Suriyelilere ayrıcalık talimatı

Adana’da okula kayıt işlemleri sırasında aranan “ikametgâh” ve “denklik” şartlarının Suriyeli çocukların kayıtlarında gözardı edilmesi yönünde talimat verildiği ortaya çıtı.

Yayınlanma: 11.11.2018 - 23:18
Abone Ol google-news

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Suriyeli çocukların şehit ve gazilerin çocuklarına tanınan hukuki istisnadan yararlanmasının nedenini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Adana’da Suriyeli öğrencilerin herhangi bir şart aranmadan istedikleri okullara kayıt yaptırma olanağı verilmesini TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Sümer, okula kayıt işlemine ilişkin yönetmelikte öğrencilerin yerleştirilecekleri okulları belirlemek üzere ikamet bilgilerinin esas alındığı, bunun da ulusal adres veri tabanındaki adres bilgilerine göre düzenlendiğini anımsattı. Sümer, aynı yönetmelikte şehit ya da gazi çocuklarının ise adres bilgilerine bakılmaksızın talep ettikleri okula kayıt yaptırma istisnası tanındığını ifade etti. CHP’li Sümer, önergesinde Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz’un tüm okul müdürlüklerine gönderdiği yazıyla Suriyeli öğrencilerin okullara kayıt yapılırken ikamet aranmaması, denkliği olmayan öğrencilerin okula geçici kayıtlarının yapılması, ilkokula başlayacak öğrencilerin ise denklik belgesi istenmeden okullara kayıtlarının yapılması talimatı verdiğini bildirdi.

Kayıt yapmayana yasal işlem

CHP’li Sümer, okul müdürlüklerine gönderilen yazıda Suriyeli öğrencilerin okullara kayıtları sırasında kurum idaresinin hassasiyetle davranması gerektiği, Suriyeli öğrencilerin okula kayıtlarında zorluk çıkartan ve kayıtlarını yapmayan kurum idaresi hakkında yasal işlem başlatılacağının da ifade edildiğini bildirdi.Sümer, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir talimatının olup olmadığını öğrenmek istedi. Benzer bir uygulamanın 2017 yılında Bursa’da hayata geçirilmek istendiği ancak gelen tepkiler üzerine vazgeçildiğine işaret eden Sümer, söz konusu uygulamanın Adana’da neden hayata geçirildiğini sordu. Sümer, “Yönetmelik gereği ülkemizde sadece şehit, harp malulü ve muharip gazi çocuklarının okullara kayıtlarında adreslere bakılmaksızın istedikleri okula kayıt yapılmasına rağmen, bu hükmü Suriyeli çocuklar için işletmenizin gayesi nedir? Binlerce Suriyeli çocuğun şehit ve gazilerin çocuklarına tanınan hukuki istisnadan yararlandırılmasına Bakanlık olarak yaklaşımınız nedir” sorularını yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon