CHP'nin en genç MYK üyesi: Hayalim gençlerin iktidarı

CHP Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) en genç üyesi Gökçe Gökçen, 27 yaşında. Geçen günlerde CHP İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı seçildi.

Yayınlanma: 15.09.2018 - 22:51
Abone Ol google-news


Gökçe Gökçen’in hayalleri büyük. Siyasete başlama nedenini “Ülkem için bir şey yapmam gerekiyordu, işler iyi gitmiyor” diye özetleyen Gökçen, bir kadın olarak siyasette zorlandığına da dikkat çekiyor. “Gençler arasında da kadınların yeri yok” diyen Gökçen’le yaşamını ve siyaseti konuştuk.

-Kendinizi tanıtır mısınız.

Galatasaray Lisesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi’nde hukuk okudum. Akademisyen olmaya karar verdim. Fransa’ya yüksek lisansa gittim. Tez döneminde Marmara Üniversitesi’nde Anayasa Hukuku kürsüsüne kadro açılmıştı. Dönüp burada çalışmaya başladım. Bilgi Üniversitesi’nde de insan hakları alanında yüksek lisansa başladım. Siyasete ilgim lisede başladı. İstiklal Caddesi’nin ortasında yatılı okudum. Toplumsal olaylar ve gösterilerle birlikte “Ülkem için bir şey yapmam gerekiyor, işler iyi gitmiyor” dedim. AKP iktidara geldiğinde 2002’ydi ve ben 11 yaşındaydım. O gün bile gözlerimin dolduğunu hatırlıyorum. Sonra siyasetin giderek hayatımı nasıl etkilediğini gördüm. Üniversite sınavına girdikten sonra Bakırköy’de CHP’ye üye oldum. Bakırköy’de 4 yıl kadar ilçe gençlik kolları yöneticiliği yaptım, 4 yıl kadar da Gençlik Kolları Genel Merkezi’nde Dış İlişkiler Sorumlusuydum.

Adaletsizliğe karşı

-Hukuku seçmenin özel bir nedeni var mı?

Evet, hukuku seçmem tesadüf değil. Adaletsizlik hissettiğimde siyasete yönelmeyi tercih ettim ama aynı anda hukuk da ağır bastı. Bir vatandaş, bir genç olarak hangi kurallara göre yönetildiğim, bana bir yaptırım uygulanacaksa veya tabi olduğun sistem değişecekse bu neye göre oluyor ve benim ne hakkım var öğrenmek hem de adaletsizlikleri gidermek için seçtim.

-Bir kadın olarak siyasette zorlandınız mı?

Tabii ki zorlandım. Aslında önemsediğim konulardan biri kadınların siyasete katılımı. Gençler arasında da kadınların yeri yok. Bunu biz biraz CHP olarak yüzde 33 cinsiyet kotasıyla aşmaya çalışıyoruz. Kotalar yeterli olmuyor. Kadınların önemli yerlere aday olma cesaretine sahip olması için de bir şeyler yapmamız gerekiyor.

Mağdurlarla birlikte hareket edeceğiz

-Hedeflerin neler?

İnsan hakları problemleri çok geniş. Türkiye bu konuda dünya sıralamasında çok çok alt sıralarda. İnsan hakları ihlali sistematik hale geldi. CHP’de de 1 PM üyemiz, 1 milletvekilimiz ve 5 üyemiz şu an hapiste. Bu kişilerin dosyalarını incelediğimizde çok ciddi delillerin olmadığını görüyoruz. Anayasanın açık hükmüne aykırı bir hapsetme durumu söz konusu. Türkiye’nin sorunlarının bir genele yansıması var bir de gençlere ve kadınlara... Mağdurlarla birlikte hareket eden bir yapı kurmaya çalışacağız. Şu anda cezaevleriyle iletişim halindeyiz. Bunun dışında STK’lerle de çalışmalarınızı arttıracağız. 

-Siyasete yönelik hayallerin var mı?

Değişim ihtiyacını son zamanlarda çokça duyduk. Değişim ihtiyacının gençler ve kadınların önemli noktalarda olmasıyla giderileceğini düşünüyorum. CHP için hayalim kadro değişikliklerinde genç ilçe başkanları, genç belediye meclis üyeleri, genç belediye başkanları, yaş ortalamasının cidden düşmesi, genç MYK, genç genel başkan. Kesinlikle gençlerin iktidarda olduğu bir CHP hayal ediyorum.

‘Gençler siyasetle ilgilenmiyor’ dediler. Fakat 2013’te Gezi direnişi oldu. Gezi direnişinde aslında herkes şunu gördü: Gençler aslında apolitik değilmiş sadece bu siyasetle ilgilenmiyormuş. Simdi biz CHP’de bunu aşmaya çalışıyoruz. Amacımız yerel seçimlerde özellikler gençlerin aday olarak yer alması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon