CHP’de PM’ye takılan iki aday son listede yer aldı, Bayraklı ve Bodrum değişti

Silivri’de Özcan Işıklar ve Hatay Arsuz’da Asaf Güven daha önceki Parti Meclisi (PM) toplantılarında reddedilmesine karşın tekrar aday gösterildi. Tepkiler nedeniyle oylaması yapılmayan Mehmet Fatih Bucak, Siverek’ten aday yapıldı.

Yayınlanma: 07.02.2019 - 21:20
Abone Ol google-news

CHP’de aday belirleme yöntemi olarak uygulanan PM’nin onaması yöntemiyle bugüne kadar toplam sekiz farklı grupta adaylar açıklanırken, dün ilk kez Kılıçdaroğlu aldığı yetki kapsamında 16 belediye başkan adayını belirledi. CHP’de aday tanıtım toplantısının gerçekleştirileceği 10 Şubat’a kadar Kılıçdaroğlu’nun yeni adaylar açıklayabileceği ifade ediliyor. İşbirliği kapsamında İYİ Parti’ye bırakılan seçim çevrelerinden 20 ilçe ve belde adayının geri çekilmesiyle CHP’de açıklanan aday sayısı dün itibarıyla 898 oldu. CHP’de 2 Şubat’ta gerçekleştirilen PM toplantısında adayları belirleme yetkisi Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) devredilirken, MYK de bu hafta başında yetkiyi doğrudan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na vermişti. Kılıçdaroğlu böylece MYK toplantısına gerek olmadan doğrudan aday açıklama yetkisi almıştı.

Şahin dedikodusu sonlandı

CHP’de dün açıklanan listeye göre CHP’nin Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mustafa Adıgüzel oldu. Adıgüzel’in netleşmesi ile İYİ Parti’den aday olacağı iddia edilen eski bakan İdris Naim Şahin’i CHP’nin Ordu’da aday çıkarmayarak dolaylı olarak destekleyeceği iddiaları da sonlanmış oldu. Adıgüzel’le birlikte CHP’de aday gösterilen vekil sayısı Bolu’da Tanju Özcan, Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç ve İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet ve Osmangazi’de aday gösterilen Erkan Aydın’la birlikte beşe yükseldi.

3 isim aday oldu

Kılıçdaroğlu’nun listesinde 11 seçim çevresi ilk kez belirlenirken, 5 seçim çevresi ise daha önce gündeme gelen yerlerden oluştu. Hatay’ın Arsuz ilçesine aday gösterilen Asaf Güven 2 Şubat’ta yapılan PM’de yapılan oylamada düşürülmesine karşın tekrar aday gösterilirken, İstanbul Silivri’ye aday gösterilen Özcan Işıklar da 27 Ocak’taki PM’de yapılan oylamada reddedilmişti. İstanbul Maltepe’de mevcut başkan Ali Kılıç yeniden aday gösterildi.

Siverek adayı aşiretten

Benzer bir şekilde 27 Ocak’taki PM toplantısında oylama yapılmadan geri çekilen Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde aday gösterilen Mehmet Fatih Bucak da aday gösterildi. Bucak aşiretinden olan Bucak’ın adaylığı da parti içinde tartışmalara neden olurken, Bucak aşiretinin adı, 1996’da gerçekleşen, devlet- polis-mafya üçgenini gözler önüne seren “Susurluk kazası” ile duyulmuştu. Siverek’ten aday olan Bucak, Susurluk kazasında yaralanan DYP eski Milletvekili Sedat Bucak’ın yeğeni.

Bayraklı ve Bodrum değişti

Kılıçdaroğlu’nun listesinde daha önce PM’de yapılan oylamada reddedilen İzmir’in Bayraklı ve Muğla’nın Bodrum adayları ise değişti. Cevat Durak’ın adaylığının onay almadığı Bayraklı’ya Serdar Sandal, Mehmet Kocadon’un adaylığının onay almadığı Bodrum’a ise Mustafa Saruhan aday gösterildi.

Tek türbanlı aday

Konya Taşkent adayı olan 2000 doğumlu Hilal Ülkü Türedi’nin türbanlı olması dikkat çekti. CHP’nin adayı Türedi’nin daha önce İYİ Parti’den Taşkent adayı olarak açıklandığı, iki parti arasındaki görüşmelerde Taşkent’in CHP’ye bırakılmasının ardından CHP adayı olduğu ifade edildi.

Ankara’da 5 ilçe

CHP’de dün açıklanan 16 adayla birlikte İstanbul’da İYİ Parti’ye bırakılan 4 ilçe dışında 35 ilçe, İzmir’de de İYİ Parti’ye bırakılan 2 ilçe dışında kalan 28 ilçe tamamlanmış oldu. İttifakta tartışmalı ilçeler arasında olan Ankara Etimesgut’ta ise eski Yargıtay hâkimi, Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik aday gösterildi. Böylece Ankara’da adayı belirlenen ilçe sayısı 11’e çıktı. İYİ Parti’ye bırakılan 9 ilçenin dışında CHP’nin başkentte Beypazarı, Akyurt, Bala, Evren ve Çamlıdere olmak üzere 5 ilçenin daha açıklanması gerekiyor.

İKTİDARIN ÇARESİZLİĞİNİN İTİRAFI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında büyükşehirlerde başarılarıyla öne çıkan ilçe belediye başkanlarının aday gösterildiğini belirterek, “Bunlar başarılarını ortaya koymuş kişiler. Ama AKP’ye baktığımızda Saray’a yakın olan ve artık heyecanı kalmamış insanlar aday gösteriliyor. Aramızdaki fark bu” diye konuştu. Yerel seçimlerin bir kavgaya dönüştürülmek istendiğini kaydeden Torun, yerel seçimleri genel seçim havasına sokmanın iktidarın çaresizliğinin itirafı olduğunu dile getirdi. Torun, gazetecilerin Siverek adayı Mehmet Fatih Bucak’la ilgili soruları üzerine “Kendisi yapılan değerlendirmelerde CHP’nin adayı olmasına karar verildi” diye konuştu. HDP’nin seçim stratejisi olarak AKP ve MHP’yi geriletmeyi amaçlamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Torun, “Biz İYİ Parti’yle bir işbirliği gerçekleştirdik. Onun dışında bir taban ve sandık ittifakının peşindeyiz. Bu anlamda buna katkı sunacak her yapıya saygı duyuyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler