Khontkar: Sansür her yere sıçrayabilir

Khontkar, sansürün her alana sıçrayabileceğini ifade ederek destek istiyor...

Yayınlanma: 26.01.2019 - 22:20
Abone Ol google-news

Trap tarzı müziğin Türkiye’deki yıldız ismi Khontkar, aralık ayında Sony Music Türkiye ve Basemode Records etiketiyle çıkan “100” albümünün lansman konserini perşembe günü Zorlu PSM’de gerçekleştirdi. Geçen birkaç senede yaptığı çıkışla büyük hayran kitlesi edinen, aynı zamanda “şarkılarında uyuşturucu madde kullanımını özendirici sözlere ve görüntülere yer verdiği” iddiasıyla tutuklanan rap’çiler kervanına katılan Khontkar’la konser öncesinde bir araya geldik.

Khontkar’ın mahkemesi mart ayında devam edecek. Hapse girdiğinde yeterince gündeme gelemediğini söyleyen başarılı isim, bu süreçte destek beklediğini ifade ediyor. Biz de Khontkar’a “Sanat yapıtı üzerinden tutuklanmayı nasıl değerlendiriyorsun? Sonuçta televizyon dizilerinde bile çatışma, insan öldürme gibi sahneler sansürsüz yayımlanabiliyor” diye sorduk. “Bu henüz bizim üzerimizden oynanan bir oyun” yanıtını veren ünlü rapçi, “O sektördeki arkadaşlar, konu henüz onlara gelmediği için bize arka çıkmış değiller. Kendilerine henüz dokunmadı. Ama herkese sıçrayacak bir şey, eğer biz yenilirsek... Biz yenilmezsek, onların da bize desteği olursa, bu konuları daha rahat bir şekilde çözeceğiz” diye ekliyor. Khontkar, sansürün geldiği boyutu ise “Ben klibime bir alkol bile koyamıyorum; mesele şimdi söylemlerimize kadar geldi. Ama benim söylediklerimi durdurmak istiyorlarsa sokakta olan biteni durdurmaları lazım. Şimdi bir mahalleye gittiğin zaman söylediklerimi orada bulmuyorsan yalan olur bu” sözleriyle anlatıyor.

‘Yeni medya önlenemez’
Albümünde yer alan “Kime Ne” ve “Legal” gibi parçalarla dijital platformlarda zirveye tırmanan Khontkar, “Müziğini yaparken kendini özgür hissediyor musun, otosansür uyguluyor musun” sorusunu ise “Otosansürüm yok. Ama yayımladığımız kuruluşlar vasıtasıyla bazı şeyler belli bir noktaya gelirken sansürlenmesi gerekiyor mu, bilmiyorum. Benim şarkılarım ortada” şeklinde cevaplıyor. Khontkar, müziğinin daha iyi bir konumda olması gerektiğini, ülke şartlarının izin vermediğini dile getiriyor. Ana akım medyada kendini ifade edememenin yaşattığı zorlukları sorduğumuz yıldız isim, rap’çilerin televizyona çıkamamasını kendilerinden korkulmasına bağlıyor ve şöyle konuşuyor: “Bizim tavrımız biraz değişik olduğu için o konuda sıkıntı yaşıyorlar. TV sunucularının bizimle dalga geçip yermesine izin vermiyoruz çünkü... Ama TV’de yer almamak bizi rahatsız ediyor mu, hayır. Durduruyor mu, hayır. Çünkü yeni medya bambaşka bir boyutta şu anda. Ben buradan bir canlı yayın açtığımda en az 15 bin kişi izliyor. Onun önünü alamaz kimse.”


‘Günde 10 şarkı yapıyorum’

Son 1 yılını nasıl özetlersin?
Yoğun... Yöntemimde bir şey değiştirmedim, zaten bunları yapıyordum. Bilinmeme kendi tercihimdi, “sound”un popüler olması ise denk geldi. 

Bu albüm sonrası planların neler?
Günde 10 tane şarkı yapmaya devam ediyorum. 

Yeni albüm ne zaman?
Her an albüm çıkarabilirim. O konuda benim sıkıntım yok. Ama artık “İşler legal” olduğu için sürece yaymak gerekiyor. Yoksa ben her gün şarkı koyarım. Daha önce de böyle yapıyordum zaten.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler