İttifak ‘yerel’de kilidi açamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinde yerel seçimlerde işbirliğini ağırdan alarak, topu heyetlere attı.

Yayınlanma: 17.10.2018 - 22:53
Abone Ol google-news

24 Haziran seçimlerinde “Cumhur İttifakı”nda bir araya gelen AKP ve MHP’nin, yerel seçimlerde bu ittifakı devam ettirebilmesine ilişkin kilidi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesi de açamadı. Her iki parti lideri “yerel seçimlerde işbirliğinden” yana olsa da “AKP’nin içindeki bir grubun yerelde MHP’yle ittifakı istemediği ve Erdoğan’la da bu yönde görüşmeler yürüttükleri” belirtiliyor. Erdoğan’ın da “yerelde ittifakı ağırdan alarak, ittifaka ilişkin heyetler arası görüşmelerin devam edeceğini” söyleyip, topu heyetlerin görüşmesine attığı belirtildi.
Bahçeli’nin “Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de devam etmesine yönelik” çağrısının ardından Erdoğan ile Bahçeli arasındaki beklenen görüşme önceki gün gerçekleşti. Görüşmenin ardından da Erdoğan, AKP MYK’yi topladı.

Heyetler sürdürecek

Görüşmede, her ne kadar iki lider “seçim işbirliğine” yeşil ışık yaksa da “ittifakın nasıl ve ne şekilde olacağına yönelik formüller” gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da AKP MYK’de kurmaylarına “yerelde ittifakın heyetler arası görüşmelerle devam edeceğini” söylemesi, siyasi kulislerde “AKP yerelde ittifakı ağırdan mı alıyor” sorusunu beraberinde getirdi. Erdoğan’ın yerelde ittifaka ilişkin topu AKP’den Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP’den genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ile Sadir Durmaz’dan oluşan heyete attığı belirtilirken; “AKP’de MHP’yle yerelde ittifaka sıcak bakmayan ekibin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da etkilediği” dillendirildi. Erdoğan’ın ise “gerek 16 Nisan anayasa referandumunda, gerekse 24 Haziran seçimlerinde yalnız bırakmayan MHP’yi kırmak istemediği için ittifakı heyetlere havale ettiği” değerlendirmeleri de yapılıyor. Ancak ittifakın formülüne ilişkin Bahçeli’den “siyasi kombin modeli” açıklaması gelirken, AKP kanadından ittifakın nasıl yapılacabileceğine ilişkin bir formülün şimdiye dek belirtilmemesi de dikkat çekiyor.

‘AKP anlayamadı’

MHP’de “AKP’de bazı grupların Bahçeli’nin neden yerelde ittifak çağrısında bulunduğunun mantığını tam olarak anlayamadığı” belirtiliyor. AKP’nin özellikle üç büyükşehirde, “MHP’nin desteği olmadan AKP’nin kazanma şansının çok düşük olduğuna” dikkat çekilirken, ittifakın yerelde devam etmesi sonucu aralarında Eskişehir, Aydın gibi 6 CHP’li büyükşehir belediyesinin büyük çoğunluğunun “Cumhur İttifakı’na geçebileceği” değerlendirmeleri de yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler