Ankara’da film baharı

Bu yıl 29’uncusu düzenlenen Ankara Film Festivali başladı. Açılışta Menderes Samancılar’a Aziz Nesin Emek Ödülü, Rüştü Asyalı’ya Sanat Çınarı Ödülü verildi.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 21:22
Abone Ol google-news

29. Ankara Uluslararası Film Festivali önceki gece MEB Şûra Salonu’nda yapılan açılış töreniyle başladı. Özge Uzun ve Ünsal Ünlü’nün sunuculuğunda yapılan törende festivalin özel ödülleri de takdim edildi. Gecede ayrıca Emin Fındıkoğlu Quartet bir dinleti sundu.

Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından düzenlenen festivalin açılış töreni vakıf yönetim kurulu başkanı İrfan Demirkol’un festival sponsorlarına plaket sunmasıyla başladı. Festival programının kısaca tanıtılmasının ardından özel ödüller verildi.

Bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülü sayısız filmde unutulmaz performanslara imza atan ve oyunculuğunun yanı sıra şair kimliğiyle de adından söz ettiren Menderes Samancılar’a sunuldu.

‘Konuşanın başı ağrıyor’

Ödülünü “Kürk Mantolu Madonna” adlı oyunda sahneyi birlikte paylaştığı Alper Saldıran’ın elinden alan Samancılar, “Konuşanın başı ağrıyor, öyle bir dönemden geçiyoruz” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu ödül benim için çok anlamlı ve çok özel. Ülkemizin hem yakın hem geçmiş tarihine baktığımızda, Nâzım Hikmet’ten Aziz Nesin’e, Orhan Kemal’den Rıfat Ilgaz’a, say sayabildiğin kadar, sanatçısı, aydını, basın mensubu, politikacısı, bütün dönemleri ele alalım, bizim kadar hapis yatan ikinci ülke hangisidir acaba? Aziz Nesin gerçekten bir hürriyet ve emek işçisiydi. Onun adına verilen bu ödülü almak, layık görülmek beni gerçekten son derece mutlu etti. Asıl işim bundan sonra daha zor; bu ödül bizi biraz daha bileyecek, yarınlara biraz daha hazırlayacak ve Aziz Nesin’e layık olmaya çalıştıracak.”

Gecede, Sanat Çınarı Ödülü usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Rüştü Asyalı’ya verildi. Ödülünü oyuncu Bennu Yıldırımlar’ın elinden alan Asyalı konuşmasına Atatürk’ün “Nutuk”undan sanat ve sanatçılarla ilgili bir pasajı okuyarak başladı ve “Atatürk’ün aydınlık yolunda 48 yıl boyunca ülkemiz güzel sanatlarının gelişmesi için çaba gösterdim. Mutlu oldum, mutsuz oldum ama umutsuz olmadım. Bugün de umudumu koruyarak genç arkadaşlarımı Atatürk’ün milli ülküsünü gerçekleştirmeye güzel sanatlarımızı yükseltmeye çağırıyorum. Yolları açık olsun” dedi. Bu yılın Kitle İletişim Ödülü ise sinema araştırmaları dergisi SineCine’ye verildi.

Ulusal Uzun Film, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film dallarında üç ayrı yarışmanın yapıldığı festivalde 150’nin üzerinde film gösterilecek. Kızılırmak Büyülü Fener Sineması’ndaki gösterimlerin dışında sinemaseverleri 11 gün boyunca çeşitli etkinliklikler de bekliyor. Festival 28 Nisan gecesi yapılacak ödül töreninin ardından 29 Nisan’daki gösterimlerle sona erecek.

Yarışma filmleri

- “Bekçi” - y: Durmuş Akbulut
- “Güvercin” - y: Banu Sıvacı
- “Halef” - y: Murat Düzgünoğlu
- “Kelebekler” - y: Tolga Karaçelik
- “Put Şeylere” - y: Onur Ünlü
- “Renksiz Rüya” - y: Mehmet Ali Konar
- “Sofra Sırları” - y: Ümit Ünal
- “Tuzdan Kaide” - y: Burak Çevik
- “Yol Kenarı” - y: Tayfun Pirselimoğlu
- “Zor Bir Karar” - y: Ender Özkahraman


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler