‘Çürümüş bir şeyler var ama Danimarka’da!’

22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde ‘Yılın En Başarılı Oyunu’ ödülü “Romeo ve Juliet”e gitti. ‘Bir Baba Hamlet’le ‘Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu’ ödülünü alan Murat Akkoyunlu’nun Shakespeare üzerinden politik göndermeleri alkış topladı.

Yayınlanma: 15.05.2018 - 21:14
Abone Ol google-news

22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri töreni yitirdiklerimizi anarak başladı. Önceki gece, yapılan törende sahnede barkovizyondan yansıtılan fotoğraflara çellist Çağ Erçağ’ın canlı müziği eşlik etti. Ahmet Cemal, Ercan Yazgan, Ercüment Balakoğlu, Fikret Hakan, Muzaffer İzgü, Münir Özkul, Payidar Tüfekçioğlu, Sıtkı Sezgin, Ülkü Tamer ve Yılmaz Onay coşkulu bir alkış ve saygıyla anıldı. Daha sonra Ece Dizdar ve Engin Hepileri’nin sunduğu gecede ödüller sahiplerini buldu. Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu’nun rol aldığı “Bir Baba Hamlet”, Haldun Dormen Özel Ödülü dahil olmak üzere geceden üç ödülle ayrıldı.

Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı ödülünü “Dönüşüm”deki oyunculuğuyla alan Erkan Akbulut, yazar Hasan Ali Toptaş’ın “Şu yeryüzünde göz göze gelmenin bile bir hatırı yok mudur?” sözünü hatırlattı.

‘Bağımsızlık ve tiyatro’

Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nü “Yuva” isimli oyunuyla alan Sami Berat Marçalı, “Bağımsızlık ve tiyatro hep yanımızda olsun” dedi. Komedi ya da müzikal dalındaki oyunlara verilen Haldun Dormen Özel Ödülü’nü alan “Bir Baba Hamlet”in oyuncusu aynı zamanda kendi imkânlarıyla hayata geçirdiği Baba Sahne’nin kurucusu Şevket Çoruh ödülü alırken “O kadar çok kredi çekmiş bir adamım ki bir bankanın bunu fark edip ödül vermesi çok güzel” diye espiri yapınca salondan alkış aldı. Özgür tiyatro vurgusu yapan Çoruh, “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” dedi.

Yapı Kredi Özel Ödülü’ne de usta oyuncu Tijen Par değer görüldü. Tiyatro tarihine geçen ustalara takdim edilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nün ise bu yılki sahibi Yücel Erten oldu. Erten şöyle konuştu: “Birçok meslektaşım gibi Muhsin Ertuğrul’un izinde 50 yılı aşkın tiyatronun her cephesinde mücadeleye katkım oldu. Biliyorum son dönemde yaralılarımız çok. ‘Seni öldürmeyen şey güçlendirir’ diye bir söz vardır. Lütfen ölmeyelim. Ölmemek için el ele, kol kola, yürek yüreğe verelim. Adalet, eşitlik, laiklik, özgürlük, cumhuriyet, demokrasi, barış için... Gençlere uzanan bir dilekle sözümü bağlamak istiyorum. O söz Muhsin Ertuğrul’a ait: “Eğer tiyatroyu Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar götüremezsek sahte dindarlığa, yalana karşı mücadelede silah olarak ne kullanacağız?” “Bir Baba Hamlet” ile Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülünü alan Murat Akkoyunlu Shakespeare’in ‘Hamlet’inden “ama” parantezi açarak yaptığı alıntı büyük alkış aldı: “Çürümüş bir şeyler var ama Danimarka krallığında!” Akkoyunlu, “Cesur oyun diyenler çıktı. ‘Eyy İngiltere’ diye bağırıyor Şevket Abi. Cesaret bu. AKM yıkılırken, Muammer Karaca çürümeye terk edilmişken Şevket Abi Don Kişot olarak çıkıp Baba Sahne’yi kurdu. Güzel bir hareket yaptı. Böyle güzel hareketlerin devamını bekliyoruz. Baba Sahne’den küçük ve butik bir işletme olan Koç grubundan da bekliyoruz böyle güzel hareketler” dedi.

Yılın en başarılı oyunu: ‘Romeo ve Juliet ’

* Yılın En Başarılı Oyunu: Romeo ve Juliet (İstanbul Devlet Tiyatrosu)

* Yılın En Başarılı Yönetmeni: Emrah Eren (Bir Baba Hamlet)

* Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Özlem Zeynep Dinsel (Yuva)

* Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Murat Akkoyunlu (Bir Baba Hamlet)

* Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Canan Atalay (Mutluyduk Belki Bugüne Kadar)

* Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Ali Yoğurtçuoğlu (Kayıp El)

* Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı: M. Nurullah Tuncer (Romeo ve Juliet)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler