CHP için kritik 7 il: İttifakla her şey değişebilir

2014 yerel seçim ve 24 Haziran seçim sonuçları baz alınarak yapılan değerlendirmeler, Ak Parti ve MHP’nin oluşturduğu cumhur ittifakının, gayrıresmi de olsa yerel seçimde devam etmesi durumunda yerel seçim haritasının değişebileceğini ortaya koyuyor.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 13:45
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Mart 2019 seçimlerine yönelik “ittifaka” açık kapı bırakan son açıklaması, gözleri son yerel seçimde CHP ve HDP’nin kazandığı belediye başkanlıklarına çevirdi.

<haber-dikey:1071019,1070696>

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün kulis haberine göre, 2014 yerel seçim sonuçları ile 24 Haziran seçim sonuçları baz alınarak yapılan değerlendirmeler ise, dağılan millet ittifakına karşı cumhur ittifakının “gayrıresmi”de olsa yerel seçimde devam etmesi durumunda mahalli idare seçim haritasında önemli değişiklikler yaşanabileceğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapan AKP, MHP ve BBP bu işbirliklerini yerel seçimde sürdürmesi durumunda, 2014’te CHP ve HDP’nin kazandığı 10’un üzerinde büyükşehir ve il belediye başkanlığının el değiştirebileceği belirtiliyor.

7 belediye gidebilir

CHP’nin, cumhur ittifakına karşı Burdur, Eskişehir, Giresun, Hatay, Sinop, Yalova ve Zonguldak belediye başkanlıklarını, HDP’nin ise Bitlis ve Iğdır’ı kaybedebileceği hesaplanıyor.

 Siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine ittifak yaparak girebilmesine imkan tanıyan düzenleme yapılırken, yerel seçimler kapsam dışı tutulmuştu. Bu nedenle siyasi partilerin Mart 2019 yerel seçimlerinde “gayrı resmi” ittifak yapıp yapmayacakları tartışılırken, MHP lideri Bahçeli’den önceki akşam sürpriz bir çıkış geldi.

 Bahçeli, “24 Haziran’daki kazanımlar 31 Mart’ta heba olmasın. Denizden geçmişken derede boğulmayı Türkiye’ye yapılacak büyük bir kötülük olarak değerlendiriyoruz. Yerel seçimlerden alınacak sonuç Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi’nin doğasına, işbirliği havasına, iradi yapısına uygun olmalı. Çalışmalarımız buna yönelik olacaktır” dedi. Yerel seçimde ittifak mesajı olarak değerlendirilen açıklamasında Bahçeli, “Türkiye’de PKK’nın yöneteceği belediye kesinlikle olmamalı, CHP-HDP ve yedekleriyle kurulan ittifakın hesabı cumhurun iradesiyle bozulmalı” vurgulamasını yaptı.

 15 belediye kazandı

 Bahçeli’nin özellikle hedef aldığı CHP ve HDP, son yerel seçimlerde 9’u büyükşehir olmak üzere toplam 15 il belediye başkanlığını kazandı. CHP Aydın, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Giresun, Hatay, İzmir, Kırklareli, Muğla, Sinop, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak’ı alırken, HDP Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van’da ipi göğüsledi. Mardin’de ise başkanlık koltuğuna siyaset yasağı nedeniyle seçimlere bağımsız katılan Ahmet Türk oturdu.

 AKP’nin 18’i büyükşehir toplam 48 il belediye başkanlığını aldığı bu seçimlerde, MHP’de 3’ü büyükşehir 8 il belediye başkanlığının sahibi olmuştu. AKP ve MHP’den gelen “yerelde ittifak” açıklamalarının ardından, 2014 seçim sonuçları ile 24 Haziran seçim sonuçları üzerinden yapılan hesaplamalar ise, cumhur ittifakının Mart 2019’da işbirliğini sürdürmesi durumunda, bugün itibariyle millet ittifakı anlaşmasını sona erdirdiği de dikkate alındığında, son yerel seçimlerdeki siyasi tablonun önemli ölçüde değişebileceğini ortaya koyuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler