Gözler Erdoğan'da

MHP kanadında af önerisi için AKP ile kapıların tümden kapatılmadığı görüşü hakim. Erdoğan ise 'devlet kişisel suçlara ilişkin af çıkaramaz' yaklaşımını koruyor.

Yayınlanma: 24.09.2018 - 23:46
Gözler Erdoğan'da
Abone Ol google-news

MHP, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran öncesinde seçim vaatleri arasında sıraladığı af yasa teklifini dün Meclis Başkanlığı’na sundu. MHP’nin teklifi sunmasıyla birlikte de gözler yeniden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan’ın Bahçeli’yle gerek yerelde ittifak konusunda gerekse af yasa teklifi konusunda görüşebileceği belirtilirken, AKP’nin de teklifi yetkili kurullarında değerlendireceği belirtiliyor. Ancak AKP’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın afla ilgili “Bir suç devlete karşı işleniyorsa, devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir” şeklindeki açıklamaları anımsatılıyor ve AKP’nin de bu yaklaşımı sürdürdüğü ifade ediliyor.

‘Rahşan Affı’ korkusu

AKP’de “şartlı salıverilme” şeklinde çıkarılması öngörülen affın Meclis’ten geçmesi halinde, eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in önerisiyle 22 Aralık 2000’de çıkarılan affa benzeyeceği yönünde çekincelerinin olduğu belirtiliyor. “4616 sayılı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası”, diğer bir adıyla ‘Rahşan Affı’, 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyordu. Cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak, tahliye olmuştu. Ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi’nce “iptal” edilen yasanın kapsamı genişletilmiş ve tahliye olanların sayısı 45 bini bulmuştu.

Bu nedenle AKP’de teklifin AYM’ye taşınması sonrasında kapsamının genişleyip diğer suçluların da aftan yararlanabilmesinin önünün açılıp açılmayacağının tartışıldığı belirtiliyor. Öte yandan Erdoğan’ın, Alaattin Çakıcı’nın kendisine yönelik yazdığı mektupta dile getirdiği bazı sözlerden “üzüntü duyduğu” ve iki liderin görüşmesinde konuyu gündeme getireceği de ifade ediliyor.
MHP ise cezaevlerindeki duruma ilişkin hükümetin bir adım atması gerektiğini, yaşanan sıkıntılardan ötürü ‘bir ayaklanmanın başlayabileceğinden’ endişe duyulduğunu kaydediyor. MHP kanadı AKP’nin çekincelerine karşın af konusunda kapıların tam kapanmadığına dikkat çekiyor. AKP Sözcüsü Ömer Çelik her ne kadar yeniden “Gündemimizde af yok” dese de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gelsin, görüşürüz, üzerinde çalışıyoruz” şeklindeki açıklamaları “uzlaşma sağlanabileceğinin sinyali olarak” nitelendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler