‘Gelecek İçin Biz’ değişim istedi

Böke ve Cihaner’in başını çektiği grup CHP’de kurultay için destek verdi. Genel merkez imzacıların yeterli imzaya ulaşamayacaklarını savunmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 18.07.2018 - 22:52
Abone Ol google-news

CHP’de seçimlerin ardından başlayan değişim tartışmalarında gözler muhaliflerin en az 625 imzayı bulup bulamayacağına çevrildi. İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner’in oluşturduğu “Gelecek İçin Biz” grubu yayınladıkları manifestoyla imza çağrısına destek verirken, daha önce grubun içinde yer alan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, manifestoda imzasının olmadığını duyurdu.

İmza toplamada ilk haftanın kritik olduğuna dikkat çekilirken, CHP’de gözler muhaliflerin yarın yapacakları belirtilen basın toplantısında. CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan liderlik tartışması bu hafta başında resmiyet kazandı. Muhalifler geçen pazartesiden itibaren noter aracılığıyla imza toplamaya başladı. Üç günün geride kaldığı imza maratonunda imzaların ilk gün 353, ikinci gün ise 466 olduğu duyuruldu. Üçüncü günün sonunda ise imzaların 507’ye ulaştığı belirtiliyor. Parti yönetimi ise imza sayısının bilinçli olarak olduğundan fazla gösterildiği konusunda ısrarlı. Muhaliflerin açık kimlikleriyle kurultaya destek vermek zorunda olan delegelere imza sayısını yüksek göstererek psikolojik baskı yaptığını belirtiyor. Noter tasdikli üç belgenin olduğuna dikkat çeken parti yönetimi, imzalar söylendiği kadar yüksekse neden ortaya çıkarılmadığını ve neden bir örneğinin genel merkeze gönderilmediğini soruyor ve bu durumun muhaliflerin inandırıcılığının sorgulanmasına neden olduğunu dile getiriyor. Siyasi kulislerde imza toplama aşamasında ilk bir haftanın önemine dikkat çekilirken, cuma gününün sonunda yeterli imzaya ulaşılamaması durumunda psikolojik üstünlük kurma çabasının da ortadan kalkacağı belirtiliyor. Hatta imza atan delegeler arasında imzalarını geri çekeceklerin dahi olabileceği dile getiriliyor. Muhalifler ise yeterli imzanın bu hafta toplanacağı görüşünde. 20 Temmuz Cuma günü yapılacak bir basın toplantısıyla imzaların belgeleriyle açıklanacağı belirtiliyor.

‘Gelecek İçin Biz’

İmzaların resmi olarak başlamasıyla imza verenlere yeni isimler ekleniyor. 16 Nisan referandumunun ardından muhalif bir basın açıklamasıyla parti sözcülüğünden ayrılan Selin Sayek Böke, geçen seçimde listeye son anda giren İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve listelerde yer alamayan eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner’in içinde yar aldığı “Gelecek için biz” grubu dün yayınladıkları manifesto ile olağanüstü kurultay çağrısına destek verdiklerini açıkladı. Grupta yer alan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise “Şekilsel ve günü kurtarmaya dönük kavgalar yerine demokrasi ve değişim mücadelesine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bursa örgütümüzle birlikte; yapılan kurultay çağrısının zamansız ve yersiz olduğunu düşünüyoruz. Kurucuları arasında olduğum ‘Gelecek İçin Biz’ ile bu anlamda ayrıştığımı bildiriyorum” diyerek kurultaya destek vermediğini ilan etti. İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi de değişim talep edenler arasında yer alırken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın oğlu Bursa delegesi Bülent Yaşar’ın da kurultay için imza verdiği belirtildi. Siyasi kulislerde, değişimin zorunlu olduğunun belirtilmesine karşın bu değişimin İnce ile olamayacağı görüşünde olanlar da bulunduğu konuşuluyor. İmza veren delegelerin bir kısmının olası bir kurultayda İnce’ye destek vermeyebileceği belirtilirken, olası bir kurultayın yeni bir ismin çıkması için şans olabileceği konuşuluyor.

BÖKE VE CİHANER’İN ÇAĞRI METNİ

Böke ve Cihaner’in manifestosunda şu görüşlere yer verildi: “Partimizi tekrar umut haline getirecek, Türkiye’yi içinde bulunduğu karanlıktan çıkaracak yeni bir yönetim iradesinin oluşmasına olanak sağlanmalıdır. Seçim sonrasında ortaya çıkan durum, Partimizin vakit geçirmeden olağanüstü kurultaya gitmesinin zorunlu hale geldiğine işaret etmektedir. Olağanüstü kurultayla eş zamanlı olarak, gerekli kurumsal ve örgütsel değişimi gerçekleştirmemize imkan tanıyacak tüzük kurultayı ve partimizin siyasi hattını netleştirecek program kurultayı için de somut takvim açıklanmalıdır. Bu ilkeler ışığında, toplumun beklentisi haline gelen kapsamlı değişimi gerçekleştirmek üzere, CHP delegelerini olağanüstü kurultay için imza vermeye davet ediyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler