Bedelli askerlikte yaş sınırı kalkıyor

Bedelli askerlikte yaş sınırı kalkıyor...AKP'nin askerlik çalışmasında bakın neler var...

Yayınlanma: 13.02.2019 - 13:51
Abone Ol google-news

Sık sık bedelli askerlik düzenlemeleri çıkarması eleştirilere neden olan AKP hükümetinin, bedelli askerliğin sürekli hale getirilmesinin de içinde yer aldığı yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmalarında ayrıntılar netleşmeye başladı. Üzerinde çalışılan formüle göre, daha önce yaş sınırına bağlı olarak bir defalığına çıkarılan bedelli askerlik, yeni sistemde sürekli hale getirilecek ve yaş sınırı olmayacak. TSK’nin asker ihtiyacına göre bedelli askerliğin hangi celplerde yapılacağına Genelkurmay Başkanlığı karar verecek. Bedelli askerlik için temel eğitim süresinin ise 1 ay olması planlanıyor. Bedelli askerliğin ücreti ise her yıl belli kriterlere göre artış gösteren bir miktar olacak.

3, 6, 9 ve 12 ay

Yeni sistemde, askerlik dönemi yükümlülerin eğitim durumuna göre 3, 6, 9 ve 12 ay olması üzerinde duruluyor. Sürelerin ve dönem sayısının yapılacak çalışmalara göre azaltılabileceği belirtilirken, üniversite mezunları için seçenekli olarak 3 ya da 6 aylık dönem olabileceği kaydediliyor. AKP yöneticileri, her yıl 700 bin kişinin askerlik çağına geldiğini, TSK’nin ise en fazla 400 bin kişiye ihtiyaç duyduğunu belirterek, yeni sistemle her yıl 200 bin dolayında kişinin bedelli askerlik yapabileceğini, sistemin oturmasıyla bedelli- bedelsiz askerlik gibi tartışmaların sona ereceğini belirtiyor.

Subaylığa geçiş

Askerlik hizmeti sırasında orduda kalmak isteyenler, süresini tamamladıktan sonra 3 yıllığına “sözleşmeli subay” olarak istihdam edilebilecek. Bu süre sonunda uygun görülenler kadrolu olarak subaylığa geçiş yapabilecek. Üzerinde çalışmaları süren taslak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayı alındıktan sonra 1 Temmuz’dan önce Meclis gündemine getirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler