Serhat Kiraz, gazetemizin sayfalarından oluşturduğu eserleriyle sergideki yerini aldı

Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası’nda 2018’in aralık ayında hayata geçen Pilevneli Mecidiyeköy Sanat Galerisi, ikinci geniş çaplı sergisini 12 Şubat’ta açtı.

Yayınlanma: 15.02.2019 - 23:23
Abone Ol google-news

Sanatçı, 30 senede hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederken ‘O gün de zamlardan, vergilerden, ezilen halktan bahsediyorlarmış, şimdi de aynı’ diye konuşuyor.

Türkiye çağdaş sanatından bir seçkiyi içinde barındıran “Kâğıt” isimli sergiye 106 sanatçı eserleriyle katılıyor. Sergi, 24 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Pilevneli Mecidiyeköy’de açılan “Kâğıt”ta sanatçı Serhat Kiraz, eserlerini gazetemizin sayfalarıyla hayata geçirdi. Kiraz’ın, 1988 yılında Hareket Köşkü’nde açtığı sergiye de gazetemiz destek vermiş. Hatta bugünkü serginin büyük bir kısmında sanatçının o sergide kullandığı sayfalar duvarlarda asılı. Sadece ortada totemi andıran ve medya üzerindeki baskıyı anlatan eser, Cumhuriyet’in güncel sayfalarıyla tekrar üretilmiş. Kiraz, “1988 yılında da gazetelere belli bir baskı ve sansür uygulanıyordu” sözleriyle sergi fikrinin oluştuğunu söylüyor. Sanatçı, 30 senede hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederken “O gün de zamlardan, vergilerden, ezilen halktan bahsediyorlarmış, şimdi de aynı” diyerek sergisinin bugün de aynı şekilde sansür ve baskıyı konu edindiğini dile getiriyor.

‘Baskı sertleştirir’

Serhat Kiraz, “Sanatçının görevi yapabildiğinin en iyisini yaratmaktır” diyor. İktidarların sanatçılardan rahatsız olmasını da buna bağlayan Kiraz, “Çünkü sanatçılar onların dünya görüşlerinin ötesinde farklı bir dünya alternatifi önerirler” değerlendirmesini yapıyor. Neruda’nın “Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerle” sözünü alıntılayan Kiraz, “Bir şeyi ne kadar baskı altına alırsanız, üzerine giderseniz, o şey sertleşir ve kırılmaya mahkûm olur” mesajını veriyor. Sanatçı, 30 senede hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederken ‘O gün de zamlardan, vergilerden, ezilen halktan bahsediyorlarmış, şimdi de aynı’ diye konuşuyor. Geçen yıl “İlkler Unutulmaz” temasıyla yapılan Kadın Yönetmenler Haftası’nın ikincisi bu yıl yine Konak Belediyesi’nin ana sponsorluğunda 1-7 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Kadın Yönetmenler Haftası, uzun metraj ve belgesellerin yanı sıra bir kısa film seçkisiyle de seyirci karşısına çıkacak. Açılışını sokak korteji ile yapacak olan etkinlik, hafta boyunca panel, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla sürecek. Hem bu çalışmalar hem de film gösterimlerinden sonra yönetmenlerle yapılacak soru-cevap seansları, Kadın Yönetmenler Haftası’nın YouTube kanalından ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İki kadın sinemacı... Kadın Yönetmenler Haftası’nın genel direktörleri yönetmen Gülten Taranç ve senarist Şebnem Vitrinel, kadın sinemacıların kendilerini ifade edecek alanlara ihtiyaç duyduğunu düşünüyor. Taranç, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların sinema ve TV sektöründeki yeri hâlâ çok sınırlı. Örneğin Türkiye’de on yönetmenden sadece biri kadın” diyor. Sosyal medya adresleri: “www.instagram. com/kadinyonetmenlerhaftasi/” ve “www. facebook.com/kadinyonetmenlerhaftasi/” 1988’de gazetemizde yer alan serginin haberi ve fotoğrafı... Sadece gazetelere baskıyı anlatan ve ortadaki totemi andıran eser, bugünkü Cumhuriyet gazeteleri kullanarak yeniden üretilmiş. Kiraz, yapıtlarının sergi sonrasında zarar görmeyecek bir yerde saklanmasını istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler