Kanada’ya nasıl gideriz!..

Mahmut Şenol / Kanada

Yayınlanma: 18.11.2018 - 11:19
Abone Ol google-news

Bir süredir çok karşılaştığım soruların başında Kanada’ya yol tarifi geliyor. Haksız da değiller tabii; soracaklar. Türkiye’deki zamanlarımda yakınlarım bir yana, onların tanışları hatta ahbapları da beni arıyor, buluyor, ne yapıp edip soruyor. Herkesin gitmek istediği yer, ütopya ülkesi gibi uzaklardaki hayalin yeri, “bir an evvel kapak atılacak yer” Kanada’ya dair sorular bitmiyor. Somali doğumlu, Kanadalı Ahmed Hussen’i hükümetinde Göçmenlik Bakanlığı’na getiren Federal Başbakan Justin Trudeau’nun göçüp yerleşmek isteyenlere eskiden olduğu gibi kapıyı sonuna kadar açmadığı, kuralları bir parça gözden geçirip sıkılaştırdığı söylenebilir. Yılda 140 bin civarında göçmen alan Kanada, bundan böyle işi sıkı tutacağını açıklamasına rağmen, 2021’de rakamı 350 bin kişiye çıkartacak. Yani durum o kadar da umutsuz değil. Tabii göçmen alımı ülkeler arasında belli bir eşitliğe göre hesap ediliyor ve bu durumda en çok Çin’den, Hindistan’dan gelenleri görmek mümkün oluyor. Bakan Mr. Ahmed’e sorulması gereken sorulara muhatap olmak bir hayli zor iş. “Nasıl gideriz?” sorusunun sahibi, topraklarıyla dünyanın 2. büyük ülkesi olan Kanada’nın haritadaki yerini gösteremez durumda olunca, uygun bir karşılık vermesi de zor. Karşınızdaki, sizi Kanada’dan gelmiş kurtarıcı gibi görmekte, geleceğini âdeta sizde bulmaktadır. Doğruyu da duymak istemezler açıkçası; hayalleri bozulmamalı. Kanada’dayken de bu soru peşimi bırakmıyor; İnternet sağ olsun! Şikâyetçi miyim, değilim elbette ama üzülmemek mümkün mü? Ülkenin yetiştirdiği pırıl pırıl beyinler, kol gücü, insan ruhu buradan uzaklaşmak istiyor; üzerinde düşünülmesi gereken bir olgu!

Büyükşehir merakı

Sanki az sonra Mr. Ahmet Hussen telefon açıp onları davet edecekmiş gibi bir rahatlıkla konuşan kimileri de, “Fakat çok soğukmuş oraları, gideriz gitmesine ama!” dedikleri vakit, ortalıkta epeyi dolaşmış bir fıkrayı hemen hatırlıyoruz. İzmirlinin birisi Kanada’ya gitmiş, kar kış kıyamet, ev sıcacık, garajda çifte araba; hayat güzel. Bir de bakmış geyikler evin bahçesine kadar geliyor; kartpostalını arasan bulamazsın, manzara hârika! Arkadaşlarına yazıyor: “Bugün geyikler kapıya kadar geldi! Kar 3 metre...” Bir ay sonra ikinci mektup aynı şeyden bahsediyor fakat “Geyikler evin camlarına kadar yanaşıp boynuz atıyor, camcılara dadandık” diye. Öteki ay, kışın zemheri vaktidir, yılbaşı yaklaşmış, kar yağmaya devam ediyor, geyikler arabaya çarpıyor, orası burası çiziliyor; mektup kötüleşmeye başladı. Bu böyle nisana kadar sürer, mayıstayız kar hâlen kapıda. İzmirli küfür döşenerek son mektubunu yazıp tası tarağı topluyor. Ahmed Hussen de gelmek isteyenlere bu fıkrayı anlatıyor mu, bilmesi zor. Gerçek şu ki, dünyanın insan haklarına saygılı üç beş ülkesinden biri olan Kanada’nın yaşam koşulları da sanıldığınca kolay değildir; ama göçmenlik tamamen imkânsız da değildir. Geldikten sonra Kanadalı olmaya ayak direyenleri haliyle istemiyorlar; dil öğrenmesi, sosyal yaşama katılması, demokrasinin bir parçası olması bekleniyor. Ne yazık ki, bizimkiler vatandaşlığı-pasaportu aldıktan sonra “memlekete” dönmeye can atanların başında gelir; geyikten mi bıkıyorlar ne! Çinliyi, Hinti kovsan gitmez, yerleşir kalır. Buna ülkeye uyum meselesi deniyor! Soranlara, federal başvuru dışında aynı zamanda 10 eyaletin kendisine ait göçmenlik programları olduğunu hatırlatmakla yetiniyorum. Fakat ne yazık ki, kimse kırsal alandaki kasabalara gitmek, yerleşmek istemiyor; herkesin gözü Toronto, Vancouver, Montreal gibi büyük kentlerde. Oysa işin püf noktası tam da burada! Kanada’nın kırsal büyüklüğü hesap edilirse, yeni gelenleri buralara iskân ettirmek politikası anlaşılır olmalı; gel de bizim hayalcilere anlat.

Göçmenlere destek

Öte yandan ABD sınırına doğru güneyden yürüyüşe geçmiş Honduraslı ve onlara katılan Guatemalalı, Meksikalıyla 6 bin kişiye ulaşmış göçmen kafilesi henüz Teksas’a dayanmadan, Başkan Donald Trump 5 bini aşkın askeri gücü sınıra yerleştirdi. Trump karşıtlığının had safhada olduğu Kanada’nın eylemcileri de boş durmayıp, geçen günlerde benzer bir yürüyüşü kuzeyden başlatarak ABD’yi kıskaca almak üzere yola çıktı. Kanadalı göçmenlik yanlısı bu grupların ABD’ye girip güneye kadar yolu katetmek ve Honduraslılar ile buluşmak istediklerine dair haber üzerine Trump bu kez kuzey sınırına da asker yığdı. İşler böylesine karışıkken dünyanın dört köşesinden insanlar ABD’ye, Kanada’ya göçmek için pılı pırtıyı toplamışken, siz de niyetliyseniz elinizi çabuk tutun! Sonra biçare geyiklere de kızmayın! [email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler