Cevat Çapan ve Refik Durbaş’a ödül

Behçet Aysan ve Metin Altıok Şiir Ödülleri önceki akşam düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi.

Yayınlanma: 25.12.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği, Kırmızı Kedi Yayınevi ve Şişli Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen Behçet Aysan ve Metin Altıok Şiir Ödülleri Töreni, önceki akşam Cemil Candaş Şişli Kent Kültür Merkezi‘nde yapıldı.
Zeynep Altıok ve Eren Aysan’ın açılış konuşması ile başlayan ödül törenine; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Eski milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt ve Gülay yedekçi ile Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Menderes Samancılar, Mazlum Çimen, Haluk Hepkon, Gürbüz Çaban, Raşit Tükel, Eşber Yağmurdereli, Dolunay Kışlalı, Şaylan Akmen gibi isimler katıldı.

‘Türk şiirinin iki ustası’
Ödül töreni öncesi Behçet Aysan Şiir Ödülü seçici kurulunda da yer alan gazeteci-yazar ve eeleştirmenDoğan Hızlan konuşma yaptı. Hızlan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İki şair de Türk şiirinin iki büyük ustası. Tabii bu iki şair adına verilen ödül de çok önemli. Çünkü daima biz düşünürüz ki adına ödül verilenin verildiği ödülü kazananların da onlarla bir ruh bağı olması lazım, bir eşleşmeleri olması lazım; ve ikisinin de ustalıklarını bugün sürdüren iki şair olması lazım. Birinci ödülde Refik Durbaş aramızdan ayrıldı, aramızda olan şimdi Cevat Çapan. Böyle günlerde elbette anıyoruz, üzülüyoruz, tekrar hüzünleniyoruz ama bu kadar kişi buraya geliyorsa demek ki bu şairler de içimizde yaşıyor. Yalnız edebiyat tarihimizde değil, bizim kişisel tarihimizde de yaşıyor. Bizim yaşımızda olanlar bunların hepsini yaşadılar, ama genç kuşak da bunları öğrenmeli ki yaşamamak için ne yapılması gerektiğini tasarlasınlar, düşünsünler.”

Durbaş ‘Şayeste’ ile...
Sivas katliamının 25’inci yılı nedeniyle ortak düzenlenen törende, seçici kurulunda Doğan Hızlan, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Cevat Çapan ve Turgay Fişekçi’nin yer aldığı 22. Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne “Şayeste” adlı kitabıyla, 30 Kasım’da hayatını kaybeden Refik Durbaş değer görüldü. Ödül, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel tarafından Refik Durbaş’ın hayat arkadaşı Bilge Durbaş’a verildi.

Seçici kurulunda Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Eray Canberk, Haydar Ergülen ve Şükrü Erbaş’ın yer aldığı 11. Metin Altıok Şiir Ödülü’ne ise “Son Duraktan Bir Önce” adlı son kitabıyla Cevat Çapan değer görüldü. Cevat Çapan’a ödülünü, Kırmızı Kedi Yayınevi’nin sahibi Haluk Hepkon verdi. Çapan ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Böyle güzel bir gerekçeyle bu ödülü aldığım için çok mutluyum. Biz bu akşam kayıplarımızı anıyoruz. Behçet Aysan’ın sessiz çığlığını, Metin Altıok’un uslanmaz sevgisini ve Refik Durbaş’ın şiirlerindeki yaralı kuş sesini duyuyoruz. Burada olduğum için çok mutluyum.”

Törenin ardından Sevinç Erbulak, Hakan Gerçek, Cem Davran, Zuhal Olcay, Güvenç Dağüstün ve Selva Erdener tarafından Metin Altıok ve Behçet Aysan’ın hayatları ve şiirlerinden oluşan bir dinleti sunuldu. Sanatçılara piyanoda İbrahim Yazıcı, kemanda ise Elif Nayman eşlik etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler