Öğretmendi vali oldu

Erdoğan, yeni hükümet sistemindeki ilk valiler kararnamesine imza attı, 21 ilin valisi merkeze çekildi, İstanbul ve Ankara valileri değişti, eski AKP’li vekilin eşi Uşak valisi oldu.

Yayınlanma: 27.10.2018 - 22:49
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni hükümet sistemindeki ilk valiler kararnamesine imza atarak 39 ilin valisini değiştirdi. 21 ilin valisinin mülkiye başmüfettişliğine atanarak görevden alındığı kararnameyle İstanbul Valisi Vasip Şahin Ankara Valiliği’ne, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da İstanbul Valiliği’ne getirildi. Eski AKP milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın öğretmenlikten Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlığına yükselen eşi Funda Kocabıyık ise Uşak Valisi oldu.

Yeni hükümet sisteminde üst düzey kamu görevlilerini tek başına atayabilen Erdoğan, yayımladığı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle vali atamalarında “mülkiye idare amirliği hizmetleri sınıfı”ndan olma şartını kaldırmıştı. Bu değişikliğin ardından istediği bürokratı vali olarak atama imkânına kavuşan Erdoğan, dün valiler kararnamesini de imzaladı. Kararlara göre, 9’u kaymakamlık görevlilerinden olmak üzere 20 il için yeni valilerin atamaları gerçekleştirildi. Diğer 18 ilden 17’sine başka illerden valiler atandı; birine ise merkez valiliği görevinden atama yapıldı. Valisi değişen 39 ilden 13’ünü büyükşehir statüsündekiler oluşturdu. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, merkeze alınan valiler arasında yer aldı.

<haber-dikey:1123219>

Ankara Valisi merkeze

Atama kararlarıyla 21 ilin valisi, görevden alınarak “Mülkiye Başmüfettişi” olarak görevlendirildi. Merkez valiliği statüsü kaldırıldığı için görevden alınan valiler, artık başmüfettiş olarak atanıyor. Müfettiş yapılan valiler arasında Ankara Valisi Ercan Topaca, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Edirne Valisi Günay Özdemir, Hatay Valisi Erdal Ata, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun isimleri dikkat çekti. Topaca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara Valiliği’ne getirilmişti.

Ercan Topaca’nın adı, geçen nisan ayında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisini Bursa’ya atama teklifini reddettiği iddiasıyla da gündeme gelmişti. Topaca, o dönem Twitter hesabından Şair Abdülbaki’nin Kanuni Sultan Süleyman tarafından Bursa’ya sürgün edildiğinde söylediği, “Padişahım, kararınızda celaliniz açık bir şekilde görülüyor ama unutmayın ki bu dünya geçicidir; bana kalmadığı gibi, size de kalmaz” sözlerini paylaşmıştı. Bu mesaj, Süleyman Soylu’ya yönelik olarak algılanmıştı.

‘Tarikatlı’ vali

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun adı da görev yaptığı süre boyunca sıkça tartışıldı. Afyon Valisi’yken 25 askerin şehit olduğu patlama sırasında kendisini ziyarete gelen dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e hediye verme derdine düşen Balkanlıoğlu, Sakarya’dayken kendisini ziyarete gelen tarikat mensuplarıyla da fotoğraf çektirmişti.

Öğretmenlikten valiliğe

MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık Uşak Valisi, kaymakam kökenli MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Salih Ayhan ise Sivas Valisi oldu. Eski AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın eşi olan Funda Kocabıyık, 2005 yılına kadar Ankara Dikmen Lisesi’nde felsefe grubu öğretmenliği görevini yürüttü. 2005 yılında sınavı kazanarak müfettiş yardımcısı olan Kocabıyık, 2011’de MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü, 2012’de Temel Eğitim Genel Müdürü, 2016’da ise AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü olarak görev yaptı.


Şahin’e tenzil-i rütbe 15 Eylül 2014’ten bu yana İstanbul Valisi olarak görev yapan Vasip Şahin, tenzil-i rütbe ile Ankara Valiliği’ne getirildi. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise İstanbul Valiliği’ne atandı. Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından, 24 Haziran seçimlerden 17 gün önce özel kalem müdürlüğünden TBMM Başkanlık Başmüşavirliği’ne atanan Mustafa Çiftçi ise 5 ay sonra Çorum Valisi yapıldı.  

Değişen büyükşehirler

Kararnameyle, Yakup Canbolat Bursa Valiliği’ne, Okay Memiş Erzurum Valiliği’ne, Davut Gül Gaziantep Valiliği’ne, Rahmi Doğan Hatay Valiliği’ne, Şeyhmus Günaydın Kayseri Valiliği’ne, Cüneyit Orhan Toprak Konya Valiliği’ne, Aydın Baruş Malatya Valiliği’ne, Kemal Çeber Rize Valiliği’ne, Ahmet Hamdi Nayir Sakarya Valiliği’ne, İsmail Ustaoğlu Trabzon Valiliği’ne getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler