Kılıçdaroğlu teşekkür etti, İnce ilk kez açıkça söyledi

CHP’de 59 il başkanı ve 129 milletvekili, Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı. Muharrem İnce ise ilk kez genel başkanlığa adaylığını ifade etti.

Yayınlanma: 26.07.2018 - 21:27
Abone Ol google-news

<video:1037642>

 

24 Haziran parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP’de başlayan liderlik ve değişim tartışmalarında sona yaklaşılıyor. 16 Temmuz Pazartesi günü başlayan resmi imza toplama süreci, 30 Temmuz Pazartesi günü sona erecek. Muhaliflerin toplanan imzaları teslim etmeleri için ise tüzüğe göre önlerinde bir haftalık bir süre bulunuyor. Buna göre 625 imzanın en son 6 Ağustos Pazartesi günü genel merkeze verilmesi gerekiyor.

<haber-dikey:1038191,1038041,1037894>

Tüzüğe göre 15 günlük imza atma sürecinin sonuna yaklaşılırken, örgütlerde de hareketlilik arttı. En çok delegeye sahip İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanları başta olmak üzere başkentte toplanan 59 il başkanı Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptı. Açıklamadan önce İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, başkente gelmelerinin nedenini, “Tarafımızı değil tavrımızı koymaya geldik” diye belirtti. Açıklama yapılacağının duyurulmasıyla kendilerine “Bu yetkinin nereden alındığına” yönelik tepkiler geldiğini belirten Kaftancıoğlu şunları söyledi: “Bizler il başkanları olarak kamuoyunda bir skor yarışmasına dönen, kötü yönetilen ve yürütülen sürece ortak olmama adına, bugün söylendiği gibi herhangi bir skor vermek üzere gelmedik. İl başkanları örgütün sesine, sözüne ses veren kişilerdir. İl başkanları olarak ‘nasıl söz söyler’ diyenlere, bir ilde örgüt adına söz söylenecekse eğer, bunu söyleyecek kişi ne belediye başkanıdır ne milletvekili ne PM üyesidir, örgütü temsil edecekse il başkanlığı eder” dedi.

Ortak bildiri okundu

Bildiriyi ise il başkanları adına Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener okudu. Kalıcı bir OHAL devleti kurmayı hedefleyen iktidarın uygulamaları ortadayken, CHP’nin olağanüstü kurultaya gitmesinin yalnızca tek adam rejimini memnun edeceği belirtilen bildiride, imza sürecinin partiye zarar verdiği kaydedildi. Bildiride, şu ifadeler yer aldı:   

“Kurultay tartışmalarının imza skoruna dönüştürülerek kamuoyu önünde yapılmasını doğru bulmuyoruz. Kurultay talebi demokratik bir hak olmakla birlikte, seçim öncesi ve seçim sürecinde partimize kapalı olan medya mecraları, parti içi tartışmaları ekranlara taşımakta, tek adam yönetimi ve yandaşları, parti içerisindeki bu tartışmaları ellerini ovuşturarak zevkle ve keyifle izlemektedir. Bu durum iktidarın CHP’ye dönük yürütmekte olduğu algı operasyonunun boyutunu açıkça göstermektedir.

24 Haziran seçimleri sonrasında daha seçim sonuçları analiz edilmeden, tartışılmadan, değerlendirilmeden bir olağanüstü kurultay çağrısı yapılması ve bu çalışmanın sosyal medya, basın ve kamuoyu üzerinden sürdürülmesi doğru değildir. İhtiyacımız olan olağanüstü kurultaydan ziyade birlik, beraberlik ve sorumluluk içinde bu karanlık süreçten çıkabilmemizdir. Sorumluluk sahibi her partilimizin parti içi iktidar mücadelesini ve olağanüstü kurultay tartışmalarını bir kenara bırakarak, partimizi kamuoyunda tartıştırmaktan vazgeçmesi ve partimizi yerel seçimlerde başarıya taşıyacak olgunlukta davranması gerekmektedir.”

22 başkanda fire

Bildiri için tüm il başkanlarına davet giderken: toplamda 22 fire verildi. İmza vermeyen iller şöyle: “Aksaray, Ardahan, Bartın, Batman, Bilecik, Denizli, Düzce, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Manisa, Mardin, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Yalova.”

İl başkanlarına  teşekkür 
59 il başkanının yaptığı basın toplantısının ardından il başkanları genel merkezde, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarını dinlediği ve “Siz, bugün yaptığınız açıklama ile herhangi birisini desteklemediniz. Sadece partimize sahip çıktınız. Bu bizim kültürümüzde, geleneğimizde var. Bu nedenle size teşekkür ediyorum” dediği kaydedildi.

‘İttifak’ vurgusu
Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu toplantıda “değişim”den de söz etti. Bugüne kadar en büyük değişimi yapan partinin CHP olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu’nun, “Yapılan değişim partiyi büyütüyorsa, yeni kesimlere ulaştırıyorsa gerçek değişim odur. Seçim sürecinde demokrasi üzerine siyaset yaptık ve ittifaklarımızı demokrasi için kurduk. Adım attık, yol aldık ama bu ittifaklar daha da genişletilmeli ve güçlendirilmeli” dediği öğrenildi.  

Görüşmede Kılıçdaroğlu’nun “Bizim şu anda yapmamız gereken yerel seçimlere hazırlanmak olmalıydı. Yerel Yönetimler Strateji Belgesi’ni belirleyerek çalışmalara başlayacaktık ama imza girişimi olunca durdurduk. Adaylarınızı bizlere getirin, kazanabilecek adaylar önerin ve çalışmaya başlayalım” diye konuştuğu bildirildi.

129 vekilden genel merkeze destek

İl başkanlarının açıklamasının ardından da Meclis’te Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç, Özgür Özel ve Engin Altay’la birlikte milletvekilleri bir bildiri okudu. 129 milletvekilinin imzaladığı ve en genç milletvekili olan Bartın Milletvekili Arzu Bankoğlu’nun okuduğu bildiride, yaklaşan yerel seçimlere dikkat çekildi, kurultay tartışmalarına odaklanmanın ve ülkenin gerçek gündeminden uzaklaşmanın doğru olmadığı kaydedildi. “İmza sayıları üzerinden bir algı yaratmanın ve bu tartışmayı devam ettirmenin partimize ve ülkemizin aydınlık geleceğine zarar verdiği aşikârdır” denilen bildiride, il başkanlarının sağduyu çağrısına katıldıkları, kurultay tartışmalarının sayı boyutundan çıkarılarak sonlandırılması gerektiği belirtildi. Açıklamada Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tedavisi süren Antalya Milletvekili ve eski Genel Başkan Deniz Baykal ve tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’ndan imza talep edilmediğine dikkat çekildi. 27. yasama döneminde CHP Grubu 144 milletvekilinden oluşuyor.

12 vekil bildiriye imza vermedi

Bildiriye İnce’ye yakınlığı bilinenlerin yanı sıra, “Gelecek için Biz” hareketini başlatan İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin de aralarında bulunduğu 12 milletvekili imza vermedi. Bu isimler şöyle: Yaşar Tüzün (Bilecik), Tanju Özcan (Bolu), Erdin Bircan (Edirne), Gürsel Erol (Elazığ), Ali Şeker ve Gürsel Tekin (İstanbul), Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Böke (İzmir), Hüseyin Avni Aksoy (Karabük), Hasan Baltacı (Kastamonu), Ahmet Kaya (Trabzon) ve Özcan Özel (Yalova).

‘Genel Başkan olacağım’

Kılıçdaroğlu’na gelen destek açıklamalarıyla birlikte kurultay tartışmalarına bugüne kadar hiç girmeyen Muharrem İnce de ilk kez sessizliğini bozdu. İnce sosyal medya hesabından yaptığı kısa açıklamada, “Partimdeki gelişmeleri ibretle ve üzülerek izliyorum. Koltuğa yapışanlar kalkmamak için her yolu deniyor, her yola başvuruyor. Her şeye rağmen umut galip gelecek, değişim çok yakında” ifadelerini kullandı. İnce yine sosyal medya hesabı üzerinden bildiriye destek veren milletvekilerine de yanıt verdi. İnce, “16 yıl milletvekilliği, 4 yıl grup başkanvekilliği yaptım. Parti içi yarışlarda milletvekillerinin hangi koşullarda açıklama yaptığını çok iyi bilirim. Kimse üzülmesin, o arkadaşlarımın da genel başkanı olacağım” dedi.

Muhalif kanadın sözcülerinden PM Üyesi Gaye Usluer, İnce’nin yakın ekibinden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile Bolu Milletvekili Tanju Özcan da sosyal medya hesaplarından “Danışma kurullarını toplamadan, ilçe başkanlarımızın ve kurultay delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze ve halkımıza sormadan yapılan açıklama panikle yapılmıştır. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür. Açıklamaya katılan il başkanlarımızın illerinden verilen imzalar da bunun göstergesidir” sözlerini paylaştı. 

<haber-yatay:1037567,1037631,1037871,1037943,1038268>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler