Hem uzlaşı hem yarış

CHP ile İYİ Parti arasında görüşmeler tamamlanırken, iki parti arasında görüş ayrılığı yaşanan Ankara’nın 17, Konya’nın 20, İstanbul’un 10 ve Muğla’nın tüm ilçelerinde iki parti ayrı ayrı aday çıkaracak.

Yayınlanma: 25.01.2019 - 22:23
Abone Ol google-news
<video:1216722>

CHP ile İYİ Parti arasında 23 büyükşehir, 27 il olmak üzere toplam 50 kentle birlikte büyükşehirlere bağlı toplam 288 ilçede işbirliği yapılması konusunda karar alınırken, iki parti ağırlıklı olarak metropol ilçelerden oluşan toplam 90 ilçede yarışacak. Görüş ayrılığı yaşanan başta Ankara Etimesgut, Kocaeli Çayırova, Denizli Pamukkale ve Muğla Bodrum olmak üzere Ankara’nın 17, Konya’nın 20, İstanbul’un 10 ilçesi ve Muğla’nın 13 ilçesinin tamamında iki parti ayrı ayrı aday çıkaracak.

<haber-dikey:1216771,1216678>

CHP ile İYİ Parti arasında 13 Kasım 2018 tarihinde başlayan işbirliği görüşmeleri yaklaşık 2.5 ay sonra, dün sona erdi. İşbirliği kapsamında CHP 13 büyükşehir belediyesinde İYİ Parti’nin desteğini alırken, İYİ Parti de 10 büyükşehir belediyesinde CHP’nin desteğini alacak. 27 il belediyesinden 16 belediye CHP’ye, 11 belediye de İYİ Parti’ye bırakılacak. İttifak kapsamında CHP, Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat’ta İYİ Parti’nin adaylarını; İYİ Parti de Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak’ta CHP’nin adaylarını destekleyecek.

Öte yandan Adıyaman’da her iki partinin de aday çıkarmadığı; ancak bu ilin işbirliği kapsamında Saadet Partisi adayına destek verilebileceği ifade ediliyor. Aynı şekilde Şanlıurfa’da da her iki partinin bağımsız bir adaya destek verebileceği belirtiliyor.

İki parti liderinin ortak açıklamasından sonra açıklanan işbirliği listesinde Bursa’nın yer almaması dikkat çekerken, daha önce açıklanan büyükşehirler arasında Bursa da yer alıyordu.  İşbirliği yapılacak büyükşehirlere ilişkin açıklanan listede Bursa dışında kalan 22 büyükşehire bağlı toplam 378 ilçe bulunuyor. Söz konusu ilçelerin 191’inde CHP’nin adayının desteklenmesi, 97’sinde ise İYİ Parti’nin adayının desteklenmesi olmak üzere toplam 288’inde mutabakata varılırken 90 ilçede ise “uzlaşı sağlanamaması” nedeniyle her iki parti ayrı ayrı aday çıkaracak. İşbirliği yapılacak 23 büyükşehir belediyesi içinde Balıkesir, Antalya, Hatay ve Manisa olmak üzere 4 kente bağlı bütün ilçelerde tam uzlaşı sağlandı.

Protokol açıklandı

CHP ile İYİ Parti arasındaki işbirliği protokolü de açıklandı. İşbirliğinin temellerinin 24 Haziran seçimlerinde yapılan Millet İttifakı çerçevesinde atıldığı belirtilen protokol metninde, şu taahhütlere yer verildi: “CHP ve İYİ Parti, sandık sonuçlarını ve mevcut eğilim yoklamalarını dikkate almış, ayrıca toplumun tüm kesimlerinin sesine kulak vererek, belirtilen büyükşehirlerde ve bağlı ilçelerde, illerde, partilerden birinin adayıyla seçime girmeye karar vermiştir. Bu bölgelerde aday göstermeyen parti diğer partinin adayına en güçlü desteği vermeyi kabul etmiştir ve seçmenlerinin gösterilen aday etrafında kenetlenmesi için her türlü imkânını harekete geçirecektir. Diğer seçim bölgelerinde her iki parti de kendi adaylarıyla seçime girecektir. Her iki parti adayları, il, ilçe ve genel merkez yönetimleri bu tür yerlerde demokratik bir yarışın olması için azami gayreti gösterecek ve işbirliği ruhuna uygun davranacaktır. Parti yönetimleri işbirliğine en güçlü hassasiyet duyguları ile yaklaşacak. Her iki partiden birine aday adayı müracaatında bulunmuş ancak adaylaştırılmamış kişiler, diğer siyasi partice aday gösterilmeyecektir.”

Kılıçdaroğlu: İlklere imza atıyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de dün işbirliği çerçevesinde bir araya gelerek, ortak basın açıklaması yaptılar. Kılıçdaroğlu, “CHP’nin demokrasi tarihine ilklere ilk imzayı atma gibi bir geleneğinin bulunduğunu” belirterek, “Biz, demokrasi mücadelesi veriyoruz. Birlikte, huzur içinde yaşama mücadelesi veriyoruz. Birlikte, huzur içinde yaşamak, vatandaşa hizmet etmek hizmet ederken de her kuruşun hesabını vatandaşa vermek gibi bir geleneği Türkiye’ye yerleştirmek istiyoruz. Kavgadan yana değiliz. İsteriz ki bütün belediye başkanlarımız kentlerini huzur içinde yönetsinler” dedi.

Bahçeli’yi hedef aldı

Akşener de isim vermeden ‘Millet İttifakı’na ‘Zillet İttifakı’ diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi hedef aldı. “Savaşa değil, yerel seçimlere gidildiğini” dile getiren Akşener, şunları kaydetti: “Bu tür işbirliklerinin arkasında duran iki siyasi partinin de kurumsal sistemi içinde yöneticisi, taraftarı, üyesi, seçmeni var. Nasıl ki Cumhur İttifakı’nı oluşturan iki siyasi partinin olduğu gibi... Kılıçdaroğlu da ben de bugüne kadar ‘Cumhur İttifakı’nın oluşturduğu sisteme hakaret eden, onları taciz eden bir dil kullanmadık. Ama bu işbirliğini destekleyen iki siyasi partinin unsurlarını oluşturan ki Türk milletinin büyük bir bölümü bu, bu insanların tümüne hakaret etmek, onları yok farz etmek  Türkiye’yi yönetmek iddiasında bulunan ve yönettiğini zanneden insanlar açısından gerçekten utanç vericidir.” Akşener, “ötekileştirici ve düşmanca dili kaale almayacaklarının” da altını çizdi.

Kent kent uzlaşmanın detayları

Adana Büyükşehir Belediyesi CHP’ye bırakılan Adana’da 7 ilçede CHP, 6 ilçede ise İYİ Parti adayı desteklenecek. Her iki parti Pozantı ve Yumurtalık ilçelerinde ayrı ayrı aday çıkaracak.

Ankara Büyükşehir belediyesi CHP’ye bırakılan Ankara’nın ilçeleri ise iki partinin en çok görüş ayrılığı yaşadığı yerlerdi. 25 ilçesinin yalnızca 8’inde uzlaşı sağlandı. Buna göre Ayaş, Elmadağ, Polatlı ve Yenimahalle’de CHP’nin adayları; Gölbaşı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Nallıhan’da ise İYİ Parti adayı desteklenecek. Aralarında Etimesgut başta olmak üzere Çankaya, Keçiören, Altındağ ve Mamak gibi metropol ilçelerin de olduğu toplam 17 ilçede ise her iki parti kendi adayını çıkaracak.

Antalya Her iki parti tam bir uzlaşıya vardı. Buna göre büyükşehir belediyesi CHP’ye bırakılan Antalya’nın toplam 19 ilçesinden 12’sinde CHP adayının desteklenmesi, 7 ilçesinde ise İYİ Parti adayının desteklenmesi kararlaştırıldı.

Aydın Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Aydın’ın toplam 17 ilçesinin 11’inde CHP, 5’inde ise İYİ Parti’nin desteklenmesi kararlaştırılırken, Kuşadası’nda ise her iki parti de yarışacak.
Balıkesir Büyükşehirde İYİ Parti’nin destekleneceği Balıkesir’in toplam 20 ilçesinin 14’ünde CHP, 6’sında ise İYİ Parti adayı desteklenecek.

Denizli Büyükşehir adayının İYİ Partili olacağı Denizli’nin toplam 19 ilçesinin 9’unda CHP adayı, 7’sinde İYİ Parti adayı desteklenirken Buldan, Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde ise iki parti ayrı ayrı aday çıkaracak.

Eskişehir Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Eskişehir’in 14 ilçesinin 11’inde CHP, 2’sinde İYİ Parti adayı desteklenecek. Eskişehir’de her iki partinin de yalnızca CHP’nin mevcut yönetimindeki Odunpazarı’nda ayrı ayrı aday çıkarması dikkat çekti.

Gaziantep Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Gaziantep’in 9 ilçesinin 6’sında uzlaşı sağlandı. CHP 3 ilçede, İYİ Parti’de ilçede desteklenecek. Ancak Gaziantep’in Oğuzeli, Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde her iki parti de aday çıkaracak.

Hatay Büyükşehirde CHP’nin destekleneceği Hatay’da iki parti tam uzlaşı sağladı. Buna göre Hatay’ın toplam 15 ilçesinden 10’unda CHP, 5’inde ise İYİ Parti adayı desteklenecek.

İstanbul Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği İstanbul’un toplam 39 ilçesinin 25’inde CHP’nin adayı desteklenirken, Arnavutköy, Bağcılar, Esenler ve Kâğıthane olmak üzere 4’ünde ise İYİ Parti adayı desteklenecek. Her iki parti Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Güngören, Kadıköy, Pendik, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile ve Ümraniye’de ise ayrı ayrı aday çıkaracak.

İzmir Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği İzmir’in 30 ilçesinin 23’ünde CHP’nin, Tire ve Kiraz olmak üzere 2 ilçesinde ise İYİ Parti’nin desteklenmesi kararlaştırıldı. Her iki parti Karşıyaka, Konak, Selçuk, Torbalı ve Urla’da ayrı ayrı aday çıkaracak.

Kahramanmaraş Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Kahramanmaraş’ta kısmen uzlaşı sağlandı. Buna göre Kahramanmaraş’ın 11 ilçesinin 3’ünde CHP, 4’ünde ise İYİ Parti adayı desteklenecek. Kahramanmaraş’ta Andıran, Dulkadiroğlu, Göksun, Onikişubat ilçelerinde her iki parti de yarışacak.

Kayseri Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Kayseri’nin 16 ilçesinin 6’sında CHP, 8’inde İYİ Parti adayı desteklenecek. Sarız ve Pınarbaşı ilçelerinde ise her iki parti de aday çıkaracak.
Kocaeli Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Kocaeli’nin bazı ilçelerinde görüş ayrılıkları yaşanıyordu. İşbirliği listesine göre daha önce CHP’nin aday çıkardığı Körfez’in İYİ Parti’ye bırakılması dikkat çekti. Kocaeli’nin toplam 12 ilçesinin 8’inde CHP adayı, 3 ilçesinde ise İYİ Parti adayı desteklenecek. Çayırova’da ise her iki parti de aday çıkaracak.

Konya Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Konya’nın ilçelerinde de uzlaşı çıkmadı. 31 ilçenin 5’inde CHP’nin, 6’sında İYİ Parti’nin desteklenmesi kararlaştırılırken, 20 ilçede her iki parti ayrı ayrı aday çıkaracak.

Malatya Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Malatya’da kısmen uzlaşı sağlandı. Buna göre Malatya’nın 13 ilçesinin 8’inde CHP adayı, 4 ilçesinde ise İYİ Parti’nin adayı desteklenecek. Her iki parti Yeşilyurt ilçesinde ayrı ayrı aday çıkaracak.

Manisa Büyükşehirde, İYİ Parti adayının destekleneceği Manisa’nın 17 ilçesinin 10’unda CHP’nin adayı, 7’sinde ise İYİ Parti adayı destekelencek.

Muğla Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Muğla’da ise hiç uzlaşı sağlanmadı. Bodrum konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı kamuoyuna yansırken, listeye göre Muğla’nın 13 ilçesinin tamamında her iki parti de ayrı ayrı aday çıkararak yarışacak.

Sakarya Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Sakarya’nın 16 ilçesinden 8’inde CHP’nin adayı, 6’sında ise İYİ Parti’nin adayı desteklenecek. Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde ise iki parti de ayrı ayrı aday çıkaracak.

Samsun Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Samsun’un 7 ilçesinde CHP’nin adayı, 8 ilçesinde İYİ Parti adayı desteklenirken, Tekkeköy ve Bafra’da her iki parti de ayrı ayrı aday çıkaracak.
Tekirdağ Büyükşehir adayında CHP’nin destekleneceği Tekirdağ’ın toplam 11 ilçesinin 7’sinde CHP’nin adayının desteklenmesinde uzlaşıya varılırken, Çorlu, Muratlı, Saray ve Şarköy olmak üzere geri kalan 4 ilçede her iki parti de ayrı ayrı aday çıkaracak.

Trabzon Büyükşehir adayında İYİ Parti’nin destekleneceği Trabzon’un 18 ilçesinden 8’inde CHP adayı, 8’inde de İYİ Parti adayının desteklenmesinde uzlaşıya varıldı. Trabzon’un Çaykara ve Tonya ilçelerinde ise iki parti de ayrı ayrı aday çıkaracak.

İYİ Parti'den teklif: Parmak boyasına geri dönelim

Yerel seçimler öncesi “hayali seçmenlerin varlığı” üzerine YSK’den “Sahte ve hayali seçmen yok” açıklaması gelirken İYİ Parti “hayali ve sahte seçmenlerle ilgili” çareyi “parmak boyası”nda buldu.  İYİ Parti Grup Başkanvekili, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, seçimlerde parmak boyası uygulamasına geri dönülmesi için yasa teklifi verdi. Gerekçede, değişikliğin, “seçimlerden sağlıklı sonuç alınmasını sağlayacağı ve mükerrer oy kullanılabileceği yolundaki şüpheleri gidereceği” kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler