Soylu, iki askerin donarak nasıl şehit olduğunu anlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli'de geçtiğimiz cuma günü donarak şehit olan askerlerle ilgili açıklama yaptı.

Yayınlanma: 30.10.2018 - 09:36
Abone Ol google-news

<video:1125930>

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen 26 Ekim'de, Tunceli'de düzenlenen terör operasyonunda donarak şehit olan askerlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Operasyonla ilgili sosyal medyada olayla ilgisiz fotoğraflar paylaşıldığını belirten Soylu, askerlerin giydiği kamufulajın kış şartları için özel olarak üretildiğini söyledi.

<haber-dikey:1126004>

 

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Tunceli'de iki askerimizin şehadetiyle ilgili bir takım değerlendirmeler, yanlış bilgilendirmeler ortaya konuldu. Ve işin esası da hakikaten maalesef bazen basın yayın organları vasıtasıyla, bazen de sosyal medya vasıtasıyla hemen hemen herkesin bilgi sahibi olduğu bir karmaşıklık yaşıyoruz.

Bazı hususları paylaşmak istiyorum. 26 Ekim 2018'de acı bir haber aldık. Terörle mücadele operasyonu faaliyeti esnasında gencecik iki kahramanımız hipotermi sebebiyle şehit olması, hem bizlerde toplumun her kesiminde vatandaşımızda derin üzüntü yarattı.

Bu mücadelede şehit vermiyor muyuz? Veriyoruz. Gazilerimiz yok mu? Varlar. Onları ziyaret ediyoruz. Ziyaret ettiğimizde yaptığımız görevin ne olduğunu bir kere daha anlıyoruz. Peki sahaya gittiğimizde o gencecik evlatlarımızın inançlarını, mücadele azimlerini ve fedakârlıklarını, memlekete olan sadakatlerini ve terörü bitirme konusundaki kararlı iradeyi de görüyoruz.

Ve bütün bunlar aslında yol haritamızı çizmektedir. Ve teröre karşı kararlı bir mücadele yürütmemizi sağlamaktadır.

Tunceli bölgesi, PKK'nın en önemli etkinlik alanlarından birisiydi. "Biriydi" diyorum, dağ kadrosunun yüzde 75'ini etkisiz hale getirdik.

İKİ ASKERİN DONARAK ŞEHİT OLDUĞU OPERASYONU ANLATTI

Tunceli'ye terörist grubunu intikal ettirmeye çalışıldığı istihbarat birimlerince haber alındı. Jandarmamız 1 Ekim'den itibaren 21 tim ile operasyona başladı. Şehitlerimiz de bu timlerden 12 kişilik timlerin içerisinde bulunuyordu. Operasyon bölgesi 2300 rakımda. Karayolu ulaşımı olmayan, ağaçlık veya başka bir sığınma yeri bulunmayan zorlu bir bölgedir. Timlerin bölgeye bırakılmasından sonra hava şartları aniden ağırlaştı. Hava şartları kötüleşip, tipi bastırınca 26 Ekim'de timlerin geri çekilmesi konusunda komutanlar talimat veriyor. Bölgeye defaatle denenmesine rağmen, ki aynı aynı helikopter pilotu denemesine rağmen; 2-3-4-5 tipi nedeniyle oraya inemedi. Arkadaşlarımız terörist saldırısına ve EYP riskine rağmen, yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. Ve 26 Ekim'de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından hipotermi geçiren iki evladımıza müdahale yapıldı.

Elbette evlatlarımız oradan alındıktan sonra kısa bir mesafe araçla götürülmesinden sonra, helikopterle hastaneye ulaşılmıştır. Bir tanesinin şehit olduğu değerlendirilmiş ama tabip binbaşı nabzının attığını gördükten sonra tekrar hayata döndürmek için büyük çaba sarf etmiş. Birisi helikopterde birisi hastanede şehadet mertebesine ulaşmıştır.

"OLAYLA İLGİSİZ FOTOĞRAFLAR PAYLAŞILDI"

Olayla ilgili sosyal medyada ilgisiz fotoğraflar paylaşıldığını belirten Soylu, "Bu hadiseye ilişkin tamamen art niyetli olarak yorum ve tezviratlara şahit olduk. Yalan yanlış bilgiler verildi, olayla ilgisi olmayan resimler paylaşıldı, başka yerde çekilmiş bir başka personelin videosu son konuşma olarak servis edildi. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum bunların hiçbirisinin gerçekle ilgisi yoktur." diye konuştu.

LEZGİN BOTAN'IN PAYLAŞIMI

Soylu, eski HDP milletvekili Lezgin Botan'ın paylaşımını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu fotoğraf Kürtleri bitireceğim diyen saray rejiminin yenilgi fotoğrafıdır. Kürdistan'a sefer olur ama muzaffer olunmaz" deyip burada kan kusan ve terörle mücadelenin aslında başarısız olması için bütün temennileri ortaya koyan anlayışlar bütün bunlarla birlikte ortaya konulmuştur.

"ŞEHİT OLAN ASKERLERİN ÜZERİNDEKİ GİYSİ AĞIR KIŞ ŞARLARI İÇİN ÖZEL OLARAK ÜRETİLDİ"

Şehit olan askerlerin kullandığı giysi ve ekipmanlarla igili de değerlendirmelerde bulunan Soylu, "Şehit olan askerimiz üzerindeki giysi ve ekipman, Jandarma Genel Komutanlığı'nın kullandığı dünya standartlarında, hatta dünyadaki birçok orduya da üretim yapan standartlar şeklinde elde edilmiştir. Ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş ekipmanlardır." ifadelerini kullandı.

"HEPİMİZ SORUMLUYUZ"

Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu olayla ilgili sorumluluğumuzu hissediyoruz. Ben Bakan olarak ve en alt birimdeki arkadaşlarımıza kadar hepimiz sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu aynı şekilde devam ettiriyoruz. Hemen müfettişlerimizi görevlendirdik. Onlar gerekli inceleme ve soruşturmaları yapacaklar."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler