100 bin kişi slogan attı yalnız 2 kişi yargılanıyor

Üniversite öğrencisi Berkay Ustabaş’ın tahliye istemi yine reddedildi.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 22:17
Abone Ol google-news
<video:1074060>

Gezi Parkı Direnişi’nde Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak ağır yaralanan ve 269 günlük yaşam mücadelesinin ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın 11 Mart 2014’teki cenazesine katıldığı gerekçesiyle tutuklu bulunan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Berkay Ustabaş, Grup Yorum üyesi Helin Bölek ve tutuklu dört sanık dün üçüncü kez İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. Mahkeme heyeti ara kararında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Kasım tarihine erteledi.

Avukatlardan protesto

Grup Yorum üyesi Helin Bölek iddianamedeki suçlamaların cenazeye katılmak ve pankart taşımak olduğunu belirterek, “Berkin’in cenazesine 3 milyon insan katıldı. Taşınan yüzlerce pankart vardı. Bizim taşıdığımız pankart suçlama konusu yapıldı. Berkin’in cenazesine katılmanın suç olduğunu düşünmüyorum. Keşke pankartlara gösterilen ilgiyi Berkin’in katillerin bulunması konusunda da gösterseydiniz” dedi.

Bölek’in avukatı mahkeme başkanına müvekkilinin savunmasıyla ilgili açıklama yapmak istedi. Mahkeme başkanı, avukat Çiğdem Akbulut’un izin almadan konuştuğunu söyleyerek duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi. Avukatlar ve mahkeme heyeti arasında yaşanan tartışmanın ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından Bölek, avukatı salonda olmadığı için savunma yapmayacağını söyledi. Çok sayıda avukat Akbulut’un duruşma salonuna alınmaması kararını duruşma salonuna girmeyerek protesto etti.

Heyetin kararı siyasi

Berkay Ustabaş ise SEGBİS ile yaptığı savunmasında üç duruşmadır mahkemenin ve mahkeme heyetinin verdiği kararların siyasi olduğunu dile getirdiğini söyledi. “Bu davanın iki yanı var” diyen Ustabaş, “Biri siyasi, ikincisi ise hukuki. Geçen duruşmalarda tutukluluğumun devamına ilişkin kararda, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganını attığım yazıldı. Ama ne polis fezlekesi de ne de savcılık iddianamesinde böyle bir şey var. İddianamede Adil Kayan ile birlikte hareket ettiğim belirtilmiş. Ancak iddianamede yer alan görüntülere de baktığımızda bunun böyle olmadığı görülmektedir. Polis kayıtlarına göre 100 bin kişi ‘devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı atmış ama sadece 2 kişi sanık yapılmakta, yargılanmaktadır. Ayrıca bu sloganın suç isnat ettiğini düşünmüyorum” dedi. “Ben bu soruşturmanın savcısının ayağına giderek ifade verdim” diyen Ustabaş özetle şunları söyledi: “Gözaltında falan da değildim. Ama tutuklandım. Ben ifade vermeye gitmesem gitmezdim. Ama ayağımla, alnım ak başım dik şekilde gittim.”

Mahkeme heyeti verdiği ara kararda tutukluluğun devamına karar vererek duruşmayı 1 Kasım tarihine erteledi.

‘Çocuklar öldürülüp daha sonra suçlanıyor’

Duruşma öncesi Ustabaş’ın ve Bölek’in yakınları Çağlayan’daki adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, CHP İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

<haber-dikey:1074046>

Açıklamada konuşan Gülsüm Elvan, “Benim çocuğum ne yaptı? Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı’na sesleniyorum. Getirin benim çocuğumun suçunu açıklayın. Ama maalesef ki bugün bizim ülkede çocuklar öldürülüp daha sonra suçlama konusu yapılan bir ülke oldu. Ben çocuğumu ekmeğe gönderdim, onlar benim elime kanlı gömleğini verdiler. Acaba benim çocuğumu vuran katil hangi çocuğun kafasına sıkacak?” diyerek Ustabaş’a adalet talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler