Af ‘yolsuzluk’a takıldı

MHP’de, af yasa teklifi ile ilgili CHP’den gelen 17-25 Aralık’ta suçlananlara garanti sağlanması endişelerine karşı ‘Hükümlü yok ki af olsun’ yorumları yapılıyor

Yayınlanma: 28.08.2018 - 21:26
Abone Ol google-news

MHP’nin af yasa teklifine “CHP’nin de soğuk bakmadığı, ancak öncelikle af teklifini görmek ve ona göre bir karar almak istediği” belirtilirken, hazırlanan teklifle ilgili partinin üzerinde durduğu en önemli konunun da “yolsuzlukların af kapsamına alınıp alınmayacağının olduğu” vurgulanıyor. CHP Sözcüsü Faik Öztrak önceki gün parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Henüz ortada somut bir şey yok. Çoğunluk partisinin de buna ilişkin görüşlerini açıklaması gerekiyor. Gerçekten acaba kader mahkumları mı affolunacak, yoksa 17-25 Aralık’a kadar uzanan o dönem suçlananlara belli bir garanti sağlayacak bir paket mi gündeme gelecek? Bunları görmek istiyoruz” demişti. Açıklama siyasi kulislerde “Acaba teklif 17 - 25 Aralık suçlarını da kapsar mı” sorusunu gündeme getirdi.

Sınırları çizildi

MHP’nin hazırladığı teklifte, Türk Ceza Yasası’ndaki “düşmana maddi yardım yapmak”, “temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlamak” gibi suçların “zaten af kapsamı dışında tutulduğuna, bu tür suç kapsamına girenlere hiçbir şekilde af getirilmeyeceğine, bunun da yasa teklifinde sınırlarının kesin bir şekilde çizildiğine” dikkat çekilirken, “17 - 25 Aralık döneminde de FETÖ’nün devleti hedef aldığı” belirtiliyor. 17 - 25 Aralık döneminin bir sonraki adımının 15 Temmuz darbe girişimi olduğunun da altı çizilirken, ayrıca 17-25 Aralık dönemine ilişkin suçlardan şu anda “tek bir kişinin bile hükümlü olmadığı” ifade ediliyor. “Hükümlü yoksa, af nasıl olacak” yorumu yapılırken, teklifin sadece AKP’ye değil, Meclis’teki diğer partilerin de bilgisine sunulacağı vurgulanıyor. Teklifle affın belli bir dönemi kapsayacağı, bu nedenle de “bir sonraki döneme ait suçların kendiliğinden kapsam dışı olacağına” dikkat çekiliyor.

AKP masaya yatıracak

MHP’nin 24 Haziran seçimleri döneminde gündeme getirdiği affa ilişkin AKP’den o dönem “gündemimizde yok” açıklamaları gelmişti. MHP’nin hazırladığı teklif ile ilgili siyasi kulislerde dillendirilen “AKP ile MHP’nin belli şartlar gözetilerek af konusunda uzlaşmaya varıldığı” yönündeki iddiaların da “gerçeği yansıtmadığı” belirtiliyor. AKP kanadının MHP’nin hazırladığı af ile ilgili “hâlâ soğuk tavrını koruduğu” ifade edilirken, AKP’nin bu noktadaki en büyük çekincesini de “çıkarılacak bir afta mağdurlara iktidar olarak ne denileceğinin oluşturduğu” ifade ediliyor. AKP’de, “İktidar olarak aftan yararlanacaklar kadar aftan mağdur olacakları da düşünmemiz gerek” yorumları yapılıyor.
MHP’de ayrıca AKP ile “terör suçları ile kadın ve çocuklara yönelik cinayet ve canavarca hisle cinayet suçlarında ise idamın geri getirilmesinin” öngörüldüğüne yönelik iddiların da “temelsiz olduğu” belirtiliyor. İki liderin görüşmesinde böyle bir konunun gündeme gelmediği belirtilirken, idam cezasının geri getirilmesinin “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırılık oluşturabileceğine” dikkat çekiliyor. MHP’de de idam tartışmalarıyla ilgili, “Hadi bugün idamı getirelim gibi bir durum söz konusu olamaz” deniyor.

HDP: Türkiye’yi genel af rahatlatır

KRT Haber Müdürü Çağlar Cilara’nın konuğu olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bazı yüz kızartıcı suçların kenarda tutularak genel af getirilmesinin Türkiye’yi rahatlatacağını söyledi. Gergerlioğlu, “Meclis’in açılmasıyla bir genel affın gündeme gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Bazı yüz kızartıcı suçlar kenarda tutularak genel af getirilmesi Türkiye’yi rahatlatacaktır. Benim şahsi fikrim bu. Af konuşulacaksa alanı genişletilmeli, çok zor durumdaki insanlara bir umut ışığı yakılmalı” dedi. 

 <haber-yatay:1066769,1066780>

CHP: Hiçbir zaman karşı olmadık

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, af tartışmaları ile ilgili olarak, “Bir toplumsal mutabakat arayalım ve kim kimi af ediyor görelim. Bu açıdan CHP olarak kategorik olarak hiçbir zaman affa karşı olmadık. Affa ilkesel bir şekilde bakıyoruz ve toplumsal mutabakat arıyoruz. evrensel ölçütler içinde kimsenin vicdanını rahatsız etmeyecek, en az mağdur, en yüksek memnuniyet yaratacak şekilde tartışılması, toplum tarafından sindirilmesi, topluma rağmen bir karar verilmemesi gerekmektedir. Yaklaşımımız budur” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler