13 yıllık çileye 24 bin TL

Anayasa Mahkemesi, uzun süren yargılama sürecinde karar verdi.

Yayınlanma: 21.09.2018 - 21:50
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi, Burdur Cezaevi’ne yapılan operasyon sırasında duvarı delmeye çalışan kepçe tarafından sol kolu kopartılan Veli Saçılık’ın açtığı tazminat davasının 13 yıl 6 ay sürmesi nedeniyle hak ihlali kararı verdi. Mahkeme, uzun süren yargılamaya ve bu süreçte bakanlıkların icra tehditlerine karşılık Saçılık’a sadece 24 bin 300 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Bakanlık parayı istedi

Burdur Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 4 Temmuz 2000 yılında bazı hükümlü ve tutukluların duruşmaya gitmeyi reddetmesi ve cezaevi yönetiminin talimatlarına uymaması iddiasıyla operasyon düzenlendi. Bu sırada cezaevinin duvarlarında delik açmaya çalışan kepçe, burada hükümlü olan Veli Saçılık’ın sol kolunu dirsek üzerinden kopardı. Burdur Başsavcılığı, operasyona katılan güvenlik görevlileri hakkında 2005 yılında takipsizlik kararı verdi. Saçılık, operasyonu yapan İçişleri ve Adalet Bakanlıkları aleyhinde tazminat davası açtı. Antalya 1. İdare Mahkemesi 2005 tarihinde Saçılık lehine 150 bin TL tazminata hükmetti. Bu arada bakanlık, Saçılık’a söz konusu tazminatı ödedi.  

Bakanlığın itirazını görüşen Danıştay 10. Dairesi, 2008 yılında tazminat kararını bozdu. Antalya 1. İdare Mahkemesi, bozma kararı üzerine dosyayı yetkisizlik kararı ile Isparta İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Isparta İdare Mahkemesi, 2010’da verdiği kararda Saçılık’ın tazminat talebini reddetti.  
Karar, Danıştay tarafından 2014 yılında onandı. Kararın onanması üzerine bakanlık, söz konusu tazminatı ve mahkeme masraflarını Veli Saçılık’tan istedi ve icra takibi başlattı. Bu tutar bugünkü faiziyle yaklaşık 725 bin TL oldu. Bunun üzerine Saçılık, AİHM’ye başvurdu. AİHM, 2015 yılında verdiği kararla devletin Veli Saçılık’tan söz konusu parayı isteyemeyeceğine hükmederken, mahkeme masraflarına karşılık da Saçılık’a 10 bin Avro ödedi. Her iki bakanlık, bunun üzerine başlattığı icra işlemlerini durdurdu.

Veli Saçılık, bu süreçte Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, yargılamaların 13 yıl 6 ay sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkı ihlaline hükmetti. Mahkeme, bu nedenle Saçılık’a 24 bin 300 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler