Gezi yine hedefinde

Erdoğan’ın Topçu Kışlası’nı yeniden gündeme taşıması, ‘Erdoğan gerilim politikasına hazırlanıyor, Gezi sürecini kriminalize etmeye çalışıyor’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Yayınlanma: 25.01.2019 - 22:33
Abone Ol google-news

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Taksim’de daha önce Gezi Parkı yerine gündeme gelen Topçu Kışlası için yeniden harekete geçtiklerini ilan etti. Topçu Kışlası yapma projesini yeniden gündeme getiren Erdoğan, “AKM olayını gündeme getirdim, kıyametler koptu. Aynı şekilde hani çok kızdıkları Taksim’deki kışla. O Topçu Kışlası’nın aslını bir görseniz, ‘Yazıklar olsun burayı yıkanlara’ dersiniz. O kadar muhteşem bir eser. Onun orijinaline uygun mimari tasarımlarını yaptırıyorum. Orayı ihya edeceğiz. Onun karşısında Taksim Camii’ni yapıyoruz. O da bitmek üzere” dedi. Erdoğan’ın Topçu Kışlası’nı yeniden gündeme getirilmesine sivil toplum örgütleri ve çevrecilerden tepki geldi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerine gerilim politikasıyla hazırlanıyor” ifadelerini kullanırken Mimarlar Odası Bakırköy Başkanı Ali Hacıalioğlu, “Seçim öncesi bu konu malzeme olarak kullanılıyor” dedi.

<haber-dikey:1216341>

“Cumhurbaşkanı’nın görevi toplumu kutuplaştırmak değil bunu azaltmaktır” diyen avukat Can Atalay “Taksim Gezisi’nin betonlaştırılmasına karşı mücadele edeceğiz” mesajını verdi

-Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu: Taksim Meydanı’na yönelik hukuksuz, mimarlık ve şehircilik ilkelerinin tamamına aykırı uygulamaların devam ettiğini görüyoruz. Mimarlık tartışmasından uzak, iktidar mücadelesinin simgeleri üzerinden yürütüldüğü bir süreçle karşı karşıyayız. Uluslararası ve ulusal koruma mevzuatına ve yasal düzenlemelere göre Gezi Parkı’nın park olarak işlevini koruması gerekmektedir. Kente Topçu Kışlası dayatması yapmak iktidarın 31 Mart yerel seçimine gerilim politikasıyla hazırlandığına işaret etmektedir. İnatla kente karşı düşmanca bir tutum sürdürülüyor. Toplumun vereceği en güzel karar kentin tarihi yapısına müdahale edenlerin yeniden seçilmesini engellemektir. Yargının daha önce verdiği iptal kararları yeni süreçlerde de bağlayıcılık taşımaktadır. Talimatlı yargı kararları çıkma riski çok fazladır. Hukukun işletilmesi gerekmektedir.

-Mimarlar Odası Bakırköy Başkanı Ali Hacıalioğlu: Cumhurbaşkanlığı siyaseten bunu gündeme getiriyor, çünkü bunun olmaması yönünde çaba gösterenleri de kriminalize etmeye çalışıyorlar. Bu konu üzerinden bir kamuoyu oluşturup özellikle toplumun demokratik kesimlerinin çok önemli bir hak arama mücadelesi süreci olan Gezi sürecini de kriminalize etmeye çalışıyor. Erdoğan, seçim öncesi bu konuyu malzeme olarak kullanmaya çalışıyor.

-Avukat Can Atalay: İstanbul’un kent merkezindeki bir yeşil alanın betonlaştırılması yönündeki bu ısrarlı çabayı anlamak mümkün değil. Toplum fazlasıyla kutuplaşmış durumda. Cumhurbaşkanı’nın görevi, bu kutuplaştırmayı artırmak değil azaltmaktır. Görevini bu çerçevede yerine getirmesi gerekir. Bu konunun seçimlerden hemen önce gündeme getirilmesi de toplumsal gerginliği artırmaya yöneliktir. Taksim sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin “Emek ve Cumhuriyet Meydanı”dır. Hem Taksim Meydanı’nın yok edilmesine hem de kent merkezindeki son müşterek kamusal yeşil alan olan Taksim Gezisi’nin betonlaştırılmasına karşı mücadele edeceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler