Gökçek’in oylarına göz dikti

AKP’de, Ankara’da başkanlık için çalışmalarını hızlandıran Özhaseki’nin, Gökçek’in oy potansiyeline göz diktiği belirtildi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 20:50
Abone Ol google-news

AKP’de yerel seçim için adaylık başvuru sürecinin başlamasıyla birlikte partinin yaptırdığı kamuoyu anketleri, sahadan gelen değerlendirmeler ışığında kulisleri de hareketlendirdi.

Adaylık başvurularının 12 Kasım’da sona ereceği AKP, eğer bir uzatma olmaması durumunda teşkilatlardaki eğilim yoklamasını 18 Kasım’da gerçekleştirilecek. Elektronik ortamda yapılacak ve aynı gün içinde sonuçların genel merkeze ulaşacağı eğilim yoklaması sonuçlarına göre aday belirleme süreci de hızlanacak. İstanbul için TBMM Başkanı Binalı Yıldırım ya da Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ankara için Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, İzmir için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun adı öne çıkmaya başlarken, parti kulislerinde aday gösterilecek isme göre seçmenin tutumunun ne olabileceği konusunda şu değerlendirmeler yapılıyor:

İki isim gündemde

Yıldırım, İstanbul’da MHP’nin de oyunu alır: Yıldırım’ın aday olmasına karar verilirse MHP seçmeninin de oyunu alabilir. Yıldırım’ın Başbakanlık döneminden itibaren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çok iyi bir diyaloğu var. Bu durumun, aday olması durumunda yerel seçimlere yansıması olur. Yıldırım’ın istememesi durumunda Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un adı adaylık için gündeme gelebilir. İstanbul’daki Karadenizli seçmenin ağırlığı düşünüldüğünde Kurtulmuş’un diğer partilerin Karadenizli seçmeninin oyunu alma potansiyeli bulunuyor.

Özhaseki sıkı çalışıyor: Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Ankara’dan adaylığı çok istiyor ve bunun için de ciddi biçimde çalıştığı kulislerde dile getiriliyor. Gökçek’in yüzde 5’lik bir oy potansiyelinin olduğu değerlendiriliyor. Özhaseki’nin, Gökçek’in desteğini almayı amaçladığı, hatta bunun için Ankara’nın ilçelerindeki aday belirleme çalışmalarında Gökçek’le görüş alışverişinde bulunduğu konuşuluyor.

İzmir’e Soylu ihtimali
Soylu ile milliyetçi oylar: Adı hem İstanbul hem Ankara hem de İzmir için geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aday yapılması durumunda ilinin İzmir olacağı dile getiriliyor. Soylu’nun her ne kadar İzmir’deki Kürt seçmene hitap etmeyecek olsa da MHP ve İYİ Parti tabanından milliyetçi oyları partiye çekebileceği kaydediliyor.

Muhafazakâr Kürt seçmen hesabı: Doğu ve Güneydoğu’da muhafazakâr Kürt seçmenin oyunu partiye çekebilecek adaylara ağırlık verilmesi üzerinde duruluyor. Seçime doğru Kürt seçmenin oyunu alacak söylemler geliştirileceğine dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın son dönemde sık sık öğrenci andını gündeme getirmesi, ‘Türküm ama Türkçü değilim’ söyleminin bunun başlangıcı ve yansımalarının da olumlu olduğu kaydediliyor.

MHP ile bazı yerlerde ‘gönül ittifakı’: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, açıklamalarıyla yerelde ittifak konusunu tamamen bitirmiş olsa da bazı parti yöneticileri, bazı illerde seçime yaklaşılırken ‘gönül ittifakı’ olabilecek bazı formüller bulunalabileceği beklentisini dile getiriyor.

‘Bahçelerde yatın yuvarlanın’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezindeki “Dünya Şehircilik Günü” etkinliğinde konuştu. Ailelerin çocuklarıyla millet bahçelerine gelmelerini isteyen Erdoğan, “Yatsınlar, yuvarlansınlar orada çocuklarıyla birlikte. Onlar orada yattıkça, onlar orada çocuklarıyla birlikte koştukça, kimi hatırlayacak? Bizi hatırlayacak. Millet bahçelerini yaparken hem belediye başkanlarımız, çevre, şehir, bir kenarına bir millet kıraathanesi koyalım. Üniversitelerimizin olduğu yerlerde millet kıraathanelerimizi yaygınlaştıralım” ifadelerini kullandı. 

<haber-yatay:1134479,1131063,1128129,1120865>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler