Yürütmenin başı yemin törenini locadan izledi

TBMM Genel Kurulu’nda dün 27. yasama döneminde görev yapacak milletvekillerinin yemin töreni gerçekleştirildi. Cezaevinde oldukları için HDP milletvekili Leyla Güven ve CHP milletvekili Enis Berberoğlu yemin törenine katılamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde yürütmenin başı olmasına karşın yemin törenini eski sistem teamüllerine göre kendisine ayrılan locadan izledi. Bazı İYİ Partililer yemin töreni sırasında Bahçeli'nin elini öptü. Bahçeli de onlar yemin ederken alkışlayarak yanıt verdi

Yayınlanma: 07.07.2018 - 23:39
Abone Ol google-news

27. yasama döneminde görev yapacak milletvekillerinin yemin töreni için parlamentoyu açan geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni yönetim sisteminde güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçlarının olmadığına dikkat çekti. CHP listelerinden milletvekili seçilen Cihangir İslam ve Abdülkadir Karaduman istifa ederek Saadet Partisi’ne (SP) katıldı. CHP’nin vekil sayısı 146’dan 144’e düştü. TBMM Genel Kurulu’nda dün 27. Yasama Dönemi’nde görev yapacak milletvekillerinin yemin töreni gerçekleştirildi. İçtüzük gereği seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından üç gün sonra çağrısız bir şekilde toplanan TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te açıldı. Yeni dönemde cezaevinde oldukları için HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu dünkü yemin törenine katılamadı. Yeni dönemde vekil sayısının 600’e çıkmasıyla yemin töreninin bitmesi günün ilk saatlerine kadar sürdü.

Genel kurula sığmadılar

Milletvekili sayısının yeni dönemde 550’den 600’e çıkmasıyla birlikte TBMM Genel Kurul Salonu’nda da büyük yoğunluk yaşandığı gözlendi. Genel kurul salonunun artan vekil sayına göre düzenlenmemesi nedeniyle bazı milletvekilleri ayakta kaldı. Mevcut kabine üyeleri kendilerine ayrılan Bakanlar Kurulu sıralarına otururken, bazı İYİ Parti milletvekillerinin komisyon sıralarına oturması dikkat çekti.

Erdoğan locadan izledi

Yemin töreni dolayısıyla milletvekili sıralarına kırmızı karanfiller bırakıldı. Genel kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni dönemde yürütmenin başı olmasına karşın eski sistem teamüllerine göre kendine ayrılan locadan izledi. Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın artık Meclis Başkanı olmaması ve milletvekili olmamasına karşın TBMM teamüllerine aykırı bir şekilde Erdoğan’ın yanında oturması dikkat çekti. Tören boyunca Erdoğan ve Kahraman’ın sohbet ettiği gözlenirken, Erdoğan’ın yalnızca AKP ve MHP’li vekilleri alkışlaması dikkat çekti. Erdoğan, yemin töreninde sıra Ankara milletvekillerine gelip Atatürk’ün hatırası için saygı duruşunda bulunulmasının ardından genel kuruldan ayrıldı. Erdoğan’ın ayrılmasının ardından AKP sıralarının boşalması dikkat çekti.

Yılmaz frak giydi

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yemin törenini yönetemedi. Baykal’ın yerine İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz dünkü birleşimi yönetti. Yılmaz’ın TBMM’yi yönetirken yürürlükten kaldırılan içtüzük hükmü kapsamında frak giymesi dikkat çekti. Yılmaz’ın yönettiği birleşimde kâtip üye olarak en genç üyeler Dersim Dağ ve Rümeysa Kadak kâtip üyeliği yaptı. Yılmaz’ın birleşimi açmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ameliyat olduğu için konuşmasını oturarak yapacağını söyleyen Yılmaz, yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yaşanacağını belirterek, “Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur” dedi. Yılmaz, ister parlamenter sistem ister Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olsun anayasanın ve kanunların üzerinde bir kural olamayacağını ifade etti.

Yılmaz, yasamayla yürütme erkleri arasında gelecek dönemde karşılaşılacak sorunların çözümünün TBMM olacağına işaret etti. Yılmaz, geçici Meclis Başkanı sıfatıyla ilk olarak yemin etmesinin ardından engelli ve mazereti olan milletvekillerini yemin etmek üzere kürsüye davet etti. Bu kapsamda ilk yemini HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu etti. Tekerlekli sandalyeyle gelen Piroğlu için platform kuruldu. Daha sonra AKP Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Mazereti olduğu gerekçesiyle Başbakan Binali Yıldırım engelli vekillerin ardından ilk yemin eden isim oldu. Yıldırım’ın Numan Kurtulmuş’un çocuğunun düğün törenine katılacağı gerekçesiyle mazereti olduğu ifade edildi. Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da mazeret göstererek erkenden yemin etti Engelli ve mazeretli milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Adana’dan başlayarak sırayla milletvekilleri kürsüye çağrıldı. AKP Adana Milletvekili Abdullah Doğru yemin metnini eksik okuması nedeniyle tekrar kürsüye çağrıldı. AKP’li Doğru ikinci kez kürsüye çıkarak ant içti. Yemin edenler arasında renkli görüntüler de yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer 8 aylık hamile olarak kürsüden yemin etti.

SP’ye geçtiler

TBMM’de 27. dönemin ilk birleşiminde CHP’den istifalarla sandalye dağılımı da değişti. CHP’nin listelerinden aday gösterdiği Adalet Yürüyüşü’nde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun doktorluğunu yapan Cihangir İslam ile Abdülkadir Karaduman dün yemin etmeden önce TBMM Başkanlığı’na başvurarak CHP’den istifa etti ve SP’ye katıldı. CHP listelerinden toplamda 6 SP’li ismi aday gösterirken, milletvekilliği için yeterli oyu İstanbul’dan İslam, Konya’dan ise Karaduman almıştı. İki ismin istifasıyla CHP’nin vekil sayısı da 146’dan 144’e indi.

İYİ Partililer BAHÇEL İ’NİN ELİNİ ÖPTÜ

Yemin töreni başlamadan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’la tokalaşması dikkat çekti. Yemin töreni sırasında ise İYİ Partili Hayati Arkaz ile Musavvat Dervişoğlu Bahçeli’nin elini öperken, Bahçeli’nin de ant içen bazı İYİ Partili vekilleri alkışladığı gözlendi. MHP’li pek çok vekil de kürsüde yemin ettikten sonra Bahçeli’nin elini öptü. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yemin ettikten sonra MHP lideri Bahçeli’yle tokalaştı. TBMM’nin internet sitesindeki sandalye dağılımında ‘BBP Genel Başkanı’ olarak yer alan Mustafa Destici, AKP Konya Milletvekili olarak yemin etti. Destici de Genel Kurul’da Bahçeli ve bazı AKP’li vekillerle tokalaştı.

Bahçeli ile Kılıçdaroğlu samimiyeti

TBMM’de 27. yasama döneminde görev alacak milletvekillerinin yemin töreninde, kürsüye davet edilen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu CHP Grubu ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu’nu alkışlayanlar arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı. Bahçeli oturduğu yerden Kemal Kılıçdaroğlu’nu alkışladı.

Soylu’ya sırtlarını döndüler

Geçen dönem İçişleri Bakanlığı yapan ve sık sık CHP’lilerle karşı karşıya gelen Süleyman Soylu, yemin ettiği sırada protesto ile karşılaştı. Soylu yemin ederken bazı CHP’liler sırtını döndü. Locada alkış gerginliği Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz, yemin töreni sırasında dinleyici locasından zaman zaman alkışlar gelmesi üzerine uyarıda bulundu. Yılmaz, TBMM İçtüzüğü’ne göre dinleyici locasında bulunan konukların Genel Kurul’daki görüşmelere yönelik herhangi bir tepki gösteremeyeceğini, aksi halde görevlilerin dinleyici locasını boşaltacağına ilişkin hükmü anımsattı.

Atay’ı yuhalayanlar çıkarıldı

HDP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın kürsüye geldiği sırada dinleyici locasından yuhalama ve protesto sesleri yükseldi. Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Yılmaz’ı dinleyici locasındaki kişinin dışarı çıkarılması gerektiği konusunda uyardı. Yılmaz, “Güvenlik görevlisi arkadaşlarım, lütfen, görevinizi bihakkın yapın” dedi. Dinleyici locasında bulunan görevliler Atay’a tepki gösteren kişileri dışarı çıkardı. Sonrasında, AKP’li Hacı Bayram Türkoğlu ve Hüseyin Yayman’ın kürsüye gelirken dinleyici localarından yoğun alkış gelmesi üzerine Yılmaz, dinleyici locasının boşaltılmasını isteyerek birleşime ara verdi. Ancak loca aradan sonra boşaltılmadı.

Sosyalistler Meclis’te

HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş ve Hatay Milletvekili Barış Atay, yemin törenine yakalarında Türkiye Komünist Partisi’nin kurucusu Mustafa Suphi ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran’ın fotoğraflarının olduğu rozetleri takarak katıldı. HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da yakasına birlikte çalıştığı, gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe ve annesinin fotoğraflarının yer aldığı bir rozet taktı. CHP’li bazı vekilleri artan çocuk istismarı ve cinayetlerine tepki olarak yakalarına “mavi kurdele” taktı.

Çöpte Davutoğlu portresi

TBMM’de milletvekillerinin yemin töreni esnasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun portresinin Meclis çöplüğüne atıldığı iddia edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler