‘Bugünün masalını yazmak istiyorum’

Çizerimiz Behiç Ak’ın, gazetemizde yayımlanan karikatürleri ile çocuk kitaplarındaki seçmelerden oluşan sergisi, “Yazan Çizen Behiç Ak”, Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açıldı.

Yayınlanma: 06.02.2019 - 23:21
Abone Ol google-news

Foto: Necati Savaş

‘Güncel sorunlar’dan öte, “insanlığın hep var olan sorunlarını, kendine has bir üslupla” çizgilere taşıyan Ak, “Bugünün masalını yazmak istediğini” söylüyor. Çünkü ona göre “güncel sorunlara evrensel bir bakış, daha iyi bir dünyanın kurulmasını” sağlayabilir.

Çizerimiz Behiç Ak’ın önceki gün akşam gerçekleştirilen sergisinin açılışına, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve yazarımız Işık Kansu ile Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş de katılırken, serginin katılımcıları arasında ilk olarak çocuklar dikkat çekiyor.

‘Kedisiz yaşanmaz... ’
Ak’ın Ankaralı sanatseverlerle buluşturduğu sergisinde, dünden bugüne gazetemiz Cumhuriyet’te yayımlanan karikatürler ile çocuk kitaplarından oluşan seçkiler yer alıyor. Çocuk kitaplarından seçmelerin olduğu bölümü gezerken, kitaplarda, “yaramaz, ama çok sevimli, bakıldığında insanı gülümseten” kedi karikatürleri dikkat çekiyor. Ak’a, “Neden kediler ağırlıkta” diye sorduğumuzda, “Kedisiz yaşanmaz” yanıtını veriyor. Yıllarca kedi beslediğini ancak şimdi ne yazık ki bir kedisinin olmadığını da ekliyor sözlerine...

Ak, “Her zaman, şu anda değil, her zaman güncel olan konuları, sorunları” çizmek istediğini belirtiyor; “daha iyi bir dünyanın kurulacağına yönelik inancının bulunduğuna” da dikkat çekiyor.
O enerji ve motivasyonun, umudun diğer insanlarda da olması gerektiğine işaret eden Ak, “O yüzden, kimsenin günlük çatışmalarla morallerini bozmak istemiyorum, hayata daha genel bakabilmelerini istiyorum” diyor. Gazetemiz Cumhuriyet’te çizdiği karikatürlerin de ‘editoryal’ olmadığını, çünkü editoryal karikatürlerin ister istemez günlük olaylarla ilgilenmek zorunda bulunduğunu dile getiren Ak, “Ben, her zaman eleştirilmesi gereken yapısal hataları, yanlışları göz önüne getirmeye çalışıyorum. Bu sorunlar bütün dünyaya özgü sorunlar, sadece Türkiye’de değil...” diyor.

‘Son 15 yıldır ilgi yoğun’
Ak, 1980 yılından bu yana da çocuk kitapları yazıyor. İlk kitaplarının Japonya’da yayımlandığını, o zamanlar kendisinin yapmak istediği tarzda kitapların “Türkiye’de çok basılmadığını” vurgulayarak, çocuk kitaplarına ilginin ise son 10 - 15 yıldır fazla olduğuna işaret ediyor. Nedenini ise Ak, şöyle yanıtlıyor:

“Her şeyden önce aileler çocuklarına çok önem vermeye başladı, onlara yöneldiler. Eskiden pek böyle değildi. Sonra, çocuk edebiyatı bir tür olarak Türkiye’de kabul edildi. Eğitimciler de çocuk kitaplarını eğitimde kullanmayı tercih ediyorlar artık. Eğitim kurumlarında edebi bir eseri alıp, onun üzerinden çalışma yapabiliyorlar. Bu çok önemli bir şey... Güncel olandan çok genel sorunları dile getiriyorum diyorum ya, yani bugünün hikâyesini yapmak istiyorum. Bugünün masalını yazmak... Dikkat edilirse, insanlar, ya geçmişin ya da geleceğin öykülerini yazıyorlar. Ayrıca çocuk ve büyükler arasında bir köprü olması gerektiğini de düşünüyorum çocuk edebiyatı için. Özellikle 3 - 6 yaş grubu için kitap yazmaya başlamamın nedeni o. Çünkü o yaşlarda çocuğun ilk ve son entellektüel ilişkisi büyüklerle. Sonra deneyimimi sonraki yaş grupları için de kullandım. Kitaplarımı büyükler ve çocuklar birlikte okuyabiliyorlar artık.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon