Gaziantep borç batağında

Sayıştay raporuna göre, büyükşehir belediyesi borçlanma sınırını aştı. 2017’de 1 milyar 307 milyon TL’lik borca 144 milyon 345 bin TL faiz ödedi.

Yayınlanma: 03.11.2018 - 21:48
Abone Ol google-news

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında 1 milyar 307 milyon 191 bin TL toplam borcuna ödediği faizin 144 milyon 345 bin liraolduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetim raporunda belediyenin borçlanma sınırını aştığı konusunda uyarılarda bulunuldu. Bir dizi usulsüzlüğün de tespit edildiği raporda taşınmazların ihalesiz devrinden öngürülen şartları taşımayan kişilerin şube müdürü olarak atanmasına kadar birçok ayrıntıya yer verildi.

Sayıştay raporunun “denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler” bölümünde 11 bulgu tespit edildi. Bulguların başında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kısa ve uzun vadeli toplam borcu faizler hariç 1 milyar 307 milyon 191 bin TL olduğuna dikkat çekildi. Kurumun ödediği faiz tutarı ise 144 milyon 345 bin. Raporda belediyenin borçlanma sınırını aşmasına karşın borçlanmaya devam ettiğine de dikkat çekildi. Sayıştay belediyenin borçlanma sınırının en fazla 1 milyar 183 milyon 821 bin TL olabileceğini belirterek 2017 yılı sonunda belediyenin borçlanma sınırını 123 milyon 369 bin aştığının altını çizdi.

‘Borç batağında’

Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Uğur Kalkan geçen günlerde belediyenin toplam borcunu sorduğunu ancak kendisine bu bilginin verilmesinin uygun görülmediği cevabı verildiğini belirtti. Kalkan “Konuyla ilgili Sayıştay raporundan öğreniyoruz ki belediye hakikaten de borç batağında. Sadece 2017 yılında faiz için ödedikleri para 144 milyon. Belediyenin borcu da 1 milyar 307 milyon lira. Yine Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin borcu da 1 milyar 72 milyon lira. Önümüzdeki yerel seçimler sonrası gelecek olan yönetimi çok zor günler bekliyor” dedi.

KANUNSUZLUK YILLARDIR SÜRÜYOR

Sayıştay raporunda yer alan diğer tespitler ise özetle şöyle:

-Belediye kendi mülkiyetindeki halı saha, dükkân, işyeri, daire ve tesis gibi 62 tane yeri ihalesiz olarak belediye şirketine devretti. 

-Belediyeye ait bazı taşınmazlar ihale yapılmaksızın bazı kişi ve şirketler tarafından kullanılıyor. Bu madde kapsamında 502 adet işyeri ve mülkün ihalesiz olarak kiralandığı ve yapılan bu işlemini kanuna aykırı olmasına karşın uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekildi.

-Öngörülen şartları taşımayan kişiler şube müdürü olarak atandı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler