MHP ‘gerginlik’ istemiyor

MHP’nin, yerel seçimlerde AKP ile yapacağı ittifakın kırmızı çizgisini “sahada birliktelik” oluşturuyor.

Yayınlanma: 10.10.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AKP’ye, “Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de devam etmesine” yönelik çağrısının ardından her iki parti nezdinde temaslar sürerken, “yerelde ittifakın nasıl olması gerektiğine” ilişkin şu ana kadar “somut bir yol haritası” çizilmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “görüşünde bir değişiklik olmaması halinde” AKP her il ve ilçede aday çıkaracak. Ancak MHP’ye göre bu adayların “MHP tabanının da kendisini yakın göreceği adaylar olması” gerekiyor.

Her iki parti arasındaki ittifakın “sağlıklı bir zeminde yürümesi gerektiği” düşüncesinden hareketle MHP lideri Bahçeli’nin önceki gün yerel seçimlerde ittifaka ilişkin “siyasi kombin modelini” açıkladığına dikkat çekilirken, bu modelden “iki parti arasındaki uyumun anlaşılması gerektiği” belirtiliyor. MHP’de bu uyumun sağlanabilmesi için de her iki parti arasında öncelikle “söylem birliğinin oluşturulması gerektiğine” atıfta bulunuluyor. MHP’nin, yerel seçimlerde AKP ile yapacağı ittifakın kırmızı çizgisini de bu noktada “sahada birliktelik” oluşturuyor.

Adana, Mersin ve Manisa’yı elinde bulunduran MHP, bu belediyelerde “yeniden söz sahibi olmak” istiyor. Bununla birlikte, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin “MHP’nin oyunun fazla olduğu” ilçelerde de belediye yönetiminin “MHP’li olması gerektiğini” belirtiyor. Ancak Ömer Çelik’in gerek 24 Haziran sürecinde, gerekse “yerelde ittifak çağrısının ardından, partisinden bağımsız olarak, yaptığı çıkışlar ve Adana üzerindeki tavrı MHP’de ittifak açısından ‘sıkıntılı’ olarak” değerlendiriliyor.
Mevcutta MHP’nin elinde bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de siyasi kulislerde AKP’nin “eski Milletvekili Selçuk Özdağ’ı aday gösterebileceği” ifade ediliyor. Ancak Özdağ ile Manisa’nın MHP’li belediye başkanı Cengiz Ergün arasında, 24 Haziran sürecinde tartışma yaşanmıştı. Genel başkanların ve iki parti heyetlerinin görüşmeleriyle izlenecek strateji belirlenecekken, iki parti arasında adaylara ilişkin bir uzlaşının sağlanması halinde, “AKP’nin Manisa’da Özdağ’ı aday göstermeyeceği” de ifade ediliyor. Ancak “uzlaşı olmaması” halinde AKP’nin MHP’nin karşısına Özdağ’ı “bir seçenek olarak sunabileceği” de konuşuluyor.

‘29 ilde ittifak arayacağız’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Global TV’ye yaptığı açıklamada da 29 büyükşehir belediyesinde ittifak yapılabileceğini söyledi. Bahçeli, “Biz İstanbul’da aday çıkarmayacağımızı daha önce deklare etmiştik. Geri kalan 29 büyükşehirde ittifak zemini arayacağız ama formül nasıl olacak, o konu görüşmelerin ardından netlik kazanır” dedi. AKP ile MHP heyetleri arasında ikinci görüşmenin bügün gerçekleşeceğini de söyleyen Bahçeli, bu toplantıda ittifakın şekli konusunda görüş alışverişinde bulunulacağını vurguladı. Bahçeli daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacaklarını ve ittifakkın son şeklini alacağını söyledi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler