Öztrak'tan İnce’ye eleştiri

CHP Sözcüsü Öztrak, son zamanlarda art arda yaşanan tren kazaları ile ilgili bakan dahil sorumluların istifa etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 17.12.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. MYK toplantısında açıklanan işsizlik ve üretim verileri ele alınırken, Ankara’da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası da değerlendirildi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, özetle şunları dile getirdi:

“Ekim ayı sanayi üretim rakamları açıklandı. Sanayi üretiminde geçen ay başlayan gerileme bu ay da devam ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 daralmış. İmalat sanayiindeki daralma ise yüzde 6.5 olmuş. Mevsim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi üç aydır daralmaya devam ediyor. Sanayi üretiminin giderek daraldığını görüyoruz. Ekonomide yaşanacak çok sert daralmayı gösteriyor.

Eylülde işsizlik oranı 1 puan artmış. Son 1 yılda işsiz kalan yurttaşlarımızın sayısında artış 330 bin olmuş. Toplam işsizlik rakamı ise 3 milyon 749 bin kişiye ulaşmış.”

‘Hesap veren yok’

Ankara’da yaşanan tren kazasına değinen Öztrak, “Makam var, yetki var, güç var; ama hesap veren yok” diye konuştu. Ankara’da yaşanan son kazanın 2018 yılı içindeki ikinci büyük tren kazası olduğunu kaydeden Öztrak, 8 Temmuz’da Çorlu’da yaşanan kazada 25 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 300 vatandaşın da yaralandığını anımsattı. Öztrak, şunları dile getirdi:

‘Önerge reddedildi’

“Hem sorumluların tespiti hem de bu olayların tekrar yaşanmaması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi için bir araştırma önergesi hazırladık. Saray ve Saray’ın bekçisinin oylarıyla bu önerge reddedildi. Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili yargılama süreci hâlâ başlamadı. Bu ölümlü tren kazalarındaki artış, ortada bir kusur olduğunu ve idari yetersizlik olduğunu, devlet demiryollarında bir şeylerin ters gittiğini ortaya koyuyor. Gerekli güvenlik önlemleri alınmadan, alelacele açıldığı anlaşılan bu tren hatları, aileleri parçalamaya, bu ülkenin yetişmiş değerlerini aramızdan almaya devam ediyor.

Buna kaza denmez, bunun adı bilinçli taksirle adam öldürmedir. Hukukta adı budur.”
Öztrak, yitirilen canların hesabını sormanın siyaset yapmak olmadığını belirterek, “Bu tren hatlarını seçime yetiştirmek için sinyalizasyon ve gerekli güvenlik altyapısını tamamlamadan aceleyle açmak kirli siyasetin daniskasıdır” dedi. Kazanın olduğu gün açıklanan ikinci 100 günlük eylem planında,

Ulaştırma Bakanlığı’na hızlı tren trafik yönetim sisteminin uygulamaya konulmasına yönelik sorumluluk verildiğini kaydeden Öztrak, “Açıkça kendileri de buradaki sıkıntıyı ikrar ediyorlar. Bu kazanın bir tek siyasi sorumlusu vardır. Bu da; AKP Genel Başkanı’dır. Onun bu konularda kılını kıpırdatmayacağını biliyoruz. En azından TCDD’yi yönetenler ve Ulaştırma Bakanı’ndan istifa etmelerini bekliyoruz.

Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na “Sana sokakları dar ederim” dediğini anımsatarak, “Anlaşılan Paris’te başlayan sokak gösterileri AKP Genel Başkanı’nın kimyasını bozmuş. Biz kendisinin sokak korkusunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Anayasamıza göre herkes barışçı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir. Siz anayasanın verdiği hakkı tehdit ederek nasıl engelliyorsunuz? Bu kurusıkı tehditler, bizleri hiç korkutmaz. Ama milletin zaten olmayan huzurunu daha da fazla bozar. Bütün bu boş atıp tutmalar, ekonomik yangın ortasında yapayalnız bıraktıkları milletimize, terör ve güvenlik kaygısıyla ekonomik krizi unutturma çabasıdır” değerlendirmesini yaptı.

İnce’ye eleştiri

Öztrak, Muharrem İnce’nin CHP’nin yerel seçim hazırlıklarına ilişkin, “Gördüğüm bir sürü yanlışlıklar var ama sesimi çıkarmıyorum” açıklamasını, “Mümkün olduğu kadar bu süreci hatasız götürmeye çalışıyoruz. ‘Şu anda bazı hatalar görüyorum’ gibi sözlerin CHP’nin yürüttüğü sürece, yararlı olduğunu düşünmüyorum” diye değerlendirdi. Öz-trak, Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağını açıklamasını ise “Seçimler öncesinde bu tür operasyonları çok fazla davulla, zurnayla yapar hale geldik. Orada bir sıkıntı, sorun varsa bu işleri davulla, zurnayla yapmazsınız” diye yorumladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler