Sigorta sahteciliğinde ‘Ali ile Mustafa...’

Avusturya’da yıllardır hep hedefe konuldu Türkler. Seçim olsun olmasın, ırkçılar Türk karşıtı siyaset yaptılar, yandaş bir kamuoyu yarattılar.

Yayınlanma: 16.12.2018 - 12:42
Abone Ol google-news

Bununla gittikleri yerel ve federal seçimlerde oylarını artırdılar ve hükümete ortak oldular. Koalisyonda en önemli bakanlığı da ellerine geçirmeleriyle genelde yabancı düşmanlığı gibi görünse de Türk düşmanlığı sürekli arttı. Son zamanlarda Türklerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıklarını koruyarak Avusturya vatandaşı olduklarını ve bunun bir sahtecilik olduğu dile getirilmeye devam ediyor. İçişleri bakanlığı memurları çifte vatandaş avına çıkmışken, mahkemeler çalışmalarını sürdürüyor.

Şimdilerde de sigorta kartı kullanımı konusu gündemde. Avusturya federal hükümetinin sigorta kartlarının değiştirilmesi kararından sonra, ırkçı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) konuya el atıp, sosyal medya aracılığıyla hazırladıkları videoyu paylaştı. Video 8.5 milyonluk ülkede kısa sürede en az 1 milyon kez tıklandı. Videoda konu edilenler; Ali ve Mustafa. “Mustafa’ya ait sigorta kartının Ali tarafından kullanılmasına son” deniliyor. Kısaca, sigorta kartının fotoğraflı olmasından sonra “Ali Mustafa’ya ait sigorta kartını artık kullanamayacatır” mesajı iletiliyor.

Tepki çeken video kaldırıldı

Avusturya’da hastalık sigortasından faydalanmak için sosyal sigorta kartına sahip olmak gerekir. Her sigortalının, çalışan, çalışmayan işsizlik veya emeklilik sigortasından herhangi bir ödenti alan herkes aile doktorunda kartlarını ibraz ederek, muayene olabilir. Gerekli görüldüğü taktirde, muayene sonrasında aile doktoru hastasını uzman hekime veya bir hastaneye sevk edebilir. Hastanede yatılan her gün için ödenen cüzi bir rakamın dışında, uzman doktorlarda veya hastanedeki tedavi masrafları hastalık sigortası tarafından üstlenilir. Sigorta kartının geçerli olması halinde hasta tedavi için herhangi bir para ödemez.

Aşırı sağcı partinin yaptığı videoda fesiyle doktora gelen Ali’nin fotoğraflı yeni sigorta kartının kullanılma girmesiyle, Mustafa’nın sigorta kartıyla muayene olma devrinin sona erdiği mesajı iletilmektedir. Böylece Ali ve Mustafa’nın sosyal sigorta sistemini kötüye kullandıkları ve sahtecilik yaptıkları dile getirilir.

Sosyal medyada paylaşılmasından sonra yoğun tepki alan video apar topar kaldırıldı. Ancak sorun ortadan kalkmadı. Başbakan Sebastian Kurz, Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı H.Christian Strache ile görüşme yaparak kendisini uyardığı basına yansıdı. Strache’nin, daha önceki skandal olan paylaşımları reddettikleri gibi, bu videonun da partisine ait olmadığı, parti çalışanlardan birisinin özel olarak hazırladığı bir çalışma olduğu açıklaması pek de ikna edici olmadı.

Raporlardaki gerçek

Geçen ekim ayında da İçişleri Bakanlığı’nda çalışan bir memur tarafından basına yapılan açıklamada yabancı karşıtı, ırkçı ifadeler kullanılmış, hükümete eleştirel yaklaşan gazetelere sansür uygulanması istenilmişti. Bu demecin de hükümetin ve FPÖ’nün tutumu değil, memurun şahsi düşüncesi olduğu savunması İçişleri Bakanı tarafından dile getirilmişti.

Videonun gündeme oturması sonrası hastalık sigortası yetkilileri, kart sahteciliğine ilişkin 2017 yılında toplam 18, 2018 yılında ise 4 olayın tespit edildiğini açıkladı. Başkasının sigorta kartı ile muayene olarak sahtecilik yapanların kökenlerine ait bir ifadenin de kullanılmaması dikkat çekti. Koalisyon ortağı FPÖ, Türkleri sahtecilikle suçlayarak, toplumda Türk düşmanlığının tohumlarını ekmeye devam etmekte...

Pazar yazıları için tıklayınız;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler