Akşener yönetimin yarısını değiştirdi

İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayında yeniden genel başkan seçildi.

Yayınlanma: 12.08.2018 - 21:56
Abone Ol google-news

İYİ Parti’nin ikinci olağanüstü kurultayında iktidara ve MHP’ye sert eleştirilerle geri dönen Genel Başkan Meral Akşener, oylamaya katılan 888 delegeden geçerli oy kullananların tamamı olan 881’inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Akşener parti yönetiminde de büyük değişikliğe giderek, 80 kişilik Genel İdare Kurulu’nun (GİK) yarısını yeni yönetime almadı.


İYİ Parti, üçüncü kurultayını dün ATO Congresium Kongre Salonu’nda gerçekleştirdi. Okullardan kaldırılan “Andımız” ile başlayan kurultayda, İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray açılış konuşmasını gerçekleştirirken, divan başkanlığına da Adana Milletvekili İsmail Koncuk seçildi. MHP ve HDP’nin davet edilmediği kurultaya AKP temsilci göndermezken, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Yardımcısı Uğur Gürel, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Atik Ağdağ ve Fatih Aydın ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ali Keser ve Tevfik Eren konuk sıralarında yer aldı.

Olağanüstü kurultay kararının alındığı Afyon kampının ardından Akşener, yoğun destek ile döndüğü partililerin karşısına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP ve MHP’ye yönelik sert eleştirilerle çıktı. Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık konuşması “kurultay değil, seçim konuşması” olarak yorumlanan Akşener’in, MHP’ye yönelik sert sözleri her defasında ayakta alkışlandı. Akşener, seçim sürecinde direkt hedef almadığı Erdoğan’a ve ‘damat’ Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’a da yüklendi.
Akşener’in konuşmasının ardından GİK ve Disiplin Kurulu üyelerinin seçim usulü delegelerin oyuna sunuldu. Oylamada 59 delegenin çarşaf liste talebine karşın ‘blok liste’ uygulaması oy çokluğu ile kabul edildi. Kurultayın seçim kısmında ilk olarak Akşener’in tek başına genel başkanlığı oylandı. Oylamada 1123 kurultay delegesinin  888’i oy kullandı. 7 oyun geçersiz sayıldığı oylamada Akşener, geriye kalan 881 oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildi. Delegelerin yüzde 20’sinin oy kullanmaması ise dikkat çekti.

Akşener’in “Allah beni sizlere karşı mahcup etmesin” ifadelerini kullandığı teşekkür konuşmasının ardından, kurultayın en çok merak edilen bölümü olan GİK seçimlerine geçildi, seçim ‘blok liste’ yöntemi ile yapıldı. Akşener’in hazırladığı 80 kişilik blok liste ile delegelere en yetkili organ olan GİK’in yarısını değiştirmeyi teklif etmesi dikkat çekti. 40 kişilik ‘kesik listesi’nde, TBMM’deki yemin töreninde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini öpen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Fatih Şeker, Antalya Milletvekili ve Akşener’in avukatı Feridun Bahşi, İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer ve ilahiyatçı yazar Ayşe Sucu gibi isimler yer alırken, GİK’te yaptığı büyük değişiklik, “yeniden yapılandırma başladı” yorumuna neden oldu. Akşener GİK listesinde yer vermediği avukatı Bahşi’yi, Merkez Disiplin Kurulu’nun (MDK) ilk sırasına yazdı. Tüzük gereği yüzde 25 kadın kotasını yeni listeye uygulayan Akşener, GİK’te 20 kadına yer verdi. 11 kişilik MDK listesinin ise 2 isim hariç tamamının değiştiği görüldü.  

Kurmaylarını korudu

Akşener yeni GİK listesinde, Eğitim ve Kültür Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Şeker dışında Başkanlık Divanı’ndaki bütün kurmaylarını korudu. Önümüzdeki günlerde oluşacak yeni ‘A Takımı’nda büyük değişiklik öngörülse de Koray Aydın, Ümit Özdağ, Aytun Çıray, Şenol Bal, İsmail Koncuk, Hayrettin Nuhoğlu, Kazım Ataoğlu, Aydın Adnan Sezgin, Müsavat Dervişoğlu, Berna Sukas, Buğra Kavuncu, Ersagun Yücel ana yönetimde yerlerini korudu. Akşener’in yeni listesinde, seçim sonrası partideki tüm görevlerinden istifa eden eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, 2.5 yıldır kayıp olan oğlunun IŞİD’e katıldığı iddia edilen Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Diyarbakır Milletvekili adayı ve eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu ile katledilen akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ve oyuncu Mehmet Arslan da yer aldı.

'İradenize boyun eğdim'

Kurultayda yaptığı konuşmada partisinin kendisi hakkında ısrarcı olduğunu söyleyen Meral Akşener, “İradenize boyun eğdim” dedi. Kurultay konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ve MHP’yi sert sözlerle eleştiren Akşener’in kurultay konuşmasından satırbaşları şöyle:

-Kayınbaba malı: Bir adamın ve yakınlarının keyfi olsun diye, bahtımız, onlara emanet edilemez. Bu memleket, kimsenin babasının, yahut kayınbabasının malı, tepe tepe kullanacağı arpalığı değildir. Emir komuta ile sevk ve idare edilen bir yapının, Türk siyasetini dönüştürmesinin mümkün olmadığının bilincindeyiz.

-İsviçre çakısı: İYİ Parti, AK Parti ve CHP’nin bir kumpas ağzı gibi konumlandığı, yanlarına da her işe yarayan, İsviçre çakısı rolündeki, MHP’nin iliştirildiği siyasi tabloyu değiştirmiştir. İYİ Parti, siyaseti ve milleti iki kamp arasında sıkıştırmış bir toplum mühendisliğine nokta koymak için yola çıktı. Kazananı baştan belli olan, kamplar çatışması şeklindeki seçim düzeni artık işlemeyecektir.

-Saray muhafızı: İYİ Parti, bir aktarma istasyonu değildir. Bir hışımla evden kaçıp sonra da köşe başından kapıyı gözleyen, pişmanlar değiliz. Birileri kendi hayal dünyalarında, bizi imtihan ediyormuş. Kimin imtihan edildiğini ve Saray muhafızlığına, hem de kadrolu yazıldığını, biliyoruz. Bugün, kasıla kasıla oturdukları ‘Saray yancılığı koltuğunda’, dün, Apo’nun, FETÖ’nün oturduğunu da biliyoruz. Bunlar öyle insanlar ki; uzattığın eli dahi bir gün sonra fitneye dönüştürmeye kalkacak kadar, izansızlar. Devletimizin kurucu iradesi olan, tabutluklarda dahi boyun eğmemiş milliyetçiliğin,

Saraylarda paspas edilmesine, izin vermeyeceğiz.

-İçine Führer kaçtı: OHAL, olağan hal oldu. Valiler, Ak Parti il başkanı olarak görevlendirildi. Galiba, ‘Milletin Adamı’nın içine, bir Führer kaçtı. Millete sürekli dört parmağını sallayan Tayyip Bey, artık beşinci parmağını da açmıştır: Dili, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet derken, ruhu ‘tek adam, tek adam’ diyor.

-Beter hale getirdin: Sayın Erdoğan, adaletsizsin, basiretsizsin, kifayetsizsin. Hem aldanıyorsun, hem aldatıyorsun. Kullanışlı müttefikinle ülkeyi içine sürüklediğin hale bir bak. “Tek adamlığı verirseniz, Türkiye uçacak” dedin. Millet verdi. Döviz, faiz, enflasyon uçtu. Borç, işsizlik, cari açık uçtu. “24 Haziran’da seçilirsem, her şeyi düzelteceğim” dedin. Seçildin, daha beter hale getirdin.
Damat Berat: Beş bin yıllık devletin Hazinesini, maliyesini, FETÖ okulundan başka okul görmemiş Damat Berat’a teslim ettin. Sizin lale devriniz başladı ama, milletin ekmeği küçüldü, öğünü eksildi. O kadar hukuksuz, güvensiz bir ortam oluşturdun ki, ekonominin canlanması imkânsız. Kendi kendine kurduğun ekonomi teorileri, memleketi batırmak üzere. ‘Ben ekonomistim’ diyorsun. Sen ekonomist değilsin muhterem. Sen, ‘ekonomik boy bir Muhterissin!’

-Bizim oğlanı başkasına dövdürmeyiz: Buralara iktidarın hataları ile geldik. Dışarıda caydırıcılığını, içeride güvenirliğini kaybeden bir ülke olduk. Bu iktidardan, uygulamalarından, ortaya çıkardığı ülkeden ve yönetimden memnun değiliz. Ama, bizim oğlanı da başkasına dövdürmeyiz. Peşinen söyleyeyim, her ne sebeple olursa olsun, Türk Devleti’nin bakanlarına yaptırım kararı alınması, asla kabul edilemez. Yargının nasıl işlediğinin, mahkemelerimizin adaletinin hesabını Amerika’ya verecek değiliz. Bunlar Türk milletinin meselesidir. Sırf Amerika bahane ediyor diye de, adaletsizliğe razı olmayız ama sanki temyiz makamıymış gibi, herhangi bir ülkenin Türkiye’ye parmak sallamasına da müsaade etmeyiz.

-Dibe vuruyoruz: Ülkemizi zor günler bekliyor. Erdoğan’ın Türkiye’ye maliyeti her geçen gün daha da artıyor. Ekonomide, dış politikada, yargıda, eğitimde hızla dibe vuruyoruz. Ekonomiyi soktukları darboğazdan kurtarmak için, büyük bedeller ödeyebiliriz. Dış politikada, sürekli milli menfaatlarımıza aykırı kararlar alınıyor. Bunları telafi etmek için, yarın çok daha büyük tavizler vermek zorunda kalabiliriz.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler