Yıldızlardan uzakta bir 2017

Büyük stadyum konserlerinin, dünya çapında yıldızların bir süredir uğramadığı memleketimizde 2017’de yine de özel konserler, nitelikli festivaller vardı. İşte yılın tortusu...

Yayınlanma: 28.12.2017 - 21:10
Abone Ol google-news

Önce terör, ardından darbe girişimi derken 2015 ve 2016’da bir hayli iptaller yaşanmış ve başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta konser sayısında büyük bir düşüş gözlenmişti. 2017 bu anlamda daha az iptalin yaşandığı bir yıldı şüphesiz ve örneğin bir 2013 Roger Waters konseri ya da 2014’teki Jack White, Portishead, Lady Gaga, Morrissey, Metallica, Justin Timberlake gibi zengin bir yelpaze yoktu belki ama yine de akılda kalıcı birçok konser izledik.

Festivaller kenti İstanbul

İstanbul kültür hayatının en önemli köşetaşlarından İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) yine zengin bir programla üç koldan kenti müzikle kuşattı. Önce 45. İstanbul Müzik Festivali ile klasik müzik, ardından 24. İstanbul Caz Festivali ile caz müzk alanında yaz aylarını şenliğe çeviren İKSV yıl boyu da Salon’da ağırladığı yerli ve yabancı grup ve müzisyenlerle alternatif müzikte günümüzün en son trendlerini İstanbul’da müzikseverlerle buluşturdu. Yaşayan en önemli bestecilerden Philip Glass’ın, İstanbul Müzik Festivali, Bruckner-Linz Orkestrası, Queensland Senfoni Orkestrası ortak siparişi üzerine bestelediği 11. Senfonisi’nin Türkiye prömiyeri ise hiç şüphesiz hem İstanbul Müzik Festivali’nin hem de yılın en önemli müzik olaylarından biriydi. İstanbul Caz Festivali’nde ise Joshua Redman, Christian McBride ve Kandace Springs üçlüsünün TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile birlikte verdikleri konser akıllarda yer etti. İstanbul festivallerine bu yıl eklenen Zorlu PSM Caz Festivali hem yılın ilk yarısında caz müziğe alan açtı hem de Zorlu PSM’yi bu anlamda müzikseverlerin daha sık ziyaret ettiği bir mekâna dönüştürdü. Sonbaharda ise 27. Akbank Caz Festivali hem İstanbul’da, hem de Kampüste Caz programları sayesinde Türkiye’nin birçok farklı ilinde sağlam bir caz rüzgârı estirdi. 2017’de caza doyduk desek yeridir sizin anlayacağınız.

Akılda kalanlar

İş Sanat, Borusan, Garanti, Limak, Denizbank gibi önemli kurumların da katkıda bulunduğu 2017’de irili ufaklı birçok etkinlik ve konserden ilk bakışta akılda kalanları sıralamak istersek; Bonobo, Marcus Miller, Lamb, Kat Frankie, HVOB, Tom Odell, Souad Massi, Yasmin Levy, Kiasmos, John Maus, Buika, David Helfgott, Roni Size, Olöf Arnalds, Lisa Ekdahl, Tuna Ötenel ve Dostları, Anne Marie, Seafret, Michelle Gurevitch, MIXX Festival, SONAR ve yıl boyu birçok performansıyla Fazıl Say elbette. Yine verimli bir yıl geçiren Baba Zula, yeni albümleriyle Kardeş Türküler, Tarkan ve 30. yılını akustik bir albüm ve konser turnesiyle kutlayan Pentagram da verdikleri konserlerle ses getirdiler. Keşke konserlerini son anda terör endişesiyle iptal eden Apocalyptica’yı da bu listeye ekleyebilseydik. Umalım da 2018 daha hareketli, daha kaliteli ve daha şenlikli bir yıl olsun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler