30 Aralık tarihine dek ziyaretçilerini bekliyor.

Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek tasarladığı mekâna özgü yerleştirmesi “Kaynak” 23 Kasım Cuma akşamı, sanat, iş, medya ve cemiyet hayatından isimlerin katıldığı ön gösterimle açıldı. Galerist öncülüğünde ve Kale Grubu desteğiyle hayata geçen yerleştirme ile sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyecek kapsamlı monografi, 30 Aralık’a dek Galata Rum Okulu’nun yanındaki tarihi mekânda sanatseverlerle buluşacak.

Seramik malzemeyle 10 yılı aşkın bir süredir uğraşan ve bu mecrayı kendine has görsel diliyle resimle ilişkilendiren Elif Uras, ortak miras, kültürel melezlik, gelenek ve çoğulluk gibi kavramları sorguluyor. Kaynak çeşitli tarihsel ve modern referans noktalarından ilham alıyor, onları harmanlayarak dönüştürüyor. Çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdüren sanatçının 2016 yılında Galerist’te gerçekleşen son kişisel sergisi “Hayal Meyal”den bu yana İstanbul’da ilk kez izlenebilecek yeni işleri, Galata Rum Okulu’nun yanında yer alan tarihi bir mekânı kullanıma açıyor.

Uras’ın ilk monografisi

Kale Grubu’nun 2018 yılı için tasarladığı seramik sanatını destekleme projesi kapsamında, Elif Uras’ın ilk monografisi de hayata geçirildi. Editörlüğünü L. İpek Ulusoy Akgül’ün üstlendiği ve Ahu Antmen, Kathy Battista, Amy Smith-Stewart ve Merve Ünsal gibi uluslararası üne sahip yazarların makalelerini içeren kitapta, sanatçının pratiğinin feminist temelleri, seramik çalışmalarında geleneksel tekniklerin kullanımı, özgün desen ve resimleriyle seramik işleri arasındaki ilişki değerlendiriliyor. Editörün sanatçıyla yakın zamanda gerçekleştirdiği söyleşinin de yer alacağı monografi ile, Uras’ın son dönem sanatsal üretimi belgeleniyor. Galerist Yayınevi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak kitabın uluslararası dağıtımı, Revolver Publishing’le dünyanın farklı noktalarında yapılacak.

Uzun süredir uğraştığı seramik malzemeyi resimle ilişkilendirdiğini vurgulayan Elif Uras, “Mozaik çinilerden oluşan bir duvar, çeşme işlevi gören seramik tanrıça heykeli ve yine aynı malzemeden üretilmiş çerçevelere yerleştirdiğim desenlerden meydana gelen ‘Kaynak’ı, seramikle olan mekânsal denemelerin bir uzantısı olarak görüyorum. Örneğin yaklaşık 2 bin 500 mozaik parçayı bir araya getiren panel, Çinili Köşk’ün dış cephesinden yola çıkıyor. İznik seramik geleneği, modern resim, antik Çin ve Yunan heykelleri gibi farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum. Aynı zamanda onları harmanlıyor, bunu yaparken yeni bir dil araştırıyorum. Kaynak ismiyle yakından incelediğim diğer sanatsal üretimlere işaret ederken, yeni işlerimde seramikle ilişkilenen su ve ışık gibi doğal kaynakları da akla getiriyor” dedi.

28 Kasım Çarşamba günü saat 18.30’da Galata Rum Okulu’nda Elif Uras ile bir söyleşi gerçekleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler