Trudeau bir tüttürdü...

Mahmut Şenol - Kanada (Alberta)

Yayınlanma: 04.11.2018 - 13:46
Trudeau bir tüttürdü...
Abone Ol google-news

Başbakan seçilmeden evvel verilmiş bir sözü vardı, seçildi, iki sene geçti üzerinden ve sözünü tutamadı; mahcup oldu. Fotoğraflarından hatırlarsınız: Ofisindeki masaya dayanıp ikide bir amuda kalkan, genç, yakışıklı, tabii öyle olunca dünya kamuoyunda bütün kadınların dikkatini celbeden Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun seçim broşürlerinde yer aldığınca, 37 milyonluk Kanada’nın esrarmarihuana kullanımı serbest olacaktı.

Buna gerekçe olarak, Trudeau şöyle diyordu: “Zaten bilmem kaç bin kg. esrar Kanada’da gizlice tüketiliyor, gelin bunu serbest bırakalım, üzerinden vergi de alırız, ayrıca modernite böyle buyuruyor; içelim güzelleşelim...” Trudeau’nun Ömer Hayyam okuyup okumadığını bilemeyiz; sormadık. Parlamento çıkışı kendisiyle karşılaşırsak sual edeceğiz; teferruatlı cevap alınca yazarız.

Hayyam, “İç bâde sev güzel, var ise aklın şûurun/ dünya var imiş yok imiş ne umûrun!” diyordu. Trudeau amuda kalkmadığı, sık sık selfi çekmediği, rengârenk çoraplarını pantolon paçalarından gösterip yeni bir modaya öncülük etmediği zamanlarda hep bu esrar meselesiyle esrarengiz biçimde ilgiliydi; sonunda allem kallem etti parlamentodan yasayı geçirtti. Şimdi Kanada’da esrar kullanımı serbesttir...

Tanıdığım Türk vatandaşı olan Kanadalı bir delikanlı var, çifte vatandaş; Manitoba eyaletinde güvenlik görevlisi. Orhan Kemal rahmetlinin Bekçi Murtaza’sı neyse, işte o... Görev sorumluluğu olan şeye Deontoloji diyorsanız, bunu anlamak için gidin onu bulun, akademik makale bile yazarsınız üzerine... Sıfır sapma oranıyla kanunlara bağlıdır; zaten aşırı kilosu yüzünden polis olamayınca gitti, havalimanında üst baş arama memuru oldu. Diyor ki, bu Kanadalı-Türk delikanlı, “Madem serbest oldu, ben de denemezsem nâmerdim!”

Trafik cezaları arttı

Yasa açık seçiktir: Kanada’da 2018 yılının 17 Ekimi’nden bu yana serbesttir. Sigara paketi alır gibi gidip büfeden bulabilirsiniz. Polise laf etmek düşmez... Fakat serbestiyetin ardından trafik cezaları da yağmaya başladı: Esrar içip araç kullananlara alkol alanlardan daha fazla ceza kesiliyor. Halifax kentinden gelen habere göre, sadece bir gecede 200 civarında esrarkeş durdurulmuş ve beherine 650 dolar ceza kesilmiştir. Bir başka ilginç bilgi ise esrar serbest kalır kalmaz dükkânlarda raflar yağmalanmıştır; kelimenin mecazi anlamıyla... Bütün stoklar erimiş bulunuyor; zira hükümetin geri adım atabileceğinden korkan esrarkeşler, ne var ne yok, silip süpürmüştür.

Tabii en önemlisi esrar-marihuana ile cinsellik arasında kuvvetli bağ kuran akademik çalışmaların da, sanki uzun zamandır bugünü bekliyormuş gibi, şıp diye ortaya çıkmasıdır. Kanada’nın TRT’si sayılabilecek CBC radyo kanalı ve tv istasyonları, son haftalardaki yayınlarında, “Eğer seks yaşamınız tatsız tutsuz gidiyorsa, afrodizyak amacıyla marihunayı tavsiye ederiz” diye özetlenecek haberlere başlamış, tartışmalar alıp gitmiştir. Diyeceğimiz o ki, Trudeau bir tüttürdü, ortalığı duman kapladı!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler