Mücevher kente kaçış...

Geçen haftalarda Dallas yine kış havasına girip yağmur, soğuk rüzgâr ortalığı kasıp kavururken yönümüzü ılıman Kaliforniya’ya, San Diego kentine çevirdik.

Yayınlanma: 29.12.2018 - 22:54
Abone Ol google-news

 Kaliforniya eyaletinin güneyindeki San Diego, turistik yanıyla birlikte ABD donanması için de önemli bir konumda. Uçak gemileri, savaş gemileriyle Büyük Okyanus filosunun limanı olarak öne çıkıyor.

Bölgenin biraz kuzeyinde irili ufaklı güzel manzaralı şehircikler kaplar Büyük Okyanus sahilini. La Jolla şehri de bunlardan biri... La Jolla, İspanyolca kökenli La Jol kelimesinden. Kimi bölge sakinine göre, Meksika İspanyolcasına uydurulup La Jolla olmuş. Anlamı ise mücevher... Sahili, parkları, uzun yürüyüş alanlarıyla birlikte bölgenin renkli manzaraları arasında sahilde güneşlenen fok balıkları, yaz kış demeden kendilerini dalgalara atan sörfçüler de var. Okyanus kıyısının bu keyifli bölgesi haliyle balık ürünleriyle meşhur. Ben en çok Halibut denilen balığı severim. Beyaz etli, bizim lüferi andıran bir balık türü.

Benzin bile pahalı
Gerçekten de mücevher gibi bir şehir La Jolla. Okyanusa bakan “bir artı bir” daireler milyonlarca dolar. Kentin içinde Ferrarilerle dolu araba galerileri, dünyanın pek çok lüks markasını satan mağazalar var. Kaliforniya’da benzin iki kere rafine ediliyormuş, bu yüzden galon başına bir dolar daha pahalı Dallas’tan. Ortalama bir aracın deposu Dallas’a göre 15 dolar daha pahalıya doluyor.
Kaliforniya, ABD’nin en zengin eyaleti, teknoloji üretim merkezi, dünyaca ünlü çok marka burada doğmuş. Apple, Facebook, Google, Microsoft akla ilk gelenler. İsmini dahi bir elektrik mühendisinden almış olan araba markası Tesla da.

Benim San Diego’ya ilk ziyaretim 1986 yılına rastlar. O zamanlar İrlanda’da yaşıyordum. Piyasa ekonomisi, pazarlama bilimi üzerine uluslararası bir toplantı için meşhur Disneyland’a da ev sahipliği yapan Anaheim’a gitmiştim. Konferans bitiminde ise Profesör Tamer Çavugil ve Profesör Nizam Aydın ile araba tutup güneye San Diego’ya yol almıştık. Ben iklime hayran olmuştum. O zamandan beri de her fırsatta bu kenti ziyaret ettim. Araba ile yolculuk bu bölgede ayrı bir keyif.

Kaliforniya-5 karayolu ile eyaletin kuzeyine Los Angeles ve San Francisco’ya kadar nefis bir yol. Yol üstünde çok sayıda irili ufaklı şehircikler, manzaralı koylar ve plajlar serpili... ABD devletinin sahip olduğu tek işletme olan Amtrak hızlı treni de aynı yola parelel olarak seydeder. Amtrak bir anlamda kamu iktisadi kurumu fakat zarar ettiği için her yıl federal hükümetten para alır bütçesini denkleştirmek için. San Diego’da gökyüzü bu aralar mavi, insanlar sokaklarda, sahilde. Teksas’ın aşırı kilolu kimi sakinine göre buralılar sağlıklarına daha bir düşkün görünüyor. Parkların, okyanus sahilinin de etkisiyle yürüyüş yapan çok. Havanın iyi oluşu insanların ruhsal durumlarını da etkiliyor. Suratı asık insan adeta yok gibi.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler