Sigarada esnafın istediği oldu

TBMM Sağlık Komisyonu’nda, AKP’lilerin sağlık alanıyla ilgili torba yasa önerisi bazı değişiklik ve eklemeler yapılarak kabul edildi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 21:39
Abone Ol google-news

TBMM Sağlık Komisyonu’nda, AKP’lilerin sağlıkla ilgili torba yasa önerisinin zaman zaman sert tartışmaların yaşanmasına neden olan 4 günlük görüşme trafiği dün sabah 06.00’ya doğru tamamlandı.

Önerinin sigara yasağını genişleten maddesinde yapılan değişiklikle, tütün ürünlerinin kişilerin doğrudan ulaşacağı veya göreceği şekilde satışının yasaklanması, bu ürünlerin işletme içinden ve dışından görünmeyecek şekilde renk, şekil ve ebatları Sağlık Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen kapalı dolaplarda satışını zorunlu hale getiren düzenleme metinden çıkarıldı. Sigaranın tek tip paketlerde satılması; sinema ve tiyatro eserleri ile sosyal medyada kullanılamayacağına ilişkin düzenlemeler ise korundu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün ürünlerinin düz ve standart paket biçiminde kapalı dolaplarda satışını ‘kara paket uygulaması’ olarak nitelendirerek karşı çıkmıştı.

Tırpandan geri adım yok

AKP, Türk Tabipleri Birliği ile Türk Diş Hekimleri Birliği’nin doktorların ikinci bir yerde çalışabilmek için birliklerden izin alma koşulunu kaldıran düzenlemeden geri adım atmadı. CHP’li Ünal Demirtaş, meslek odalarının yetkilerinin ortadan kaldırılmasının anayasaya, demokrasiye ve hukuk güvenliğine aykırı olduğunu söyledi. HDP’li Semra Güzel, ‘savaş halk sağlığı sorunudur’ diye açıklama yapması nedeniyle TTB’ye iktidarın düşmanca politika yürüttüğünü belirtti. HDP’li Necdet İpekyüz, 12 Eylül’de kapatılan kurumların başında TTB’nin geldiğini, idama karşı çıktığı için eski TBB Merkez Konseyi başkanlarından Nusret Fişek’in yargılandığını anımsattı.

Yeni maddeler eklendi

AKP’lilerin önergeleriyle devlet ve vakıf üniversitesi hastanelerinde şiddete uğrayan personel için hukuki yardım yapılması; KHK ile kurulan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş’nin (USHAŞ) faaliyetleri arasına ‘yurtdışında sağlık ve eğitim amacına yönelik bina inşa etmek, ettirmek’, ‘yurtiçindeki eğitim kurumlarına yurtdışından öğrenci teminine aracılık etmek, yurtdışında eğitim kurumu açmak ve eğitim faaliyetinde bulunmak’ eklendi. Ayrıca diş hekimlerine ‘oral patoloji’ alanında uzmanlık belgesi verilmesi yasa önerisine eklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon